Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidelity: Κίνδυνος για νέα τραπεζικά σοκ - Ανήμπορες Fed και ΕΚΤ να μειώσουν τον πληθωρισμό

tags :
Fidelity: Κίνδυνος για νέα τραπεζικά σοκ - Ανήμπορες Fed και ΕΚΤ να μειώσουν τον πληθωρισμό
Η Fidelity είχε αναφέρει σε σημείωμά της προ 15ημέρου ότι η Fed είναι παγιδευμένη στη «ζώνη του λυκόφωτος» όπου δεν είναι σε θέση να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο για νέα τραπεζικά σοκ
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για περαιτέρω αναταραχή στις αμερικανικές τράπεζες, καθώς η Fed θα δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ της τιθάσευσης του πληθωρισμού και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η Fidelity Investments.
Ο γίγαντας της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είχε αναφέρει σε σημείωμά της νωρίτερα αυτό τον Απρίλιο ότι η Fed είναι παγιδευμένη στη «ζώνη του λυκόφωτος» όπου δεν είναι σε θέση να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο για νέα τραπεζικά σοκ.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε εισέλθει στη ζώνη του λυκόφωτος των κεντρικών τραπεζών όπου οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αρχίσουν να μεποδίζουν την εξυπηρέτηση των βασικών στόχων τους για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε η ομάδα αναλυτών της Fidelity με επικεφαλής τον Max Stainton στην παγκόσμια μακροοικονομική έκθεση της που έδωσαε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2023.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μετά την αποκάλυψη τεράστιων ζημιών στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, πυροδότησε φόβους για μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Όταν οι καταθέτες έμαθαν για τις απώλειες της SVB, φοβήθηκαν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να καταρρεύσει και απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους, οδηγώντας το FDIC να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας και να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις του.
Η Fed υιοθέτησε ένα Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να στηρίξει τις άλλες τράπεζες που καταγράφουν φυγή καταθέσεων λόγω της αναταραχής.
Παρόλα αυτά, αύξησε εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75% στις 22 Μαρτίου, για να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – παρόλο που οι φόβοι για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης είχαν οδηγήσει σε πτώση την τιμή της μετοχής της Credit Suisse.
Τελικά η ελβετική τράπεζα, με ιστορία 167 χρόνων, χρειάστηκε διάσωση - και διασώθηκε από την μακροχρόνια ανταγωνίτριά της, την επίσης ελβετική UBS τρεις ημέρες αργότερα.
Αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για νέα τραπεζικά σοκ, παρόλο που η Fed και η ΕΚΤ προσπάθησαν να πείσουν τις αγορές ότι διαθέτουν ξεχωριστή εργαλειοθήκη νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης, αναφέρει η Fidelity.
«Αναμένουμε ότι η Fed και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν την πολιτική του διαχωρισμού των εργαλείων προκειμένου να επιτύχουν και τους δύο αυτούς στόχους – δηλαδή και να μειώσουν τον πληθωρισμό, και να αποτρέψουν μια μείζονα τραπεζική κρίση - σε μια προσπάθεια να πείσουν τις αγορές ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ τους. Παρόλα αυτά όσο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν ή διατηρούν ψηλά τα επιτόκια, οι αγορές θα αξολουθήσουν να φοβούνται τον κίνδυνο για νέες καταρρεύσεις τραπεζών», είπε η ομάδα του Stainton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης