Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ουκρανία το Patriot…αλλά οι Αμερικανοί το υποβαθμίζουν – Φιάσκο, το Leopard-2A4… από σύγκρουση έχασε τον πυργίσκο

Στην Ουκρανία το Patriot…αλλά οι Αμερικανοί το υποβαθμίζουν – Φιάσκο, το Leopard-2A4… από σύγκρουση έχασε τον πυργίσκο
Η Ουκρανία αποκτά το πρώτο της αμυντικό σύστημα Patriot
Το πρώτο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot βρίσκεται επί Ουκρανικού εδάφους… αλλά οι παμπόνηροι αμερικανοί ήδη αρχίζουν να το υποβαθμίζουν, τονίζοντας ότι είναι μέρος της αεράμυνας και δεν πρέπει η Ουκρανία να στηρίζεται μόνο σε αυτό…
Οι ρώσοι πάντως έχουν δηλώσει ότι θα το βρουν και θα το καταστρέψουν…
Εν τω μεταξύ στην Πολωνία όπου οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται στα γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard-2A4 συνέβη το εξής απίστευτο, είτε από σύγκρουση μεταξύ δύο Leopard-2A4 ή από λάθος του χειριστή… έφυγε ο πυργίσκος… και το διαδίκτυο πήρε φωτιά….
Εάν χωρίς μάχη φεύγει ο πυργίσκος σε ένα τεθωρακισμένο τι θα συμβεί εάν δεχθεί αντιαρματικό πύραυλο;

Η Ουκρανία αποκτά το πρώτο της αμυντικό σύστημα Patriot

Στις 18 Απριλίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ανακοίνωσε ότι η Γερμανία μετέφερε ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot και ένα σύνολο πυραύλων στην Ουκρανία.
Εκτός από το σύστημα αεράμυνας και τους πυραύλους, η Γερμανία προμήθευσε στην Ουκρανία 16 φορτηγά Zetros και δύο οχήματα συνοριακής περιπολίας.
Το οπλικό σύστημα που παρασχέθηκε έχει συμπεριληφθεί στην κατηγορία «παραδοθείσα» στρατιωτική βοήθεια, την οποία η Γερμανία δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία, ύψους 2,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να παραδώσουν ένα σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot.
Ωστόσο, στις 18 Απριλίου, το Πεντάγωνο αρνήθηκε και πάλι να πει εάν το σύστημα είχε παραδοθεί ή όχι.
Τον Μάρτιο, Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ο οποίος υπηρετεί ως ανώτατος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενημέρωσε ότι η παράδοση του Patriot θα επισπευσθεί.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του συστήματος αεράμυνας MIM-104 Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία.
Ο συνταγματάρχης Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση στις 15 Απριλίου ότι δεν είχε δει το σύστημα αεράμυνας Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός στοχεύει να ενισχύσει τις δυνατότητές αεράμυνας ενόψει της αντεπίθεσης που σχεδιάζει.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει την προέλαση τους για να καταλάβουν την πόλη Bakhmut.

Οι αμερικανοί υποβαθμίζουν…

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ τόνισε πρόσφατα ότι ενώ το σύστημα αεράμυνας Patriot μπορεί να αναχαιτίσει μια σειρά από απειλές, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών, δεν είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την αεράμυνα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει το σύστημα αεράμυνας της με την ενσωμάτωση διαφορετικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων συστημάτων της Ουκρανίας και των προτύπων του ΝΑΤΟ.

Το Patriot είναι ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος που θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας του αμερικανικού στρατού.
Η Raytheon Technologies Corp κατασκευάζει το «Ραντάρ παρακολούθησης σταδιακής συστοιχίας για αναχαίτιση του στόχου», ή Patriot όπως ονομάζεται απλά.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει την ανάγκη της για πρόσθετα συστήματα αεράμυνας για την προστασία από τις συνεχείς επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει δύο Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) στην Ουκρανία.

Ο πρωταρχικός στόχος του συστήματος Patriot είναι να αναχαιτίσει και να καταστρέψει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά μπορεί επίσης να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να επιτεθεί στην ουκρανική υποδομή.
Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού κόστους του συστήματος Patriot, η χρήση του για την καταστροφή drones αξίας μόνο μερικών χιλιάδων δολαρίων δεν θα ήταν οικονομικά ορθή λύση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς, το σύστημα Patriot αναμένεται να σώσει ζωές αναχαιτίζοντας εισερχόμενους πυραύλους.
Ωστόσο, είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την πορεία της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, επειδή είναι ένα αμυντικό σύστημα.

Οι Ουκρανοί καταναλώνουν χωρίς… αύριο τα πυρομαχικά

Τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι οι αμερικανοί ανησυχούν με τον ρυθμό με τον οποίο καταναλώνουν πυρομαχικά οι Ουκρανοί.
Εάν η Ουκρανία δεν λάβει σημαντική ποσότητα πυρομαχικών, το σύστημα αεράμυνας της, το οποίο έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από ρωσικά drones και πυραύλους, «θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Εάν το δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας κατέρρεε, θα δημιουργούσε μια ευκαιρία στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσει τα ισχυρά μαχητικά της με τρόπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία του πολέμου, ανέφεραν οι New York Times.
Ακόμα κι αν ένα μόνο σύστημα αεράμυνας Patriot δεν αλλάζει το παιχνίδι, θα αύξανε σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τις πιο κρίσιμες περιοχές του εναέριου χώρου της.

Το φιάσκο με τα Leopard-2A4

Η εκπαίδευση σε Leopard-2A4των Ουκρανών στην Πολωνία, επισκιάστηκε πρόσφατα από ένα «ατύχημα» αφού ένας πυργίσκος ξεκόλλησε από το σώμα του τανκς και οι φωτογραφίες κινητοποιήθηκαν στο διαδίκτυο προκαλώντας ντελίριο από σχόλια και άλλες αναρτήσεις.
Ένας πρώην αξιωματικός του πολωνικού στρατού Piotr Pavelka ισχυρίστηκε στο κανάλι του στο YouTube ότι ο ουκρανικός στρατός, που εκπαιδεύτηκε στην Πολωνία για να χειρίζεται τανκς Leopard 2, ενεπλάκη σε ένα ατύχημα.
Ο πυργίσκος του Leopard MBT αποκολλήθηκε λόγω σύγκρουσης με άλλο τανκ.
Σύμφωνα με τον Pavelka, πιθανότατα συνέβη ως εξής: Το ένα τανκ συγκρούστηκε με ένα άλλο, και χτύπησε στον πυργίσκο, απλά σκίζοντας τον πυργίσκο του τεθωρακισμένου.
Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Pavelka επισύναψε πολλές φωτογραφίες του υποτιθέμενου ατυχήματος Leopard-2A4.
Σε μία από τις φωτογραφίες, ο πυργίσκος του άρματος Leopard2A4 φαίνεται να έχει αποκολληθεί από το σώμα του τεθωρακισμένου

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι το Leopard 2A4 κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στην Πολωνία, κατέβηκε ένα λόφο, κόλλησε η κάνη του τανκς στο έδαφος και έτσι ο πυργίσκος αποκολλήθηκε από το τεθωρακισμένο.
Ο Pavelka τόνισε «όσο αφορά το ατύχημα, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν θυμάμαι να έχω δει πουθενά τόσο ανίκανη οδήγηση».

Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: «Εάν το γερμανικό τανκ Leopard 2A4 διαλύθηκε χωρίς να δεχθεί επίθεση τότε βρήκαμε τον τρόπο για να πετύχουμε ειρήνη».

Η Πολωνία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης Leopard-2A4 στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2023, ενώ οι παραδόσεις από άλλες χώρες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Τα Leopard-2A4 του 1985 είναι μερικά από τα παλαιότερα άρματα μάχης που λειτουργούν σήμερα.

Τα Leopard-2A4

Με χαρακτηριστικά όπως ένα αυτόματο σύστημα καταστολής πυρκαγιάς και έκρηξης, ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός ικανό να χειρίζεται νέους τύπους πυρομαχικών και έναν αναβαθμισμένο πυργίσκο με επίπεδη θωράκιση από τιτάνιο/βολφραμίου, το γερμανικής κατασκευής Leopard-2A4 είναι η πιο κοινή παραλλαγή του Leopard-2.
Ωστόσο, η δύναμη της πανοπλίας του στη σύγχρονη μάχη έχει έρθει στο επίκεντρο.
Αυτό είναι απαραίτητο επειδή η ικανότητα ενός τανκ να επιβιώσει σε μια μάχη καθορίζεται κυρίως από την πανοπλία του.
Ο βετεράνος του Ινδικού Στρατού και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης JS Sodhi εξήγησε:
«Όντας ένα προϊόν της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τα Leopard MBT δεν προορίζονταν να συναντήσουν IED, ATGM και drones αυτοκτονίας.
Το 2A4 διατηρεί μια παλαιότερη διαμόρφωση τύπου boxy πυργίσκου, προσφέροντας λιγότερη προστασία από τους σύγχρονους αντιαρματικούς πυραύλους.
«Η θωράκισή του αποτελείται από ένα μπλοκ θωράκισης 420 χιλιοστών, ένα πλαίσιο με αρθρωτό κράμα πάχους 240 χιλιοστών και φύλλα ομογενούς θωράκισης πάχους 80 χιλιοστών.
Αυτό εκθέτει τον πυργίσκο ως αδύναμο σημείο.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αυτά τα άρματα μάχης έχουν καλή δύναμη πυρός, αλλά δεν διαθέτουν επαρκή προστασία θωράκισης».

Το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot
Patriot-1.jpg

To φιάσκο με το Γερμανικό Leopard-2A4
Leopard-2-1.jpg
Ft-LnnTakAE9_1h_1.jpg

Ft-LnoaaIAEA1-K_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης