Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας στην Ανταρκτική - Υποψίες για κατασκοπευτικούς σταθμούς και βάσεις πυραύλων

Παγκόσμια ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας στην Ανταρκτική - Υποψίες για κατασκοπευτικούς σταθμούς και βάσεις πυραύλων
Το CSIS αναφέρει ότι η Κίνα έχει αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αποτυπώματος στη βόρεια Αρκτική και, αντίθετα, έχει ένα "πιο ελεύθερο πεδίο" για να εξερευνήσει τον Νότιο Πόλο
Το Πεκίνο ξεκινά την "σημαντικότερη" επέκταση του αποτυπώματός του στην Ανταρκτική, αφού νέες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πέμπτου πολικού σταθμού.
Μια δορυφορική άποψη δείχνει τις περιοχές που θα αναπτυχθεί ο υπό κατασκευή νέος κινεζικός σταθμός, στο νησί Inexpressible, στην Ανταρκτική.

Ο νέος σταθμός, που βρίσκεται στο νησί Inexpressible κοντά στη Θάλασσα Ρος, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως κατασκοπευτικός σταθμός, υποστηρίζει μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
"Ενώ είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση και την επικοινωνία με την αυξανόμενη σειρά επιστημονικών δορυφόρων της Κίνας, οι επίγειοι σταθμοί μπορούν να υποστηρίξουν τη συλλογή πληροφοριών", αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
"Είναι σημαντικό ότι η θέση του σταθμού μπορεί να της επιτρέψει να συλλέγει πληροφορίες σημάτων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα τηλεμετρίας για πυραύλους που εκτοξεύονται από τις νεοσύστατες διαστημικές εγκαταστάσεις και στις δύο χώρες".

Ανάπτυξη δυνάμεων

Το CSIS αναφέρει ότι η Κίνα έχει αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αποτυπώματος στη βόρεια Αρκτική και, αντίθετα, έχει ένα "πιο ελεύθερο πεδίο" για να εξερευνήσει τον Νότιο Πόλο.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν τη μεγαλύτερη παρουσία στην ήπειρο, η παρουσία του Πεκίνου επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς.
Σήμερα διαθέτει τέσσερις σταθμούς (όλοι πρόκειται να επεκταθούν), συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Σινικό Τείχος, Taishan, Kunlun και Zhongshan.
Ένας χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες των υφιστάμενων κινεζικών σταθμών της Ανταρκτικής και την τοποθεσία του νησιού Inexpressible Island ενός νέου σταθμού σε αυτή την εικόνα.
"Τα στοιχεία του σταθμού Zhongshan θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ξένους στρατούς στον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης της κοινής εγκατάστασης ναυτικής υποστήριξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στην παρακολούθηση των αναπτυσσόμενων ναυτικών δυνάμεων της Ινδίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή".
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει υποστηρίξει ότι οι συχνές αποστολές του στην Ανταρκτική γίνονται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η στρατηγική του ΚΚΚ είναι να αναπτύξει "τεχνολογίες διπλής χρήσης, εγκαταστάσεις και επιστημονική έρευνα", όλα με στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Αυτοί οι ερευνητικοί σταθμοί θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν θέσεις αναφοράς για την απάντηση του Πεκίνου στο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης των ΗΠΑ, το δορυφορικό δίκτυο BeiDou.
"Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο η Ανταρκτική θα μπορούσε να είναι απρόσβλητη από αυτό το δόγμα", δήλωσε ο Anthony Bergin, ανώτερος συνεργάτης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής.
"Συγκεκριμένες τεχνολογίες, συγκεκριμένα κομμάτια επιστημονικής έρευνας, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος.
Δεν είναι τόσο πολύ που θα περιμέναμε μια άμεση στρατιωτική απειλή από την Ανταρκτική".

Συνθήκες της Ανταρκτικής υπό απειλή

Το Σύστημα των Ανταρκτικών Συνθηκών, που θεσπίστηκε το 1961, είναι μια βασική συμφωνία που διέπει τις διεθνείς σχέσεις στην ήπειρο.
Η συνθήκη θεωρείται ένα από τα πιο "επιτυχημένα σύνολα διεθνών συμφωνιών", επειδή έχει βασιστεί στην καλή θέληση και την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των εθνών.
Από τότε που η Κίνα επικύρωσε τη συνθήκη το 1983, επεκτείνει σταθερά το αποτύπωμά της, τους αλιευτικούς της στόλους και τις ερευνητικές αποστολές της στην ήπειρο.
Ο ρόλος του Πεκίνου στις υποθέσεις της Ανταρκτικής είναι επίσης αμφιλεγόμενος και σε άλλα μέτωπα.
Το 2022, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν και πάλι μια πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας ζώνης διατήρησης στην περιοχή κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για τη διατήρηση των θαλάσσιων έμβιων πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR).
Αυτή ήταν η έκτη συνεχής χρονιά που μια τέτοια πρόταση μπλοκαρίστηκε από ένα από τα δύο μέρη.
"Είναι αυτή η περίεργη πολιτικοποίηση της επιστήμης", δήλωσε ο Tony Press, πρώην επίτροπος της CCAMLR, σε συνέντευξή του στο Scientific American.
"Ειλικρινά, τώρα εμποδίζει την πρόοδο", δήλωσε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της CCAMLR σε εναρκτήρια δήλωση.
"Οι χώρες που έχουν δώσει προτεραιότητα στις ατομικές τους ανάγκες έχουν αποδυναμώσει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους διατήρησης πάνω στους οποίους ιδρύθηκε αυτό το σώμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης