Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντες δηλώσεις Lavrov: Το μέρισμα ειρήνης εξαϋλώθηκε - Ο κόσμος κρέμεται από μια κλωστή, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο

Βαρυσήμαντες δηλώσεις Lavrov:  Το μέρισμα ειρήνης εξαϋλώθηκε - Ο κόσμος κρέμεται από μια κλωστή, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο
Oι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν στην καταστροφή της παγκοσμιοποίησης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τον κόσμο και τις προοπτικές πέριξ της ουκρανικής κρίσεως.
Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «είναι προφανές σε οποιονδήποτε αμερόληπτο παρατηρητή ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει τους κατοίκους των περιοχών που αρνήθηκαν να δεχτούν τα αποτελέσματα του αιματηρού πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του 2014 και εναντίον των οποίων οι πραξικοπηματίες εξαπέλυσαν πόλεμο.
Όπως η Πρίστινα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε αυτονομία, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι υποσχέθηκαν ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς.
Είναι αδύνατο να εξετάσουμε το ουκρανικό ζήτημα μεμονωμένα από το γεωπολιτικό πλαίσιο, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Η Ρωσία εξήγησε ξεκάθαρα τι επιδιώκει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης: να εξαλείψει τις απειλές για την ασφάλειά που εγκυμονούν οι κινήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια στα σύνορα και να προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους, παρά τις πολυμερείς συμβάσεις.
Εμείς θέλαμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας από τις άμεσες απειλές εξόντωσης και απέλασης από το καθεστώς του Κιέβου.
Πολεμάμε, λοιπόν, στα εδάφη όπου ζούσαν οι πρόγονοί τους για αιώνες».

«Ο κόσμος σε επικίνδυνη καμπή»

«Όπως και στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, κρεμόμαστε από μια λεπτή κλωστή…
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απώλεια της πίστης στην πολυμερή προσέγγιση,
δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική επιθετικότητα της Δύσης καταστρέφει τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματία και απαιτούν μια αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης.
Όλα αυτά είναι γνωστά εντός των τειχών του ΟΗΕ, που δημιουργήθηκε για να αποτρέψει τη φρίκη του πολέμου.
Οι φωνές των λογικών δυνάμεων, οι εκκλήσεις για επίδειξη πολιτικής σοφίας, για αναβίωση της κουλτούρας του διαλόγου πνίγονται από εκείνους που έχουν ακολουθήσει μια πορεία για να υπονομεύσουν τις θεμελιώδεις αρχές της διακρατικής επικοινωνίας, σημείωσε ο διπλωμάτης.
Στη συνέχεια, ο Lavrov ζήτησε «επιστροφή στις ρίζες» - τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών «σε όλη την ποικιλομορφία και τη διασύνδεσή τους».

Αποπαγκοσμιοποίηση

«Σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους μέσω της τιμωρίας των απείθαρχων, οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν την καταστροφή της παγκοσμιοποίησης, η οποία για πολλά χρόνια χαιρετίστηκε ως το υψηλότερο αγαθό της ανθρωπότητας, υπηρετώντας το πολυμερές σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας - το μέρισμα ειρήνης εξαϋλώθηκε.
Η Ουάσιγκτον και οι δυτικές χώρες θα επιβάλουν τους “κανόνες” τους όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν παράνομες ενέργειες εναντίον εκείνων που χτίζουν πολιτικές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αρνούνται να ακολουθήσουν τα συμφέροντα του “χρυσού δισεκατομμυρίου”.
Όσοι διαφωνούν μπαίνουν στη μαύρη λίστα σύμφωνα με την αρχή: όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» είπε ο Lavrov.
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε τη Δύση να συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς και να σέβεται τα άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.
«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: κανείς δεν επέτρεψε στη δυτική μειονότητα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας».

Ο ΟΗΕ αποτελεί απειλή για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον

Όπως ανέφερε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jim Baker στον Πρόεδρο George Bush, «η κύρια απειλή του ΝΑΤΟ είναι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».
Μετά τη διάλυση του Οργανισμού της Συνθήκης της Βαρσοβίας, υπήρχε ελπίδα για ελεύθερη πολυμερή συνεργασία στον ευρωατλαντικό χώρο.
«Αντί όμως να αποκαλύψουν τις δυνατότητες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε ισότιμη συλλογική βάση, οι δυτικές χώρες όχι μόνο διατήρησαν το ΝΑΤΟ, αλλά -αντίθετα με τις υποσχέσεις τους- χάραξαν μια πορεία για την αναιδή απορρόφηση του παρακείμενου χώρου. συμπεριλαμβανομένων των εδαφών όπου υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας».
Σήμερα, σημαντικές δυνάμεις από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της έχουν αναπτυχθεί για να υπονομεύσουν την πολυμέρεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου λειτουργεί με επιτυχία το σύστημα που δημιουργήθηκε γύρω από τον ASEAN.
Σημειώνεται πως ο Lavrov προήδρευσε της συνεδρίασης που είχε ως θέμα την πολυμέρεια και τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, επειδή η Ρωσία έχει τη μηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του 15μελούς οργάνου για τον Απρίλιο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επέκρινε τη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «προκαλεί δεινά και καταστροφές στη χώρα και τον λαό της» και τροφοδοτεί την «παγκόσμια αναταραχή μετά την πανδημία της Covid-19».
«Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Το ίδιο και οι κίνδυνοι σύγκρουσης, λόγω ατυχήματος ή λανθασμένου υπολογισμού», δήλωσε ο Guterres.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης