Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανοί προβλέπουν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών θα αποτύχει, νεκροί 4.000 σε μια εβδομάδα – ISW: Οι θέσεις μάχης για την μεγάλη σύγκρουση…

Οι αμερικανοί προβλέπουν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών θα αποτύχει, νεκροί 4.000 σε μια εβδομάδα – ISW: Οι θέσεις μάχης για την μεγάλη σύγκρουση…
Οι αμερικανοί… υποβαθμίζουν την αντεπίθεση των Ουκρανών
(upd 14) Ο Ουκρανικός στρατός, μπορεί να προετοιμάζει 9 ταξιαρχίες για την μεγάλη αντεπίθεση… μπορεί η προπαγάνδα να οργιάζει αλλά οι βασικοί σχεδιαστές της αντεπίθεσης, δηλαδή οι Αμερικανοί… δεν πιστεύουν στην επιτυχία του εγχειρήματος αφού βλέπουν αποτυχία ή στο καλύτερο σενάριο οριακά εδαφικά κέρδη…
Εν τω μεταξύ οι απώλειες των Ουκρανικών στρατευμάτων είναι δραματικές, μόνο σε διάστημα 7 ημερών έχασαν 4.000 στρατιώτες που είναι πρωτοφανείς απώλειες σε αυτή την φάση του πολέμου…
Στους αμερικανικούς κύκλους αυξάνονται οι αμφισβητίες της υποστήριξης της Ουκρανίας…

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του ISW για τις θέσεις μάχης, την ικανότητα των στρατευμάτων και τον σχεδιασμό της μεγάλης αντεπίθεσης.
Αν και το ISW έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο ως προς τις προβλέψεις του για την μαχητική ικανότητα των Ουκρανών – στηρίζει σταθερά τους Ουκρανούς – εντούτοις η ανάλυση για τα στρατεύματα των ρώσων μας δίνει μια εικόνα για την μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών… που δεν πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί…

Εν τω μεταξύ η προσπάθεια των Ουκρανών να χτυπήσουν με υποβρύχια drones την Σεβαστούπολη και τον Ρωσικό στόλο στην Μαύρη Θάλασσα απέτυχε…

Οι αμερικανοί… υποβαθμίζουν την αντεπίθεση των Ουκρανών

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι έτοιμες για αντεπίθεση μόλις παραλάβουν όπλα ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov
«Σήμερα όλα εξαρτώνται από τους εταίρους, όταν παρέχουν όπλα, θα είμαστε έτοιμοι», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Θα ήθελα οι σύμμαχοι να είναι πιο επιμελείς (σε θέματα προμήθειας)… ανέφερε ο Oleksiy Danilov

Η Washington Post, αφού εξέτασε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από άκρως απόρρητα έγγραφα, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν « σοβαρές ελλείψεις στον σχηματισμό δυνάμεων και υποστήριξη του ουκρανικού στρατού» και πιστεύουν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα οδηγήσει μόνο σε «μέτρια εδαφικά κέρδη» στο καλύτερο σενάριο.
Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Luhansk Andrei Marochko τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αποκρούσουν μια πιθανή εχθρική αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο καθήκον των ρωσικών δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εμποδίζοντάς τους να συγκεντρώσουν επαρκή ποσότητα δυνάμεων και οπλικών συστημάτων.

Οι Ουκρανοί έχασαν 4.000 στρατιώτες σε μια εβδομάδα

Οι απώλειες της Ουκρανίας στη ζώνη ειδικής επιχείρησης ξεπέρασαν τις 4.000 άτομα σε μια εβδομάδα
Ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Luhansk Andrey Marochko τόνισε ότι οι Ουκρανοί συγγενείς των νεκρών στρατιωτών αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από τους διαμεσολαβητές των περιοχών Luhansk και Donetsk ώστε να λάβουν πληροφορίες για τους νεκρούς στρατιώτες αλλά και πως μπορούν να παραλάβουν τα πτώματα τα οποία οι Ουκρανοί σκόπιμα αφήνουν στο έδαφος για να μην καταγράφονται οι απώλειες και τους εμφανίζουν ως αγνοούμενους… έτσι φθάσαμε στην Ουκρανία να δηλώνουν 42.000 αγνοούμενους στρατιώτες…
Που πήγαν οι 42.000 αγνοούμενοι στρατιώτες… δραπέτευσαν ή κατέληξαν στον δημιουργό τους;

Οι ανεπανόρθωτες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) την περασμένη εβδομάδα στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO) ξεπέρασαν τις 4.000 αλλά οι Ουκρανικές δυνάμεις αναγνωρίζουν επίσημα μόνο το 10% αυτού του αριθμού.

Οι Ουκρανοί χτυπούν με Drones Luhansk και Σεβαστούπολη

Ουκρανικά στρατεύματα επιτίθενται στο Luhansk με drone, ενώ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να χτυπήσουν την Σεβαστούπολη.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πλήγμα στην πόλη Rovenki χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης στις 24 Απριλίου ανακοίνωσε η αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR) στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας (JCCC).
«Από την πλευρά των ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών, ένας βομβαρδισμός της κατοικημένης τοποθεσίας Rovenki (LPR) με τη χρήση ενός μη επανδρωμένου μαχητικού εναέριου οχήματος καταγράφηκε στις 02:45 π.μ. ώρα Μόσχας»…

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις της άνοιξαν πυρ για τέταρτη φορά μέσα σε μια μέρα στο Donetsk

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για τέταρτη φορά μέσα σε μια ημέρα έπληξαν το Ντόνετσκ με σύστημα πολλαπλών εκτόξευσης (MLRS), εκτοξεύοντας 10 πυραύλους.
Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι Telegram του γραφείου αντιπροσωπείας, οι συνοικίες Kirovsky και Petrovsky της πόλης δέχθηκαν πυρά.
Ο ουκρανικός στρατός πυροβόλησε στις 22:35 από θέσεις στην Krasnohorivka.
Σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσωπείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν συνολικά 50 πυραύλους στο Donetsk.

Απέτυχε η προσπάθεια των Ουκρανών να επιτεθούν με drones στην Σεβαστούπολη

Οι δυνάμεις της άμυνας κατά των υποβρυχίων/δολιοφθορών κατέστρεψαν ένα drone στο εξωτερικό αγκυροβόλιο της Σεβαστούπολης ενώ ένα άλλο εξερράγη μόνο του χωρίς να προκληθούν ζημιές σε καμία εγκατάσταση, στην Σεβαστούπολη.
Η Σεβαστούπολη είναι η κύρια ναυτική βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο ουκρανικός στρατός έχει προσπαθήσει να την επιτεθεί με drones σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες.
Μία από τις τελευταίες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σεβαστούπολη διεξήχθη στις 22 Μαρτίου και στη συνέχεια ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας απέτρεψε την επίθεση καταστρέφοντας τρεις στόχους.

Ετοιμάζουν την αντεπίθεση οι Ουκρανοί – 12.000 στρατιώτες στη γραμμή επαφής στη Zaporizhia

Την αντεπίθεση τους για την ανακατάληψη εδαφών που σήμερα βρίσκονται υπό τον ρωσικό έλεγχο φαίνεται πως ετοιμάζουν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεντρώνουν ισχυρές δυνάμεις στο μέτωπο της Zaporizhia.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov τόνισε ότι οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις στο μέτωπο της Zaporizhia.
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή της Huliaipole προσεγγίζουν πλέον τους 12.000.
Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αυτός ο αριθμός στρατιωτών βρίσκεται ακριβώς στη γραμμή επαφής» υπογράμμισε ο Rogov, αναφέροντας πως αύξηση δυνάμεων καταγράφεται και σε άλλους οικισμούς, όπως στο Bogatyr, στο Solenoe και στην ίδια την πόλη της Zaporizhia.
Σύμφωνα με τον Rogov, η μεταφορά δυνάμεων ενδεχομένως να συνεπάγεται την προετοιμασία για την επίθεση των Ουκρανών στην περιοχή της Zaporizhia.
Την περασμένη Τρίτη 18/4 ο Rogov είχε εκτιμήσει πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αρχίσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας επιχειρήσεις στη γραμμή επαφής στην επαρχία της Zaporizhia.

Ο Guterres παρέδωσε στον Lavrov μια επιστολή στον Putin σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres παρέδωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov επιστολή στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με προτάσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, ενώ παρόμοιες επιστολές εστάλησαν στην Ουκρανία και την Τουρκία.
Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του γραφείου του Guterres μετά τη συνάντησή του με τον Lavrov, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του παγκόσμιου οργανισμού.
«Παρέδωσε (σημείωση Γκουτέρες - TASS) στον Υπουργό Εξωτερικών μια επιστολή στον Πρόεδρο Vladimir Puti που περιείχε προτάσεις για τη βελτίωση και επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εξέφρασαν πρόσφατα τα μέρη και τις απειλές για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», αναφέρει το μήνυμα.
«Παρόμοια επιστολή εστάλη σε δύο άλλες υπογράφοντες τη συμφωνία (Ουκρανία και Τουρκία - σημείωμα TASS)» ανέφερε το γραφείο του Guterres.
Ο Guterres εξέφρασε την ανησυχία του για τα «πρόσφατα εμπόδια» στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Zelensky: Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Bakhmut

Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το Bakhmut υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν καταλάβει πάνω από το 90% της πόλης.
Αν και οι Ουκρανοί μετρούν τεράστιο αριθμό νεκρών στρατιωτών για την υπεράσπιση της πόλης ο Zelensky επισημαίνει ότι τυχόν απώλεια της, θα αποτελέσει απειλή για να χαθούν και άλλα εδάφη.
«Είναι αδύνατο για εμάς να παραδώσουμε το Bakhmut, διότι αυτό θα επεκτείνει το μέτωπο.
Αυτή η εξέλιξη θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της Wagner πρόσθετες ευκαιρίες για να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τα εδάφη μας» υποστήριξε μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ο Zelensky.

Προετοιμάζουμε την αντεπίθεση

Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, είπε ότι θα γίνει και ότι το Κίεβο πιστεύει στην επιτυχία της, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η αντεπίθεση είναι ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας» υπογράμμισε ο Zelensky.

Σκληρές μάχες

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Denis Pushilin, o επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk – στην περιοχή της οποίας βρίσκεται και το Bakhmut – υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στα βορειοδυτικά και δυτικά τμήματα της πόλης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση εκεί εξακολουθεί να παραμένει πολύ τεταμένη.
«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις της Wagner έχουν προωθηθεί στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της πόλης.
Έχουν προσεγγίσει μια μάλλον δύσκολη περιοχή, όπου υπάρχουν πολυώροφα κτήρια, όπου ο εχθρός έχει οργανώσει την άμυνα του» ανέφερε ο Pushilin.

Μεγάλη η αποτελεσματικότητα του θερμοβαρικού TOS-1

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ουκρανικά προπύργια στην περιοχή του Νότιου Donetsk ενώ το πλήρωμα ενός πυραυλικού συστήματος Tor κατέρριψε ένα drone Furia
Η ομάδα μάχης East αποκάλυψε και κατέστρεψε δύο προπύργια των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Νότιου Donetsk.
Το πλήρωμα ενός συστήματος φλογοβόλου TOS-1 κατέστρεψε δύο Ουκρανικά οχυρά με όλους τους στρατιώτες να βρίσκουν φρικτό θάνατο.

Οι αμερικανοί προτείνουν μορατόριουμ στην εξωτερική βοήθεια για την Ουκρανία

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Gosar επισύναψε έναν σύνδεσμο που ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και το περιβάλλον του υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια που μεταφέρθηκαν στη χώρα για να πληρώσουν για το πετρέλαιο ντίζελ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν μορατόριουμ στην ξένη βοήθεια λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που αποστέλλονται στην Ουκρανία σε μια εποχή που οι Αμερικανοί μετά βίας έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους.
«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Εμείς θέλουμε τα χρήματά μας πίσω» έγραψε επίσης ο Paul Gosar.

Εχθρός της Ρωσίας η Πολωνία με ή χωρίς ουκρανικά εδάφη - Απειλεί με Sarmat, Kalibr και Tsirkon o Medvedev

Η Πολωνία φλερτάρει με την ιδέα να «καταπιεί» ένα καλό «κομμάτι» της Ουκρανίας, κάτι που θα συνιστούσε απειλή και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev με αφορμή και τις σχετικές ανακοινώσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, βάσει των οποίων διογκώνεται το αντιγερμανικό αίσθημα στην Πολωνία αλλά και … η όρεξη για την κατάληψη εδαφών στη δυτική Ουκρανία.
«Η Πολωνία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι τώρα ή ποτέ, όσον αφορά τις πιθανότητες της να «καταπιεί» ότι απομείνει από την Ουκρανία.
Είναι ξεκάθαρο, ότι κανείς από τους Πολωνούς τρελούς που παραληρούν, δεν έχει σκεφθεί τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram o Medvedev.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η Πολωνία - με ή χωρίς εδάφη της Ουκρανίας - είναι ήδη μια οντότητα εχθρική απέναντί μας.
Η παρουσία Μπαντεριτών στον πολωνικό στρατό δεν θα άλλαζε πολλά.
Επίσης, δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο για την ακριβή βολή των πυραύλων Sarmat, Kalibr και Tsirkon» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Medvedev.

Η Πολωνία, η «ύαινα της Ευρώπης» επιστρέφει: Θέλει δυτική Ουκρανία

Τον χαρακτηρισμό του Βρετανού πρωθυπουργού Winston Churchill τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου για την Πολωνία, την οποία είχε αποκαλέσει «ύαινα της Ευρώπης» επικαλούνται οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, αναφερόμενες στη στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Βαρσοβία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το αντιγερμανικό αίσθημα στην Πολωνία, όπως και οι φιλοδοξίες για την προσάρτηση εδαφών στη δυτική Ουκρανία, έχουν ήδη επηρεάσει τα στρατιωτικά σχέδια της Βαρσοβίας» αναφέρει ο Sergei Naryshkin, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

Καταστράφηκε η πλειοψηφία των πολωνικής κατασκευής οβιδοβόλο Krab στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός προφανώς κατέστρεψε τα περισσότερα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab των 155 mm των Ουκρανικών δυνάμεων.
Στις 22 Απριλίου, κυκλοφόρησε βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο ουκρανικό οβιδοβόλο Krab.
Το βίντεο τραβήχτηκε κοντά στο μέτωπο Seversk, στα περίχωρα του χωριού Zvanivka στην περιοχή του Donetsk
Αυτή ήταν η ενδέκατη επιβεβαιωμένη καταστροφή οβιδοφόρου Krab στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον δύο ή τρία άλλοι έχουν τεκμηριωθεί ότι υπέστησαν ζημιές.
Έτσι, οι Ουκρανοί έχουν χάσει τα περισσότερα από τα πρώτα 18 Krabs που έλαβαν απευθείας από τα πολωνικά στρατιωτικά αποθέματα τον περασμένο Μάιο, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το Krab αναπτύχθηκε από τον κατασκευαστή όπλων της Πολωνίας Huta Stalowa Wola.
Ο οβιδοβόλος συνδυάζει το σασί K9 Thunder της Νότιας Κορέας με έναν βρετανικό πυργίσκο BAE Systems AS-90M Braveheart με μακρύ πυροβόλο διαμετρήματος 52 της γαλλικής Nexter Systems και σύστημα ελέγχου πυρός πυροβολικού Topaz της Πολωνικής WB Electronics.
Το οβιδοβόλο μπορεί να εκτοξεύσει έως και έξι οβίδες ανά λεπτό. Έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 30 χιλιομέτρων με κανονικά βλήματα και έως 50 χιλιόμετρα με αμερικανικής κατασκευής M982 Excalibur που είναι καθοδηγούμενα βλήματα ακριβείας.
Τον Ιούνιο 2022, ανακοινώθηκε ότι η Ουκρανία είχε κάνει παραγγελία για επιπλέον 60 Krabs για 700 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, είναι ακόμη άγνωστο εάν κάποιο από αυτά τα οβιδοβόλα έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 800 συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων, οβίδων και πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, από τους συμμάχους της.
Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί, καταστραφεί ή ακόμα και καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, όπως τα βλήματα πυροβολικού 2K25 Krasnopol 153 mm και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξουδετέρωση του πυροβολικού των Ουκρανικών δυνάμεων

Prigozhin (Wagner): Συντρίβουμε τους Ουκρανούς στο Bakhmut – Το κάνουμε με επιτυχία

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαϋλώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Bakhmut αναφέρει σε μήνυμά του ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Yevgeny Prigozhin.
«Η αποστολή μας είναι να συντρίψουμε τον ουκρανικό στρατό.
Να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να οργανωθούν για μια αντεπίθεση.
Αυτό το καταφέρνουμε με μεγάλη επιτυχία» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram o Prigozhin.
Όπως λέει, οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται μέσα στο Bakhmut και μάχονται, είναι στην πραγματικότητα σε μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Τα νέα από το μέτωπο

Ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι διέταξε οι στρατιώτες Wagner δεν θα συλλαμβάνουν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου αλλά μόνο θα τους σκοτώνουν στο πεδίο της μάχης.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 23 Απριλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Bakhmut και κατά μήκος του μετώπου Avdiivka στο Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκέντρωσαν τις περισσότερες από τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση Avdiivka και πραγματοποίησαν 28 επιθέσεις στην κατεύθυνση του Donetsk.

Η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών και οι δυναμικότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

Το αμερικανικό ινστιτούτο για το πόλεμο το ISW αναλύει τις δυνάμεις των Ρώσων ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων.
Προϋποθέτει, ειδικότερα, ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διεξάγει μια συντονισμένη μηχανοκίνητη επιθετική επιχείρηση πολλαπλών ταξιαρχιών αξιοποιώντας πλήρως τις αναφερόμενες εννέα ταξιαρχίες που προετοιμάζονται για αυτήν την επιχείρηση.
Αυτό το έργο είναι τρομακτικό και μεγαλύτερο από κάθε επιθετική προσπάθεια που έχει αποπειραθεί μέχρι τώρα η Ουκρανία (τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στην αντεπίθεση του Kharkiv, για παράδειγμα).
Υποθέτει επίσης ότι η Ουκρανία θα έχει ενσωματώσει αρκετά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού διαφόρων ειδών στις μονάδες της για την υποστήριξη εκτεταμένων μηχανοκίνητων ελιγμών, ότι οι ουκρανικές μηχανοκίνητες μονάδες θα έχουν επαρκή πυρομαχικά κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού, και ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διεξάγει μακροχρόνια χτυπήματα ακριβείας με HIMARS και άλλα παρόμοια συστήματα που είναι ενσωματωμένα και υποστηρίζουν λειτουργίες ελιγμών όπως είχε κάνει στο παρελθόν.
Προϋποθέτει περαιτέρω ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν τις ικανότητες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και γεφύρωσης που απαιτούνται για να κινηθούν σχετικά γρήγορα μέσω προετοιμασμένων αμυντικών θέσεων.
Το ISW δεν βλέπει κανένα λόγο να αμφισβητήσει καμία από αυτές τις υποθέσεις δεδομένης της έντασης με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες η Ουκρανία προετοιμάστηκε για αυτήν την επιχείρηση και του χρόνου που χρειάστηκε για να το κάνει, καθώς και του εξοπλισμού που φέρεται να παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις από τις δυτικές χώρες.
Εάν, ωστόσο, οποιοσδήποτε σημαντικός αριθμός από αυτές τις υποθέσεις αποδειχθεί άκυρος, τότε ορισμένες από τις εκτιμήσεις και παρατηρήσεις θα είναι επίσης άκυρες και οι προοπτικές των Ρώσων να διατηρήσουν τις γραμμές τους θα είναι καλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία επιχειρούν σε αποκεντρωμένους και σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένους σχηματισμούς σε όλο το θέατρο και το τρέχον μοτίβο ανάπτυξης υποδηλώνει ότι οι περισσότερες διαθέσιμες μονάδες είναι ήδη online και συμμετέχουν είτε σε επιθετικές είτε σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Το ISW εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επί του παρόντος κατά μήκος επτά αξόνων: Kupyansk, Περιφέρεια Luhansk, Bakhmut, Avdiivka στο Dontesk, στην Zaporizhia και την περιφέρεια Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον πέντε από αυτούς τους άξονες (Kupyansk, Luhansk, Bakhmut, Avdiivka και δυτικό Donetsk με ανατολική Zaporizhia) και επιδιώκουν κατά κύριο λόγο αμυντικές επιχειρήσεις στη δυτική Zaporizhia και Kherson.
Οι δυνάμεις που δεσμεύονται επί του παρόντος τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι τόσο τακτικές (δογματικά συνεπείς με βάση τις ρωσικές προπολεμικές μονάδες) όσο και παράτυπες (μη τυπικές και μη δογματικές) δυνάμεις.

Άξονας Kupyansk (Βορειοανατολική Περιφέρεια Kharkiv)

Η Ρωσία συμμετέχει με στοιχεία σχηματισμών της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (WMD) που είχαν υποστεί ζημιές στο παρελθόν στην περιοχή Kupyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιδίωξαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις στον άξονα Kupyansk τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά επιχειρησιακά κέρδη προς το Kupyansk και είχαν μόνο περιστασιακά και τοπικά τακτικά κέρδη.
Το ISW παρατήρησε αναφορές για άγνωστες μονάδες απροσδιόριστου κλιμακίου της 47ης Μεραρχίας Αρμάτων της 1ης Στρατιάς Φρουρών που δρουν στην κατεύθυνση Kupyansk.
Η 47η Μεραρχία Αρμάτων υπέστη σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στις αρχές του πολέμου το 2022, και στη συνέχεια για άλλη μια φορά κατά την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Kharkiv το φθινόπωρο του 2022.
Η 4η Μεραρχία Αρμάτων, ιδιαίτερα το 12ο και το 13ο Συντάγμα Αρμάτων του, έχασε σχεδόν 100 άρματα μάχης μέσα σε λίγες μέρες τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η δέσμευση σχετικά υποβαθμισμένων στοιχείων σε αυτή τη γραμμή του μετώπου πιθανώς υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση δεν δίνει αμέσως προτεραιότητα σε αυτό ως άξονα προέλασης ή άμυνας.
Το γεωγραφικό υλικό από τον Φεβρουάριο του 2023 δείχνει επιπλέον ότι η 6η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων (CAA) του WMD έχει δράσει στην περιοχή Fyholivka-Novomlynsk, περίπου 19 χιλιόμετρα βόρεια του Kupyansk
Με βάση το μοτίβο ανάπτυξης σχηματισμών WMD στους άξονες Kupyansk και Luhansk, η 2η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1st GTA) του WMD πιθανότατα έχει αναπτυχθεί προς τα σύνορα Kharkiv-Luhansk.

Γραμμή Svatove και Kreminna

Η Ρωσία έχει δεσμεύσει στοιχεία δύο στρατιωτικών περιοχών και δύο αερομεταφερόμενων μεραρχιών (VDV) στην περιφέρεια Luhansk που έχει επιχειρησιακά κορυφωθεί.
Αυτή η επίθεση έχει πλέον κορυφωθεί επιχειρησιακά και έχει σημειώσει μόνο μερικά τοπικά τακτικά κέρδη.
Στοιχεία της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων του WMD, η 41η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής, η κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU) και δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και Luhansk μάχονται κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna από τις αρχές του 2023.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία έχουν εμπλακεί ενεργά σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος ενός ενεργού μετώπου για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων μηνών, είναι πιθανό να έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) αναφέρεται επιπλέον στην «Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων» (άλλο όνομα για την ομάδα CMD στην Ουκρανία) που δρα στην κατεύθυνση Lyman δυτικά της Kreminna στις καθημερινές εκθέσεις.
Το CMD υπό τον συνταγματάρχη στρατηγό Alexander Lapin ήταν υπεύθυνο για τη μεγάλη ρωσική επιχειρησιακή ήττα μετά την ουκρανική απελευθέρωση της πόλης Lyman την 1η Οκτωβρίου 2022.
Οι δυνάμεις VDV εμπλέκονται επίσης ενεργά κοντά στην Kreminna.
Το ISW παρατήρησε αναφορές για το 237ο Σύνταγμα Αεροπορικής Εφόδου Φρουρών της 76ης Μεραρχίας VDV και το 331ο Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Φρουρών της 98ης Μεραρχίας VDV που δρούσε στη δασική περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Kreminna.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται να αυξάνει την θέση των δυνάμεων VDV και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 3 Απριλίου ότι οι μονάδες VDV έλαβαν θερμοβαρικά συστήματα πυροβολικού TOS-1A «Solntsepek» για πρώτη φορά στην ιστορία.
Το γεωγραφικό υλικό επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν συστήματα TOS-1A κοντά στην Kreminna μόλις την 1η Απριλίου.
Τα συστήματα TOS-1A είναι στρατιωτικά μέσα σε επίπεδο περιοχής που δεν συνδέονται με συγκεκριμένους σχηματισμούς.
Επομένως, η χρήση τους γύρω από την Kreminna από στοιχεία VDV είναι αξιοσημείωτη και υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να προσπαθεί να εξουσιοδοτήσει τις μονάδες VDV να διεξάγουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Οι ειδικές δυνάμεις Spetsnaz

Η κύρια διεύθυνση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου (GRU) έχει επίσης αναπτύξει περιορισμένα στοιχεία ειδικών δυνάμεων (Spetsnaz) κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna, πιθανόν να αντισταθμίσει την έλλειψη των απαραίτητων δυνατοτήτων πεζικού.
H 24η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Ειδικού Σκοπού και η 3η Ταξιαρχία Ειδικού Σκοπού Φρουρών επιχειρούν κοντά στην Makiivka (22 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna).
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί μονάδες Spetsnaz για να διεξάγει χερσαίες επιθέσεις και ελιγμούς πεζικού αντί για τις κύριες αποστολές δολιοφθοράς και στόχευσης.
Η φαινομενική αυξημένη προβολή των μονάδων Spetsnaz σε αυτήν την περιοχή είναι πιθανότατα μέρος της προσπάθειας της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης να μετριάσει τις απώλειες σε στοιχεία επίθεσης εδάφους χρησιμοποιώντας σχηματισμούς ελίτ που παραδοσιακά έχουν διαφορετικές λειτουργίες από τις τακτικές αποστολές μάχης.

Αρκετοί ρωσικοί σχηματισμοί έχουν επιπροσθέτως διαδραματίσει έναν συμπληρωματικό ρόλο κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna.
Στο Luhansk το BARS (Ρωσική Εφεδρεία Μάχης), το Τσετσενικό «Akhmat» οι ειδικές ρωσικές δυνάμεις Spetsnaz και το Σύνταγμα Κοζάκων «Don» φαίνεται να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες σε αυτήν την περιοχή, αν και σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν ουσιαστικές προόδους στην Περιφέρεια Luhansk το 2023, παρά τη βαριά δέσμευση στοιχείων τουλάχιστον τριών στρατών δύο στρατιωτικών περιοχών, στοιχείων δύο μεραρχιών VDV και την υποστήριξη πολλών σχηματισμών.

Η μάχη του Βakhmut

Το ρωσικό πρότυπο δέσμευσης γύρω από τον Bakhmut υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία δίνει ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της κατάληψης της πόλης πριν από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, εάν είναι δυνατόν.
Οι Wagner θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την κατάληψη της πόλης.
Ο επικεφαλής της Wagner Yevgeny Prigozhin παραχώρησε τις βόρειες και νοτιοδυτικές πτέρυγες στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία του VDV υποστηρίζουν την κύρια προσπάθεια Wagner στο Bakhmut με αυτόν τον τρόπο.
Η υποστήριξη του VDV σε αυτόν τον τομέα πιθανότατα θα επιτρέψει στους Wagner να σημειώσουν περισσότερα κέρδη εντός της πόλης και μπορεί οι ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν.
Οι μονάδες VDV κοντά στο Bakhmut πιθανότατα απομακρύνονται περισσότερο από την άμεση, εξαιρετικά φθοροποιό αστική μάχη από τους Wagner, και έτσι πιθανότατα θα βγουν από τη μάχη για το Bakhmut σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους Wagner.

Στοιχεία της 106ης Μεραρχίας VDV υπερασπίζονται τη γραμμή κοντά στο Yakovlivka, περίπου 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Bakhmut
Η ανακοίνωση του Wagner και του VDV που συνεργάζονται γύρω από τον Bakhmut υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Prigozhin παρά τις προηγούμενες αυξανόμενες τριβές προκειμένου να επισπεύσει την κατάληψη του Bakhmut.

Άξονας Avdiivka στο Donetsk

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει σε μεγάλο βαθμό μια ποικιλία στοιχείων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) στην πρώτη γραμμή της πόλης Avdiivka και Donetsk, παράλληλα με ορισμένες μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) και του Βόρειου Στόλου.
Αυτά τα στοιχεία δεν σημείωσαν καμία επιχειρησιακή σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον άξονα το 2023 πέρα από τις τακτικές προόδους γύρω από την Avdiivka και εντός της Marinka.
Οι δυνάμεις του DNR δραστηριοποιούνται κυρίως κατά μήκος αυτού του άξονα από το 2014 και η τρέχουσα γραμμή του μετώπου σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται εντός χιλιομέτρων από τη γραμμή που κρατά εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι ταξιαρχίες, τα συντάγματα, τα τάγματα και άλλα συστατικά στοιχεία του DNR δεν είναι επανδρωμένα ή εξοπλισμένα σύμφωνα με τους συνήθεις ρωσικούς πίνακες οργάνωσης και εξοπλισμού.
Οι δυνάμεις του DNR ξεκίνησαν αρχικά ως δυνάμεις πληρεξουσίου τύπου πολιτοφυλακής το 2014 και διατήρησαν μεγάλο μέρος αυτής της παρατυπίας στους σχηματισμούς τους παρά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στην 8η Μεραρχία.
Το DNR αποκαλεί ορισμένους σχηματισμούς «ταξιαρχίες», «συντάγματα» ή «τάγματα», αλλά αυτά τα στοιχεία δεν είναι ισοδύναμα με ρωσικούς σχηματισμούς με τον ίδιο χαρακτηρισμό κλιμακίου.

Ο 8ος στρατός Συνδυασμένων Όπλων του SMD (8ο CAA) έχει δεσμεύσει στοιχεία και των δύο τμημάτων μηχανοκίνητων όπλων του σε επιχειρήσεις στην περιοχή Marinka στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk.
Στοιχεία του 14ου Σώματος Στρατού του Βόρειου Στόλου δραστηριοποιούνταν επίσης στην περιοχή Avdiivka.
H 200η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (14ο Σώμα Στρατού, Βόρειος Στόλος) επιτέθηκε σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Tonenke, 7 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά τάγματα εθελοντών μάχονται επίσης στον άξονα Avdiivka στο Donetsk.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι το τάγμα αρμάτων μάχης «Molot» της Περιφέρειας Περμ, το τάγμα δολιοφθοράς και αναγνώρισης «Λύκοι» και το απόσπασμα εθελοντών «Nevsky» μάχονται κοντά στην Avdiivka και στην περιοχή της πόλης του Donetsk.

Νότιος άξονας Donetsk και Ανατολική Zaporizhia

Στοιχεία της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) έχουν δεσμευτεί στη δυτική Περιφέρεια του Donetsk κοντά στο Ugledar από το φθινόπωρο του 2022 και έχουν υποστεί απώλειες κατά τη διάρκεια επανειλημμένων αποτυχημένων προσπαθειών κατάληψης του Ugledar.
Ο 29ος και ο 36ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων (CAA) και ο Στόλος του Ειρηνικού της EMD επιδιώκουν επιθέσεις εναντίον του Ugledar κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2023.
Γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι μια 36η μονάδα CAA απροσδιόριστου κλιμακίου εισέβαλε ενεργά σε θέσεις της Ουκρανίας κοντά στο Mykilske στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η 37η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκίων και η 5η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αρμάτων Φρουρών της 36ης CAA πιθανότατα επιχειρούν κοντά στο Ugledar.
Ο επιχειρησιακός - μάχιμος τακτικός σχηματισμός «Kaskad», αποτελούμενος από στρατιώτες του Donetsk και το προσωπικό επιβολής του νόμου, ισχυρίστηκε ότι δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση Ugledar.
Στην περιοχή μάχονται επίσης τα τάγματα «Hispaniola», «Alga» και «Steppe/Tigr» και το απόσπασμα BARS-23.
Το τάγμα "Hispaniola" αποτελείται κυρίως από Ρώσους οπαδούς του αθλητισμού και σύμφωνα με πληροφορίες έχει συντονιστεί με το τάγμα DNR "Vostok", έναν μαχητικό σχηματισμό που σχηματίστηκε το 2014 υπό τη διοίκηση του Alexander Khodakovsky.

Περιφέρεια Zaporizhia

Η Ρωσία έχει δεσμεύσει στοιχεία SMD και αρκετούς ακανόνιστους σχηματισμούς σε αμυντικές επιχειρήσεις στον δυτικό άξονα Zaporizhia.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της 42ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων (CAA) - συγκεκριμένα το 70ο και 291ο Συντάγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκίων - απέκρουσαν μια σειρά από επιχειρήσεις αναγνώρισης της Ουκρανίας στην κατεύθυνση της Zaporizhia στις 19 Μαρτίου.
Στοιχεία του 291ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών, συμπεριλαμβανομένου του 2ου Τάγματος του, απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Robotyne, περίπου 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Zaporizhia.

Πολυάριθμοι σχηματισμοί υπάρχουν επίσης στην περιφέρεια Zaporizhia, αλλά ασχολούνται κυρίως με αμυντικές ενέργειες πιο πίσω.
Το ISW έχει παρατηρήσει συζητήσεις για τουλάχιστον τρία τάγματα εθελοντών στην κατεύθυνση της Zaporizhia.
Το τάγμα εθελοντών «Sudoplatov», που αποτελείται κυρίως από ξένους εθελοντές και άτομα που κινητοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ζαπορίζια.
Το τάγμα «Sudoplatov» δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Zaporizhia, αλλά πιθανότατα επιχειρεί βαθύτερα στο πίσω μέρος. Ρωσικές πηγές έχουν επίσης ισχυριστεί ότι το τάγμα «Κριμαίας» και το τάγμα της Οσετίας «Θύελλα» δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της Zaporizhia.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia είναι πιθανώς λιγότερο εξαντλημένες και υποβαθμισμένες από τις δυνάμεις αλλού στο μέτωπο λόγω της σε μεγάλο βαθμό αμυντικής φύσης των επιχειρήσεων σε αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής το 2023.
Ενώ περιορισμένα στοιχεία SMD και GRU φέρεται να έχουν δει κάποια ενεργή μάχη, οι περισσότερες ρωσικές
δυνάμεις στην Zaporizhia ετοιμάζονται για άμυνα σε βάθος.
Αυτά τα στρατεύματα αποτελούνται κυρίως από κινητοποιημένους νεοσύλλεκτους και εθελοντές και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα με κακή εκπαίδευση και πειθαρχία.
Είχαν, ωστόσο, περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστούν και να ανασυγκροτηθούν μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2022 στο νότο.

Άξονας Kherson

Η ρωσική ομάδα στην περιφέρεια Kherson είναι πιθανότατα η πιο ευάλωτη σε ολόκληρο το θέατρο του πολέμου και στα 1550 χιλιόμετρα μαχών...
Πριν από τη ρωσική αποχώρηση από την μια όχθη της Περιφέρειας Kherson στις 9-11 Νοεμβρίου 2022, στοιχεία της 76ης και 106ης Μεραρχίας VDV και του 22ου Σώματος Στρατού είχαν δεσμευτεί στην περιοχή.
Αυτά τα στοιχεία έχουν από τότε ανασυσταθεί και επανατοποθετηθεί σε άλλες περιοχές του μετώπου.
Είναι πολύ πιθανό η υπόλοιπη ομάδα στην ανατολική όχθη να αποτελείται κυρίως από υπολείμματα κακής αντοχής κυρίως κινητοποιημένων μονάδων.
Αυτά τα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί από τη μάχη μετά την απόσυρση το φθινόπωρο του 2022, επομένως μπορεί να είναι ελαφρώς πιο φρέσκα από στοιχεία σε άλλα σημεία της πρώτης γραμμής.
Το ISW παρατήρησε την παρουσία της 126ης Ταξιαρχίας Παράκτιας Άμυνας του 22ου Σώματος Στρατού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κοντά στο νησί Velykyi Potemkin στο δέλτα του ποταμού Dnipro νότια της πόλης Kherson.
Το γεωγραφικό υλικό από τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει επιπλέον ότι η 205η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκίων (49η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, SMD) δρούσε στη Nova Kakhovka.
Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «Convoy» του αρχηγού κατοχής της Κριμαίας, 300 ατόμων, του Ομίλου Wagner Sergey Aksyonov, φέρεται επίσης να δρα κάπου στην περιφέρεια Kherson.[158]

Ναυτικές δυνατότητες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να δεσμεύσει πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (BSF) να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούν να αμυνθούν στη νότια Ουκρανία, ειδικά καθώς οι επιχειρήσεις κινούνται προς την ακτή. Ωστόσο, το BSF είναι απίθανο να κάνει σημαντική διαφορά στις επίγειες επιχειρήσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει και τις τρεις φρεγάτες BSF κλάσης Admiral Grigorovich: «Admiral Grigorovich, «Admiral Essen» και «Admiral Makarov», και η άμεση κατάσταση των «Essen» και «Grigorivich» είναι ασαφής.
Δορυφορικές εικόνες από τις 10 Φεβρουαρίου 2023, μπορεί να υποδηλώνουν ότι το «Grigorivich» έπλευσε στη Σεβαστούπολη.
Τα περιπολικά πλοία κλάσης Krivak «Ladnyi» και «Pytlivyi» συμμετείχαν σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα το 2023.
Η 197th Assault Ship Brigade της BSF αποτελείται από δύο αποβατικά πλοία κλάσης Alligator, τρία Ropucha-I και ένα Ropucha-II, τα οποία έχουν αναφερθεί όλα ως ενεργά από το καλοκαίρι του 2022.
Αυτά τα αποβατικά πλοία είναι το πιο σχετικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις δυνατότητες άμεσης επίθεσης, επειδή φέρουν πυραυλικά συστήματα επίθεσης εδάφους.
Η BSF διαθέτει επίσης μια ποικιλία από κορβέτες, ναρκαλιευτικά, ανθυποβρυχιακά πλοία, πυραυλικά σκάφη και πλοία αποβίβασης στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα ρωσικά πλοία επικεντρώνονται κυρίως σε αντιαεροπορικές, αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές αποστολές, επιπλέον, και γενικά δεν φέρουν πολλά πυρομαχικά κατάλληλα για άμυνα έναντι μηχανοκίνητων αντιεπιθετικών επιχειρήσεων.

Η αμυντική στρατηγική

Η σειρά των ρωσικών οχυρώσεων σε όλο το θέατρο είναι ενδεικτική των αμυντικών ελιγμών που οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είχαν προετοιμαστεί να πραγματοποιήσουν και δείχνουν ότι έχουν κινηθεί μεθοδικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατασκευάσει μια ισχυρή γραμμή οχυρώσεων κατά μήκος της γραμμής της Περιφέρειας Kharkiv - Luhansk σε απόσταση μεταξύ 5 και 20 χιλιομέτρων πίσω από τη γραμμή του μετώπου με το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής μαχητικής δύναμης να αναπτύσσεται μπροστά από τις οχυρωματικές της γραμμές σε όλο το μέτωπο.
Αυτή η συστοιχία υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή στη γραμμή οχύρωσης και να αμυνθούν εκεί σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης. Ομοίως, οι γραμμές οχύρωσης στην περιοχή Bakhmut και Donetsk City βρίσκονται 5 έως 20 χιλιόμετρα πίσω από την τρέχουσα γραμμή επαφής, αφήνοντας κατ' αρχήν χώρο στις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν μέσω μιας νεκρής ζώνης και να επανδρώσουν ένα σύστημα άμυνας πίσω από τη γραμμή. Ωστόσο, οι αμυντικές γραμμές στη νότια Ουκρανία φαίνονται πολύ διαφορετικές.
Οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία έχουν φαινομενικά προετοιμαστεί για άμυνα σε βάθος, με πολλαπλές γραμμές οχυρώσεων που πηγαίνουν πιο πίσω στο πίσω μέρος.
Αυτές οι αμυντικές γραμμές πιθανότατα δεν είναι όλες βαριά επανδρωμένες - οι ρωσικές δυνάμεις απλά δεν έχουν το προσωπικό για να επανδρώσουν σωστά τις οχυρώσεις σε περιοχές μακριά από την πρώτ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης