Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα «μαζεύει» τη «βόμβα» για το status των κρατών της Βαλτικής - Οργή στην ΕΕ: Απαράδεκτες δηλώσεις

Η Κίνα «μαζεύει» τη «βόμβα» για το status των κρατών της Βαλτικής - Οργή στην ΕΕ: Απαράδεκτες δηλώσεις
Σάλος από τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία για την κυριαρχία πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, όπως Ουκρανία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία
Σχετικά Άρθρα
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία, Lu Shaye, ο οποίος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα αμφισβήτησε το status και την εθνική κυριαρχία κρατών που αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – π.χ. της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας – παίρνει η κυβέρνηση της Κίνας τη στιγμή που οργή επικρατεί στην ΕΕ, η οποία αφού κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις, ζητά από το Πεκίνο να ξεκαθαρίσει τη στάση του και προαναγγέλλει πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, θα επαναξιολογήσει την πολιτική της απέναντι στην Κίνα.

Η επίμαχη δήλωση

Ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία Lu Shaye επισήμανε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι ορισμένα «κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» δεν έχουν αυτοτελές καθεστώς εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο.
«Δεν υφίσταται διεθνής συμφωνία για την κύρωση του καθεστώτος τους ως κυρίαρχου κράτους», επισήμανε ο Κινέζος πρέσβης, ερωτηθείς για το αν θεωρεί την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, μέρος της Ουκρανίας.
Για τη δε Κριμαία, ο Shaye είπε ότι αυτή ήταν ιστορικά έδαφος της Ρωσίας που προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Nikita Khrushchev.

Δεν στηρίζει το Πεκίνο

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Mao Ning κράτησε αποστάσεις από τα όσα είπε ο Κινέζος πρέσβης, αναφέροντας ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών και ότι υποστηρίζει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Κίνα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη σε θέματα κυριαρχίας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Οργή στην ΕΕ

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Κινέζου πρέσβη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις.
«Είναι παντελώς απαράδεκτο» είπε ο Jan Lipavsky, ΥΠΕΞ της Τσεχίας εκφράζοντας την ελπίδα πως οι προϊστάμενοι του Κινέζου πρέσβη θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ενώ αντίστοιχες θέσεις εξέφρασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας και Μολδαβίας.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Antonio Tayani σημείωσε πως διαφωνεί με τα σχόλια του Κινέζου πρέσβη ενώ για γκάφα έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, ο οποίος τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι.

Διευκρινίσεις

Μάλιστα ο Gabrielius Landsbergis, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας υποστήριξε ότι και τα τρία κράτη της Βαλτικής εντός της ημέρας θα καλέσουν τους Κινέζους πρέσβεις για να ζητήσουν επίσημες διευκρινίσεις και να ελέγξουν εάν έχει αλλάξει κάτι στη θέση τους.

ΕΕ: Θα επαναξιολογήσουμε τη στάση μας απέναντι στην Κίνα

Από την πλευρά του ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ των 27 είπε λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι η ΕΕ θα επαναξιολογήσει τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα, αναφέροντας πως οι δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την Κίνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε ο Borrell, ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο να δώσει εξηγήσεις, αναφέροντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις «προκαλούν ένα αίσθημα απειλής» στα μετασοβιετικά κράτη.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel είπε ότι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κίνα θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Ιουνίου.

Χωρίς τέλος

Πάντως, σε συνέντευξη του στην κινεζική εφημερίδα The Paper (δεν είναι γνωστό εάν οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν ή μετά την τοποθέτηση του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία για τα Βαλτικά κράτη), ο Fu Cong, ο Κινέζος απεσταλμένος στην ΕΕ, έκανε λόγο για πολύπλευρες και χωρίς τέλος σχέσεις με την ΕΕ, αναφέροντας πως αυτές είναι πολύπλευρες και δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο Ουκρανικό.
«Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει σωστά την αναφορά στην «χωρίς ανώτατο όριο».
Η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας είναι χωρίς τέλος και δεν θα πρέπει να περιορίζεται τεχνητά.
Η σινορωσική συνεργασία είναι απεριόριστη, και το ίδιο ισχύει για την Κίνα και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Fu Cong, ο οποίος τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας μέσα μόνο από το πρίσμα του ουκρανικού ζητήματος.

Πολύπλευρες σχέσεις

«Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω πει επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι οι σχέσεις της Κίνας και της ΕΕ είναι πολύπλευρες και δεν περιορίζονται σε ένα θέμα.
Οι σχέσεις Κίνας – ΕΕ δεν στρέφονται εναντίον κανενός και δεν υποτάσσονται σε τρίτα μέρη» επισήμανε ο Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος επιπλέον απηύθυνε προειδοποιήσεις κατά των προσπαθειών εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις σινορωσικές σχέσεις για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.
Ο Fu Cong απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Κίνα γνώριζε για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν αυτή ξεσπάσει ή ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης