Διεθνή

Γιατί η Apple πάσχει από το «σύνδρομο της Κίνας» και τι σημαίνει το άνοιγμα στην Ινδία – Ο εμπορικός πόλεμος του Biden «ναυαγεί»

Γιατί η Apple πάσχει από το «σύνδρομο της Κίνας» και τι σημαίνει το άνοιγμα στην Ινδία – Ο εμπορικός πόλεμος του Biden «ναυαγεί»
Για συμβιωτική σχέση με την Κίνα έκανε πρόσφατα λόγο ο CEO Tim Cook
Σχετικά Άρθρα
Εδώ και χρόνια ο CEO της Apple Tim Cook είναι αισιόδοξος για την Ινδία.
Τώρα, ποντάρει πολλά στη χώρα της Νότιας Ασίας, καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει μεγάλο όγκο των δραστηριοτήτων εκεί, θέλοντας να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε συμμίρφωση με την πολιτική Biden για την «αποδέσμευση» από την κινεζική αγορά.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αναλυτές του CNBC πιστεύουν ότι η Apple θα παραμείνει εξαρτημένη από την Κίνα για πολλά χρόνια ακόμα – και μάλλον έχουν δίκιο με βάση τα στοιχεία που που ανέλυαν οι κινέζικες αρχές .
Υπάρχει η δυνατότητα για την Ινδία να «γίνει η επόμενη Κίνα» για την παραγωγή της Apple, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμη και μια δεκαετία μέχρι να συμβεί αυτό, δήλωσε ο Martin Young, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων τεχνολογιών στην Oppenheimer & Co.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η Apple άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής στην Ινδία, στην πόλη της Βομβάης, και πρόκειται να ακολουθήσει το δεύτερο στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στην Κίνα λόγω των συνεργατών της στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι δυνατότητες υποδομής στην Κίνα εξακολουθούν να είναι καλύτερες από αυτές που προσφέρει η Ινδία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο CNBC ο Nitin Soni, ανώτερος διευθυντής της Flich Ratings.
«Θα χρειαστούν χρόνια για να διαφοροποιηθεί η Apple από την Κίνα», δήλωσε ο Soni.
«Η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί έναν πολύ μεγάλο θύλακα για την Apple, όχι μόνο για την γραμμή συναρμολόγησης, αλλά και στο οικοσύστημα ημιαγωγών και στις δοκιμές».

Εμπορικός πόλεμος και αλυσίδες εφοδιασμού

Οι προσπάθειες της Apple να μετακινήσει τη συναρμολόγηση των προϊόντων της από την Κίνα έγιναν πιο επείγουσες τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντάθηκαν και παράλληλα επηρεάστηκε αρνητικά η αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της πολιτικής μηδενικού covid.
Η Apple αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγής της εξαιτίας των μέτρων, κάτι που φυσικά έβλαψε τα οικονομικά αποτελέσματά της.
Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο η Apple να μπορέσει να εξαλείψει πλήρως την εξάρτησή της από την Κίνα, δήλωσε ο Navkendar Singh, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της International Data Corporation (IDC) στην Ινδία.
Παρ’όλα αυτά η ανάπτυξη της Apple στην Ινδία έχει μόλις ξεκινήσει και αναμένονται πολλές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγική παραγωγή όσο και στις λιανικές πωλήσεις στη χώρα.

Τα κινεζικό θερμό κάλεσμα 

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε σε ένα κατάστημα της Apple στο Πεκίνο την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, μία ημέρα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, δέχτηκε έντονες επικρίσεις από Αμερικανούς γερουσιαστές για περίπου πέντε ώρες, με αποτέλεσμα το νεανικό κοινό των netizens, η γενιά που έχει γεννηθεί με το.. πληκτρολόγιο στο χέρι να αντιληφθεί τη διαφορά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων.
«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Cook στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο, την ασιατική εκδοχή του Νταβός το οποίο το Πεκίνο διεξάγει για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
«Apple και Κίνα». . . μεγαλώσαμε μαζί και έτσι αυτό ήταν ένα είδος συμβιωτικής σχέσης».
Ο Cook είναι ένας από τους πολλούς επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων στο Πεκίνο ύστερα από τρία χρόνια αυστηρής πολιτικής για τον Covid.
Σε ένδειξη του πόσο θετικά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της, το ταξίδι του Cook καλύφθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ενώ οι πελάτες στο ναυαρχίδα του ομίλου στο Πεκίνο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν επισκέφθηκε κατάστημα στο Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.
Apple CEO Tim Cook to meet top China officials amid growing risks of supply  chain decoupling with the US
Το επιχειρηματικό περιβάλλον

Επίσης την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συναντήθηκε με τον Craig Allen, πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, υποσχόμενος ότι η Κίνα θα προσφέρει καλύτερο περιβάλλον και υπηρεσίες για ξένες εταιρείες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σταθερές προσδοκίες για συνεργασία μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών.
Αυτό ήταν επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις κατάφωρες απειλές και τις προσπάθειες των πολιτικών των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το TikTok και να εξαναγκάσουν την πώληση της εφαρμογής που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance σε μια αμερικανική εταιρεία.
Μια τέτοια αντίθεση έδειξε την ανοιχτή στάση της κινεζικής κυβέρνησης προς τις ξένες επιχειρήσεις καθώς και την εχθρική προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντί τους, σημείωσαν οι ειδικοί.
Οι θερμές επαφές
Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, ο Cook, περιτριγυρισμένος από βοηθούς, μπήκε στο κατάστημα της Apple στο Sanlitun του Πεκίνου, προκαλώντας αμέσως χειροκροτήματα και επευφημίες τόσο από υπαλλήλους όσο και από πελάτες εντός του καταστήματος, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Ο Cook χαμογέλασε και έσφιξε τα χέρια με υπαλλήλους και πελάτες.
"Είναι υπέροχο να βλέπω τους καταπληκτικούς πελάτες και την ομάδα μας στο Apple Sanlitun.
Ευχαριστούμε τον Huang Ling για την τρομερή απόδοση.
Καλή τύχη με την επερχόμενη περιοδεία σας", ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Sina Weibo και στα κινέζικα και στα αγγλικά, μαζί με μια φωτογραφία.

To τεράστιο buzz…

Η εμφάνιση του Cook στο κατάστημα έγινε δημοφιλές θέμα στο Weibo, με περισσότερες από 91 εκατομμύρια προβολές από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023.
Ωστόσο, το buzz ώθησε επίσης πολλούς Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου να δούν την έντονη αντίθεση μεταξύ της θερμής υποδοχής που έλαβε ο Cook στην Κίνα και της ασέβειας και της περιφρόνησης που έδειξαν οι νομοθέτες των ΗΠΑ στον Chew, ο οποίος είναι Σιγκαπούρης, σε ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μια μέρα νωρίτερα
«Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok ήταν υπό πολιορκία στην ακρόαση στις ΗΠΑ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους στο κορυφαίο κινεζικό κατάστημά της.
Αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι αυτή που ασκεί πραγματικά δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο», σχολίασε ένας χρήστης του Διαδικτύου.
TikTok hearing: CEO Shou Zi Chew testifies before US Congress amid looming  ban – as it happened | TikTok | The Guardian
Οι φιλοδοξίες της Apple

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphones παγκοσμίως όσον αφορά τις ετήσιες αποστολές και πωλήσεις, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC.
Ο τεχνολογικός γίγαντας κατασκευάζει σήμερα το 5 % έως 7% των iPhone στην Ινδία, πρόκειται για σημαντική αύξηση από το μόλις 1% του 2021.
Με τις κινήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα, η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον.
«Η Κίνα και οι ΗΠΑ μαζί με την Ευρώπη παραμένουν οι καρδιές και οι πνεύμονες της ιστορίας της Apple, ενώ η Ινδία πρόκειται να γίνει μια από τις πέντε πρώτες αγορές που θα επικεντρωθεί η Apple.
Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι η Ινδία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Apple τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities στο CNBC.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδική κυβέρνηση δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Apple στοχεύει να κατασκευάζει το 25% όλων των iPhone στην Ινδία, ο Ives δήλωσε ότι αυτός είναι ένας «υψηλός» στόχος και η επίτευξη του 10% έως 15% της παραγωγής φαίνεται πιο ρεαλιστική μακροπρόθεσμα.
Η Ινδία θα συνεχίσει να παίζει δευτερεύοντα ρόλο έναντι του Βιετνάμ στην παραγωγή πιο εξελιγμένων προϊόντων όπως τα MacBooks, αλλά τα μικρότερα προϊόντα όπως τα Apple Watch και τα Airpods θα κατασκευάζονται σύντομα στην Ινδία, πρόσθεσε ο Ives.

Apple's business under growing threat from China's coronavirus wave |  Financial TimesApple iPad maker gives China workers a raise

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης