Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 3,75% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ, έως τον Ιούλιο - Στο β' 6μηνο θα παραμείνει σταθερό

Στο 3,75% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ, έως τον Ιούλιο - Στο β' 6μηνο θα παραμείνει σταθερό
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν σχεδόν ομόφωνοι ζητώντας περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, αν και το μέγεθος αυτής της κίνησης παραμένει προς συζήτηση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να προβεί σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ή 25 μονάδες βάσης, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προτού τερματίσει την πιο επιθετική περίοδο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, όπου θα παραμείνει μέχρι το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 5 - 13 Απριλίου.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσδοκίες των οικονομολόγων συμφωνούν σε γενικές γραμμές με εκείνες των επενδυτών, οι οποίοι έχουν μειώσει τα στοιχήματα για την κορύφωση αυτού του κύκλου αυξήσεων μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν σχεδόν ομόφωνοι ζητώντας περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, αν και το μέγεθος αυτής της κίνησης παραμένει προς συζήτηση.

Τι αναφέρουν οι αξιωματούχοι

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks δήλωσε ότι η απόφαση είναι πιθανό να είναι μεταξύ της επιβράδυνσης του ρυθμού σε ένα τέταρτο της μονάδας ή της επιλογής για μια τέταρτη συνεχόμενη κίνηση διπλάσιου μεγέθους.
"Σε κάποιο σημείο, είναι φυσικό να μειωθεί το μέγεθος της αύξησης - για παράδειγμα, η αύξηση θα μπορούσε να μην είναι 50 μονάδες βάσης, αλλά 25 μονάδες βάσης", δήλωσε, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Leta της βαλτικής χώρας.
"Μήπως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μικρότερο βήμα ήδη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάιο;
Νομίζω ότι υπάρχει κάθε πιθανότητα γι' αυτό, αλλά η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν είναι μια επιλογή που μπορεί να αγνοηθεί", αναφέρθηκε ο Kazaks.
Η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να βοηθήσει την ΕΚΤ με τη σύσφιξη των πιστωτικών όρων, δήλωσε επίσης η πρόεδρος Christine Lagarde.
"Αν δεν υπάρχουν πάρα πολλές πιστώσεις και αν διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό μπορεί να μειώσει τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", δήλωσε η ίδια στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS.
"Αλλά αν μειώσουν υπερβολικά τις πιστώσεις, τότε αυτό θα επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη.
Επομένως, πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία".
Η Lagarde ενδέχεται να αναπτύξει τις λεπτομέρειες σε ομιλία της τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη -αν και επιβραδύνεται σημαντικά φέτος- εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και ένα βασικό μέτρο που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια σημειώνει νέα ρεκόρ κάθε μήνα.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί σε ό,τι αφορά τους τριμηνιαίους μέσους όρους, αλλά θα εξακολουθεί να είναι στο 5,5% αυτό το τρίμηνο και πρόκειται να ξεπεράσει το κεντρικό ποσοστό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δείχνει η έρευνα του Bloomberg.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι "υπολογίζει σε υποχώρηση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές".
"Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τα επιτόκια", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης