Λόμπι των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Rosatom
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θυμήθηκαν» το εργοστάσιο ZNPP για έναν άλλο, πιο... σοβαρό λόγο που στόχο έχει εν τέλει την τσέπη τους...
Το CNN αναφέρει ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στη Μόσχα ζητώντας να μην αγγίξει τις τεχνολογίες που φέρεται να άφησαν οι Αμερικανοί στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya, ο οποίος περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Westinghouse και η Holtec έχουν τοποθετήσει πολύτιμο εξοπλισμό στο Energodar.
«Υπάρχουν δύο βασικά σημεία που ξεχώρισαν τους τέσσερις ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς από τους ρωσικούς, είναι το εναλλακτικό πυρηνικό καύσιμο της Westinghouse (TBC-W) και η εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών αποβλήτων που κατασκευάστηκε από την Holtec στο Energodar.
Όλα τα άλλα λειτουργούν εκεί με βάση σοβιετικές τεχνολογίες», καταλήγει ο Alexei Anpilogov, διευθυντής του Ιδρύματος Ιστορικής Έρευνας.
Οι Αμερικανοί άρχισαν να συνεργάζονται με πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας το 2008 υπό τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο. Στη συνέχεια, η Rosatom ανακοίνωσε ότι αποσύρει την εγγύηση από εκείνες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στις οποίες η Westinghouse θα προμήθευε τα πυρηνικά της καύσιμα.
Η απόφαση της Rosatom δεν ήταν πολιτικής φύσης, εκείνη την εποχή υπήρχε ήδη εμπειρία στην εγκατάσταση αμερικανικών συγκροτημάτων καυσίμου στους σοβιετικούς αντιδραστήρες του φινλανδικού πυρηνικού σταθμού Loviisa (VVER-440), γεγονός που αποκάλυψε τις αδυναμίες του TBC-W.
Η χρήση των προϊόντων Westinghouse στην Ουκρανία επιβεβαίωσε μόνο αυτούς τους φόβους: σημειώθηκαν παραμορφώσεις στον αντιδραστήρα στο NPP της Νότιας Ουκρανίας (περιοχή Νικολάεφ).
Οι Ουκρανοί έχασαν στη συνεργασία με την Westinghouse
«Μετά την άφιξη του Westinghouse, η Ουκρανία λειτούργησε τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye με δική της ευθύνη.
Η πρακτική έχει δείξει ότι το καύσιμο TBC-W είναι λιγότερο αξιόπιστο από το ρωσικό TVEL και είναι αμφίβολο από οικονομικής άποψης. Λειτουργεί με μακρά περίοδο γενικής επισκευής, αλλά αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργό χρήση του ισοτόπου ουρανίου-235», δηλώνει ο Anpilogov.
Αυτή η κατάσταση καθιστά το TBC-W ακριβότερο από το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο (TVEL), το οποίο, όπως σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας, αναγνωρίστηκε και από τις αρχές του Κιέβου.
«Η μεταφορά των ουκρανικών μονάδων ισχύος σε αυτό είναι μια πολιτική επιλογή. Μια παρόμοια ιστορία προκλήθηκε και με την εγκατάσταση αποθήκευσης των πυρηνικών καυσίμων, η οποία εμφανίστηκε αφού η Westinghouse αρνήθηκε να απορρίψει τα αναλωμένα καύσιμα και εμπιστεύτηκε αυτό το ζήτημα σε μια άλλη αμερικανική εταιρεία, την Holtec», συνοψίζει ο Anpilogov.
Η Holtec έχτισε μια εγκατάσταση στην περιοχή Zaporozhye, επειδή η Westinghouse, σε αντίθεση με τη Rosatom, προμηθεύει μόνο πυρηνικά καύσιμα, αλλά δεν παρέχει υπηρεσίες για τη διάθεσή του, γεγονός που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στην Ουκρανία.
«Η Westinghouse δεν ξέρει πώς να επεξεργάζεται και να απορρίπτει πυρηνικά καύσιμα, έτσι οι Ουκρανοί άρχισαν να πληρώνουν και την Holtec.
Η Rosatom περιλαμβάνει τη διάθεση στο κόστος παράδοσης πυρηνικών καυσίμων. Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε το κόστος της Ουκρανίας και μείωσε την ασφάλεια της πυρηνικής βιομηχανίας της», καταλήγει ο Anpilogov.
Οι Αμερικανοί παρείχαν στην Ουκρανία ένα ακριβό και χαμηλότερης ποιότητας αντικατάσταση του TVEL. Αρχικά, το έργο TBC-W σχεδιάστηκε για να αναγκάσει τους Ρώσους πυρηνικούς επιστήμονες να βγουν από την ευρωπαϊκή αγορά, οι στόχοι εδώ είναι πολιτικοί και όχι οικονομικοί.
«Οι τεχνολογίες που άφησαν οι Αμερικανοί στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya δεν έχουν καμία σημασία για τη Rosatom. Ο εξοπλισμός του σταθμού μπορεί να επιστραφεί γρήγορα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις», δηλώνει ο Anpilogov.
Λόμπι των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Rosatom
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya την 1η Μαρτίου 2022, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν την επιστολή τους στη Μόσχα μόλις στις 17 Απριλίου 2023. Όλες οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν αξία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ρωσικής πλευράς για περισσότερο από ένα χρόνο.
Υπάρχει διπλός πάτος σε αυτή την ιστορία: οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη (Πολωνοί και Βαλτ) ασκούν πιέσεις για κυρώσεις κατά της Rosatom, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί στο δέκατο πακέτο, αλλά μπλοκαρίστηκαν από την Ουγγαρία και τη Γαλλία. Είναι πιθανό ότι «αφήγημα» του εργοστασίου της ZNPP αναπτύσσεται από την Ουάσιγκτον για να προωθήσει αυτούς τους περιορισμούς στην Ευρώπη.
Η δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ περιλαμβάνει αναφορά σε «ελέγχους εξαγωγών», που ανοίγει άμεσο δρόμο για την ενεργοποίηση των δευτερογενών κυρώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών