Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία επανεκκινεί το πρόγραμμα πυραύλων κρουζ X-50 - Κυριαρχία στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Η Ρωσία επανεκκινεί το πρόγραμμα πυραύλων κρουζ X-50 - Κυριαρχία στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
H Ρωσία θέλει να παράγει "πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς" και θα χρησιμοποιήσει "οτιδήποτε έχει στη διάθεσή της" για να επιτεθεί στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Yuriy Ihnat.
Αυτό ουσιαστικά επανέφερε στο επίκεντρο το μακροχρόνιο σχέδιο πυραύλων Kh-50 της Ρωσίας, σημειώνει το Eurasian Times.
Ο Ihnat ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία επιδιώκει να αναβιώσει παλιά σχέδια, όπως αυτό για την παραγωγή πυραύλων Χ-50 (Kh-50), εκτός από την αύξηση της παραγωγής UAV για αποστολές επιτήρησης και διενέργειας επιθέσεων.
"Παλαιότερα, το σχέδιο Χ-50 ήταν ανέφικτο για τη Ρωσία, επειδή είχε έναν καλύτερο πύραυλο - τον Χ-101", δήλωσε ο Ihnat.
"Χρειάζεται επειγόντως να αναπληρώσουν τον ανεφοδιασμό σε όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας και ο X-50 είναι ένας πύραυλος όπως ο X-101 ή ο Kalibr που μπορεί να πετάξει μακριά και να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ουκρανίας", είπε.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τους πυραύλους κρουζ Kh-55 και Kh-101 που εκτοξεύονται από αέρος (ALCM) για να πλήξει ουκρανικούς στόχους.

Πιέζει τη Δύση η Ουκρανία

Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με την αναβίωση του Kh-50 έχουν προκαλέσει εκτεταμένους τριγμούς στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να πιέζει για περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει τις τακτικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksii Hromov, δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράγει μαζικά πυραύλους κρουζ Kh-50 μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, ο Hromov δήλωσε: "Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή στρατηγικών αεροπορικών πυραύλων cruise τύπου Kh-50, γεγονός που θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να εντείνει τα πυραυλικά πλήγματα στο έδαφος της χώρας μας το φθινόπωρο".

Τι γνωρίζουμε για το Kh-50 ALCM;

Οι πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον πύραυλο κρουζ είναι ελάχιστες.
Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι αναφέρονται στον Kh-50 ως "απλοποιημένη έκδοση" του Kh-101. Επιπλέον, η ανάπτυξη του Kh-50 φέρεται να ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ως μέρος του ρωσικού σχεδίου Kh-SD, αν και ο πύραυλος αυτός δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2017.
Ο Kh-50 πιστεύεται ότι είναι ένας χαμηλού προφίλ, μεσαίου βεληνεκούς υποηχητικός πύραυλος cruise σχεδιασμένος για βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς. Όταν σχεδιάστηκε για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα εξαρτήματα από προηγούμενα έργα, γεγονός που οδήγησε σε ομοιότητες με ορισμένους υπάρχοντες πυραύλους, όπως ο X-101/102.
Από την πλευρά του, ο X-101 ή Kh-101 είναι ένας από τους πιο ικανούς πυραύλους cruise της Ρωσίας που εκτοξεύονται από αέρος. Ο Kh-101 είναι ένα ρωσικό ALCM σχεδιασμένο για στρατηγικά βομβαρδιστικά, με πολεμική κεφαλή 400 κιλών και εμβέλεια 2.000-5.500 χιλιομέτρων.
Τα αναβαθμισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160M και Tu-95MSM φέρουν τον Kh-101. Είναι εξοπλισμένο με συμβατική πολεμική κεφαλή που ζυγίζει μεταξύ 400 και 450 κιλών. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί μια σειρά από πολεμικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών, διατρητικών ή κεφαλών διασποράς/υποπυροδότησης.
Τον Φεβρουάριο, οι EurAsian Times ανέφεραν ότι η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τις αυτοσχέδιες εκδόσεις του Kh-101 ALCM στην Ουκρανία για πλήγματα ακριβείας κατά κρίσιμων επίγειων στόχων στο εσωτερικό της εμπόλεμης χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης