Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας 21χρονος χαμηλόβαθμος στρατιωτικός τίναξε στον αέρα τα μυστικά των ΗΠΑ για ένα... στοίχημα

Ένας 21χρονος χαμηλόβαθμος στρατιωτικός τίναξε στον αέρα τα μυστικά των ΗΠΑ για ένα... στοίχημα
Ο Jack Teixeira κατείχε μία από τις χαμηλότερες στρατιωτικές βαθμίδες ως ουσιαστικά εργαζόμενος πληροφορικής στην Αεροπορική Εθνοφρουρά της Μασαχουσέτης
Χιλιάδες μίλια μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου που θα ανέτρεπε, ο 21χρονος Αμερικανός αεροπόρος που κατηγορείται για τη διαρροή εκατοντάδων διαβαθμισμένων εγγράφων ήταν μέλος ενός εκτεταμένου δικτύου πληροφοριών που συνέλεγε και προετοίμαζε ευαίσθητες πληροφορίες για ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες και άλλους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας.
Ο Jack Teixeira κατείχε μία από τις χαμηλότερες στρατιωτικές βαθμίδες ως ουσιαστικά εργαζόμενος πληροφορικής στην Αεροπορική Εθνοφρουρά της Μασαχουσέτης.
Παρόλα αυτά, έλαβε άκρως απόρρητη άδεια για να συντηρεί και να διασφαλίζει τα διάφορα δίκτυα υπολογιστών της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο ευαίσθητα.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αξιολογούν πώς ένα άτομο τόσο χαμηλόβαθμο θα μπορούσε προφανώς να βγάλει λαθραία και να δημοσιοποιήσει μερικά από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους, αλλά οι αρμοδιότητές του και οι τρόποι λειτουργίας του αμερικανικού συστήματος διαβάθμισης προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις.
Αν και οι μονάδες του στρατού και της αεροπορικής εθνοφρουράς των ΗΠΑ συνδέονται συνήθως με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους βοηθώντας σε υπερπόντιες επιχειρήσεις, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι.
Ο Teixeira αναφερόταν σε μια στρατιωτική βάση στο Cape Cod, αλλά βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία και συμμετείχε σε εξαιρετικά ευαίσθητες εργασίες.
Ο Teixeira κρατείται στη Μασαχουσέτη με την κατηγορία της παράνομης ανταλλαγής άκρως απόρρητων πληροφοριών εθνικής άμυνας εν όψει της επόμενης ακρόασής του στο δικαστήριο την Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023.

Πως διέρρευσαν τα έγγραφα

Η μονάδα του, η 102η Πτέρυγα Πληροφοριών, επεξεργάζεται πληροφορίες για τις στρατιωτικές διοικήσεις των ΗΠΑ και είναι μία από τις περίπου 6 μονάδες πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας που εκτελούν παρόμοιο έργο, σύμφωνα με τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Scott Rice, ο οποίος επέβλεψε τις μονάδες αυτές από το 2016-2020.
"Πρόκειται για έναν μεγάλο αγωγό δεδομένων", δήλωσε ο Rice.
Η μονάδα του Teixeira και άλλες παρόμοιες εξετάζουν δεδομένα πληροφοριών, όπως υλικό από αμερικανικά αεροσκάφη, και τα ομαδοποιούν για στρατιωτικούς αξιωματούχους και άλλους.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε: "Είναι η συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και η συγκέντρωσή τους με τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διοικητές".
Την Τρίτη, η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι διέταξε την 102η Πτέρυγα Πληροφοριών να σταματήσει την αποστολή της, καθώς η υπηρεσία ερευνά τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Τα καθήκοντά της ανατέθηκαν προσωρινά σε άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Rice δήλωσε ότι οι μαθητευόμενοι στα συστήματα μεταφορών στον κυβερνοχώρο, όπως ο Teixeira, πρέπει να διασφαλίζουν τα δίκτυα, τους διακομιστές και τους μεμονωμένους υπολογιστές, να βεβαιώνονται ότι το υλικό είναι συνδεδεμένο και λειτουργεί, να εγκαθιστούν το κατάλληλο λογισμικό για την προστασία των υπολογιστών και των συστημάτων και να διασφαλίζουν την ομαλή μετάδοση των πληροφοριών.
Ενώ ο Teixeira δεν πιστεύεται ότι προετοίμασε άμεσα καμία πληροφορία, ήταν προφανώς σε θέση να έχει πρόσβαση και να την εκτυπώνει χωρίς να σημάνει συναγερμός, ακόμη και σε έναν ρόλο που ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών παρομοίασε με αυτόν ενός επιστάτη.
"Έχουμε ανθρώπους χαμηλού επιπέδου που έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε πράγματα, επειδή δεν πρόκειται να έχουμε έναν στρατηγό τεσσάρων αστέρων να αδειάζει καλάθια απορριμμάτων και να καθαρίζει γραφεία", δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.

Ανοιχτή (;) η πρόσβαση

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν πρόσβαση στα ευαίσθητα έγγραφα που φέρεται να μοιράστηκε ο Teixeira.
Μια έκθεση του 2019 προς το Κογκρέσο ανέφερε ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες και περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι είχαν εξουσιοδοτήσεις χαμηλότερου επιπέδου που παρείχαν ευαίσθητη πρόσβαση.
Μια πρόκληση για το Πεντάγωνο είναι ότι οι τάξεις του αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νέους ανθρώπους -περισσότερα από τα δύο τρίτα των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι 30 ετών ή κάτω- οι οποίοι ζουν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, ιδίως από τότε που η πανδημία του Covid-19 άφησε πολλούς να αισθάνονται απομονωμένοι.
Ο Teixeira, ο οποίος εντάχθηκε στον στρατό το 2019 και έλαβε την άδεια ασφαλείας του το 2021, είχε συντηρητικές απόψεις για την πολιτική, τα όπλα και τη θρησκεία με άλλους στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord.
Η επιθυμία του να κερδίσει την εύνοια των διαδικτυακών του φίλων προφανώς τον οδήγησε στο να μοιραστεί εκατοντάδες άκρως απόρρητα έγγραφα.
Ο Jack Reed, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πολλοί από εκείνους που διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες στο παρελθόν είχαν πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα.

Το προφίλ του Teixeira

Στην περίπτωση του Teixeira, ωστόσο, φαίνεται ότι "προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τη συμμορία", αναδεικνύοντας πιθανές διαφορές γενεών που πρέπει να λάβει υπόψη του ο στρατός.
"Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενσωματώσουμε στα συστήματά μας" για την έγκριση, την εκκαθάριση και την παρακολούθηση των ατόμων με εξουσιοδότηση ασφαλείας, δήλωσε ο Reed, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τη Γερουσία για τη διαρροή αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Glenn Gerstell, ο οποίος ήταν γενικός σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας από το 2015 έως το 2020, δήλωσε ότι είναι απίθανο ο Teixeira να είχε υποβληθεί σε τεστ πολυγράφου για να λάβει την άδειά του, αλλά, ακόμη και αν το είχε κάνει, οι ερευνητές είναι περιορισμένοι στο τι μπορούν να ζητήσουν.
"Η κυβέρνηση, για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών ελευθεριών, δεν κάνει ερωτήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολιτικές", δήλωσε ο Gerstell.
"Μπαίνουμε σε πολύ δύσκολες περιοχές, δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις για τη δουλειά μας με βάση μόνο [την άποψη ότι] αυτός ο τύπος είναι φοβερά συντηρητικός, ίσως του αρέσουν πολύ τα όπλα- του αρέσουν τα αλεξίσφαιρα γι' αυτό ίσως δεν πρέπει να τον προσλάβουμε".
Αντιμέτωπος με προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων στρατολόγησης, ο στρατός έχει στραφεί στο Discord και σε άλλες πλατφόρμες δημοφιλείς στους οπαδούς των βιντεοπαιχνιδιών για να προσεγγίσει περισσότερους επίδοξους νεοσύλλεκτους.
Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί ένα κανάλι Discord με περισσότερα από 70.000 μέλη που έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους gamers του στρατού και να συνδέσει τους ενδιαφερόμενους με τους στρατολόγους.
Οι διαρροές του Teixeira ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει διάφορες έρευνες για να καθορίσει πώς μοιράζεται πληροφορίες και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές, καθώς και πώς οι αποκαλύψεις μπορεί να έβλαψαν την εθνική ασφάλεια.

Οι φόβοι της τρομοκρατίας

Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επανεξέταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι υποβάλλονται σε επεξεργασία για τη χορήγηση αδειών ασφαλείας και κατά πόσον οι πληροφορίες διανέμονται πολύ ευρέως.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεύρυνε την πρόσβαση στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αφού μια επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να "συνδέσουν τις τελείες" πριν από τις επιθέσεις.
Ορισμένοι νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ίσως ήρθε η ώρα να επανεκτιμηθούν αυτές οι αλλαγές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο Teixeira είχε πιθανότατα πρόσβαση σε ένα άκρως απόρρητο δίκτυο των ΗΠΑ, γνωστό ως JWICS ή Joint Worldwide Intelligence Communication System, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να είναι προσβάσιμα εκεί.
"Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά εκλεκτά διακριτικά κομμάτια των δικτύων πληροφοριών μας", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
"Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα μετά τον Snowden, είναι ένα μάθημα που θα έπρεπε να είχαμε πάρει μετά τον Manning", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις διαρροές από τον πρώην εργολάβο της NSA Edward Snowden και την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του στρατού Chelsea Manning: "Είναι ένα μάθημα που δεν καταλάβαμε ποτέ".
Για άλλους, η αποκάλυψη ανέδειξε επίσης τους κινδύνους της υπερβολικής ταξινόμησης των πληροφοριών, η οποία συζητείται εδώ και καιρό από νομοθέτες και υποστηρικτές της διαφάνειας που λένε ότι οι ΗΠΑ ταξινομούν πάρα πολλές πληροφορίες για να αποφύγουν τη λογοδοσία.
Ο Mick Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνταξιούχος παραστρατιωτικός αξιωματικός της CIA, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ταξινομούν τα έγγραφα.
"Η υπερβολική διαβάθμιση των εγγράφων, ιδίως μέχρι το επίπεδο του άκρως απόρρητου, δημιουργεί μια κατάσταση όπου περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να λάβουν αυτό το υψηλό επίπεδο διαβάθμισης για να κάνουν τη δουλειά τους", δήλωσε.
"Πρέπει να επανεξεταστεί γιατί ένα έγγραφο είχε αρχικά διαβαθμιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ποιος πραγματικά χρειάζεται μια άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση και να μειωθούν τα πάνω από 1 εκατ. άτομα που την έχουν σήμερα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης