Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική πυρηνική βιομηχανία στο στόχαστρο - Πιέσεις για κυρώσεις στη Rosatom - Πλήγμα στην πολεμική μηχανή

Η ρωσική πυρηνική βιομηχανία στο στόχαστρο - Πιέσεις για κυρώσεις στη Rosatom - Πλήγμα στην πολεμική μηχανή
Η Ρωσία έχει μικρό οικονομικό όφελος, ωστόσο θα επέφερε σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την 11η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία, οι σκληροπυρηνικοί  επικριτές της Ρωσίας αναζωπυρώνουν τις πιέσεις για τη στόχευση της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με τη Euractiv.
Καθώς η ΕΕ άρχισε αυτή την εβδομάδα να προετοιμάζει το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι πρεσβευτές του μπλοκ πρόκειται να συναντηθούν με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή (21 Απριλίου) για ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών.
Ερωτηθέντες από τη EURACTIV, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ισχύος του επόμενου πακέτου μέτρων, αλλά δήλωσαν ότι είναι απίθανο να οριστικοποιηθεί αυτό το μήνα.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή δέκα πακέτα περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η επόμενη δέσμη μέτρων θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των υφιστάμενων περιορισμών, ιδίως για τα ανταλλακτικά και τον εξοπλισμό που η Μόσχα αναπτύσσει στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας.

Πιο αυστηρές κυρώσεις ζητούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι αυτό δεν προχωρά αρκετά και ότι το επόμενο πακέτο θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό.
Η Πολωνία, μαζί με τις ομοϊδεάτισσες χώρες της Βαλτικής, παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια επικαιροποιημένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV, με ημερομηνία για αυτόν τον μήνα.
Η ομάδα είχε ήδη προτείνει στοχευμένα μέτρα κατά των πολιτικών πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας την περασμένη άνοιξη, αλλά μέχρι στιγμής, χωρίς αποτέλεσμα. Η επικαιροποιημένη πρότασή τους φέρνει τον κρατικό ρωσικό γίγαντα πυρηνικής ενέργειας Rosatom ξανά στο επίκεντρο των κυρώσεων.
Τα τέσσερα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να στοχεύσει την εταιρεία περιορίζοντας τις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων, σταματώντας τις νέες επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και περιορίζοντας τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που θα ωφελήσουν τη βιομηχανία αυτή.
Σύμφωνα με αυτούς, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η στοχοποίηση των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας.

Πιέζει και η Δύση

Πρόσθετες πιέσεις για να κινηθεί το μπλοκ κατά της Rosatom αυτή τη φορά προέρχονται από δυτικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και εξετάζουν όλο και περισσότερο πώς θα τιμωρήσουν περαιτέρω τον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας.
Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο έχουν ήδη επιβάλει απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στον Oleg Romanenko, τον διευθυντή του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο Μάρτιο.
Έκτοτε, η Rosatom έχει τον έλεγχο της εγκατάστασης, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, και η Δύση ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ολόκληρο το συγκρότημα ως στρατιωτική βάση και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις σε περισσότερους από 120 στόχους για να πιέσει τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, καταδιώκοντας οντότητες που συνδέονται με τη Rosatom, περιλαμβάνοντας πέντε οντότητες και ένα μεμονωμένο τμήμα της, ανέφερε το State Department.
Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην ίδια τη Rosatom.
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, η Ρωσία έχει μικρό οικονομικό όφελος από την εξαγωγή πυρηνικών καυσίμων, αλλά η στόχευση της πιο σημαντικής επιχείρησης υποδομών, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή αντιδραστήρων στην ΕΕ, θα επέφερε σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης