Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών – Μερική τήρηση της κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες

Σουδάν: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών – Μερική τήρηση της κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες
Στη Σαουδική Αραβία έφτασε πλοίο με 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν το Σουδάν
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζουν ξένες χώρες τις επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων και διπλωματών τους από το Σουδάν, όπου η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες που έχει τεθεί σε ισχύ, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 25/4 τηρήθηκε εν μέρει.
Η τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ γενικά τηρείτο, κυρίως στο Χαρτούμ, όμως αυτόπτες μάρτυρες και ο ΟΗΕ ανέφεραν ότι χθες οι μάχες συνεχίζονταν και σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις  συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 4.000 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ τις επιθέσεις – Perthes: Στο Χαρτούμ οι μάχες  όχι μόνο «συνεχίστηκαν»,  αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν»

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στο Σουδάν την 15η Απριλίου «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και «οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Volker Perthes, ο οποίος καταδίκασε στις 25/4 απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.
«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Volker Perthes.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 24/4 από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan ,του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021 και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo , επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τηρείτο μόνον εν μέρει χθες στο Χαρτούμ.
Στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», σύμφωνα με τον Volker Perthes, ο οποίος σημείωσε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος, είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή».
Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», «ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει», σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, A. Guterres, επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης, υπενθυμίζοντας αναφέροντας πως «οι 7 χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές».
«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε .
Και ενώ εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για λεηλασίες και κλοπές, με τον Volker Perthes να αναφέρει πως «έχουμε λάβει επίσης πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για σεξουαλικές επιθέσεις».

Πλοίο με 1.687 άτομα έφτασε στη Σαουδική Αραβία

Πλοίο που μετέφερε 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν το Σουδάν για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, υπηκόους 50 και πλέον χωρών, έφθασε στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.
Το σύνολο των απομακρυνθέντων από το Σουδάν μεταφέρθηκαν από «πλοίο του βασιλείου» και «το βασίλειο προσπαθεί να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες των ξένων υπηκόων», σύμφωνα με ανακοίνωση της σαουδαραβικής διπλωματίας.
Από αυτούς, οι 13 που έφθασαν στην Τζέντα σήμερα είναι Σαουδάραβες, οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι κρατών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της κεντρικής Αμερικής.
Σημειώνεται ότι έχουν γίνει από τη Σαουδική Αραβία αρκετές επιχειρήσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης αμάχων, διά θαλάσσης και αεροπορικές. Μάλιστα, το Σάββατο (22.4) έφτασαν 150 άνθρωποι με πλοίο στην Τζέντα, λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, τη Δευτέρα 24/4 αεροσκάφος C-130 Hercules μετέφερε δεκάδες πολίτες της Νότιας Κορέας σε αεροπορική βάση στην Τζέντα, ενώ πλοίο μετέφερε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σχεδόν 200 ανθρώπους από 14 χώρες που παρέλαβε στο Πορτ Σουδάν.
Συνολικά απομακρύνθηκαν από το Σουδάν προς τη Σαουδική Αραβία μέχρι σήμερα 2.148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 2.000 και πλέον αλλοδαποί, κατά την ίδια πηγή.

Στην Κωνσταντινούπολη οι πρώτοι Τούρκοι από το Σουδάν

Πολίτες της Τουρκίας που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν έφθασαν την Τετάρτη 26/4 στην Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έφτασαν 100 και πλέον επιβάτες, οι οποίοι από το Χαρτούμ είχαν μεταβεί με χερσαία μέσα στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.
Μέσα στη ημέρα αναμένονται και άλλες πτήσεις με Τούρκους που πέρασαν στην Αιθιοπία από το Σουδάν.

Ο στρατός της Γερμανίας απομάκρυνε από το Σουδάν άλλα 120 άτομα

Η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter το βράδυ της Τρίτη 25/4.
Συνολικά η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από το Σουδάν.

Στην Ολλανδία αεροσκάφος με 104 ανθρώπους

Αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 25/4 το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για άτομα που είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για την Ολλανδία.
Μεταξύ των 104 είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Συνολικά πάνω από 100 Ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις, αλλά και 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης