Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νύχτα εκβιασμών στις αμερικανικές τράπεζες - Τελεσίγραφο από First Republic: Ή μας σώνετε ή πληρώνετε

Νύχτα εκβιασμών στις αμερικανικές τράπεζες - Τελεσίγραφο από First Republic: Ή μας σώνετε ή πληρώνετε
Δεν έχει εμφανιστεί μνηστήρας τον τελευταίο μήνα και δεν είναι πιθανό, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε αγοραστής θα κατέχει και τις ζημίες στον ισολογισμό της First Republic
Η καλύτερη ελπίδα για την αποφυγή της κατάρρευσης της προβληματικής τράπεζας First Republic εξαρτάται από το πόσο πειστική μπορεί να είναι μια ομάδα τραπεζιτών απέναντι σε μια άλλη ομάδα τραπεζιτών.
Οι σύμβουλοι της First Republic θα προσπαθήσουν να "καλοπιάσουν" τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που την έχουν ήδη στηρίξει να της κάνουν μια ακόμη χάρη, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.
Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο:
Ή θα αγοράσετε ομόλογα από την First Republic σε επιτόκια υψηλότερα της αγοράς με συνολική απώλεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αντιμετωπίστε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη FDIC όταν η First Republic χρεοκοπήσει.

Η ανατροπή

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανατροπή σε μια ιστορία εβδομάδων που πυροδοτήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα.
Λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε την SVB και την Signature, μεσαίου μεγέθους τράπεζες που επλήγησαν από σοβαρό κύμα εκροής καταθέσεων, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ενώθηκαν για να εισφέρουν 30 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic.
Η λύση αυτή αποδείχθηκε εφήμερη αφού έγινε γνωστό το βάθος των προβλημάτων της τράπεζας.
Εάν οι σύμβουλοι της First Republic καταφέρουν να πείσουν τις μεγάλες τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα σε τιμή μεγαλύτερη από την αξία τους -να αναλάβουν το πλήγμα των επενδυτικών ζημιών για το καλό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και για τη δική τους ευημερία- τότε είναι βέβαιοι ότι και άλλα μέρη θα προσέλθουν για να βοηθήσουν την τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις πηγές του CNBC, οι σύμβουλοι έχουν ήδη καταρτίσει πιθανούς αγοραστές νέων μετοχών της First Republic σε αυτό το σενάριο.

Κρίσιμες ημέρες

Αυτοί οι τραπεζίτες επενδύσεων επιδιώκουν τώρα να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την First Republic.
Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τη Δευτέρα που αποκάλυψε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν πρόσφατα κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 40,8%, με αποτέλεσμα να έχει καταθέσεις ύψους 104,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της εισροής από τις μεγάλες τράπεζες.
Οι αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία δημοσίευσαν απαισιόδοξες εκθέσεις, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Michael Roffler επέλεξε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις μετά από μια σύντομη 12λεπτη τηλεδιάσκεψη.
"Τώρα που βγήκαν τα κέρδη, από τη στιγμή που έχεις ένα παράθυρο για να δράσεις, ήρθε η ώρα να το κάνεις", δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ανοιχτά.
"Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί αν περιμένεις και δεν θέλεις να έχεις να κάνεις με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Λανθασμένες κινήσεις

Για χρόνια, η First Republic αποτελούσε αντικείμενο φθόνου για τους ομολόγους της, καθώς η εστίασή της στους πλούσιους Αμερικανούς βοήθησε στην εκτόξευση της ανάπτυξης και της επέτρεψε να αποσπάσει ταλέντα.
Αλλά αυτό το μοντέλο κατέρρευσε μετά την πτώχευση της SVB, καθώς οι πλούσιοι πελάτες της απέσυραν γρήγορα τις ανασφάλιστες καταθέσεις τους.
Η Lazard και η JPMorgan Chase προσελήφθησαν τον περασμένο μήνα για να συμβουλεύσουν την First Republic, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Το βασικό πλεονέκτημα του σχεδίου των συμβούλων, λένε, είναι ότι επιτρέπει στην First Republic να ξεφορτωθεί ορισμένα, αλλά όχι όλα τα επισφαλή ομόλογά της.
Σε μια κυβερνητική αναγκαστική διαχείριση, ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο πρέπει να υποτιμηθεί ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley, το χτύπημα να είναι 27 δισ. δολάρια.
Μια επιπλοκή, ωστόσο, είναι ότι οι σύμβουλοι βασίζονται στην αμερικανική κυβέρνηση για να συγκαλέσουν τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών για να διερευνήσουν πιθανές λύσεις.
Ήδη έχουν γίνει λανθασμένες εκκινήσεις: Μία από τις τέσσερις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες δήλωσε ότι η κυβέρνηση τους είπε να είναι έτοιμοι να δράσουν για την κατάσταση της First Republic το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Αμφιβολίες της μεγάλης τράπεζας

Ενώ το ακριβές περίγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας είναι θέμα διαπραγμάτευσης και θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα όχημα ειδικού σκοπού ή απευθείας αγορές, αρκετές πιθανότητες αντιμετωπίζουν τον προβληματικό ισολογισμό της τράπεζας.
Η First Republic φορτώθηκε σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, των δημοτικών ομολόγων και των ενυπόθηκων δανείων, βάζοντας ουσιαστικά ένα στοίχημα ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν.
Όταν αυξήθηκαν, η τράπεζα βρέθηκε με ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και πλέον εξετάζει την πώληση χρέους ύψους 50 έως 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Με τη δραστική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της, οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας θα είναι ξαφνικά πολύ πιο υγιείς, ανοίγοντας τον δρόμο για να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και να συνεχίσει ως ανεξάρτητη εταιρεία.
Άλλες πιθανές, αλλά λιγότερο πιθανές κινήσεις περιλαμβάνουν τη μετατροπή των καταθέσεων της μεγάλης τράπεζας σε μετοχές ή ακόμη και την εξεύρεση αγοραστή.
Αλλά δεν έχει εμφανιστεί μνηστήρας τον τελευταίο μήνα και δεν είναι πιθανό, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε αγοραστής θα κατέχει και τις ζημίες στον ισολογισμό της First Republic.
Αυτό έχει οδηγήσει πηγές προσκείμενες στις μεγάλες τράπεζες να πιστεύουν ότι το πιο πιθανό σενάριο για την First Republic είναι η κρατική εκκαθάριση, με την οποία επιλύθηκαν η SVB και η Signature.
Αυτοί που βρίσκονται κοντά στις τράπεζες δίσταζαν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο στο οποίο θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ζημίες για την υπερπληρωμή ομολόγων.
Εξέφρασαν επίσης τη δυσπιστία τους απέναντι στις συμφωνίες με κυβερνητική διαμεσολάβηση, αφού ορισμένες από τις συμφωνίες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέληξαν να είναι πιο δαπανηρές από ό,τι αναμενόταν.

Οι κυβερνητικές κινήσεις

Ωστόσο, οι πτωχεύσεις της SVB και της Signature - οι δύο μεγαλύτερες από την οικονομική κρίση του 2008 - κόστισαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων FDIC, το οποίο πληρώνεται από τις τράπεζες-μέλη.
Ωφέλησαν επίσης τους αγοραστές που μπόρεσαν να διαλέξουν τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το FDIC διατηρεί τα ομόλογα, σημειώνουν οι σύμβουλοι της First Republic.
Οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν στις λύσεις της ιδιωτικής αγοράς ως την επιλογή της "ανοικτής τράπεζας", ενώ η κυβερνητική αναγκαστική διαχείριση είναι το σενάριο της "κλειστής τράπεζας".
Υπάρχει όμως και μια τρίτη πιθανότητα: η τράπεζα να καταρρεύσει ως έχει, χάνοντας σιγά-σιγά ακόμη περισσότερη αξία εν μέσω πιθανών τριμηνιαίων απωλειών, φυγής ταλέντων και αδιάκοπων αμφιβολιών.
"Ο χρόνος, παρεμπιπτόντως, δεν είναι φίλος της τράπεζας", έγραψε την Τρίτη ο αναλυτής Don Bilson.
"Αν μη τι άλλο, η χθεσινοβραδινή αποθαρρυντική ενημέρωση θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο για την First Republic να κρατήσει ό,τι έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης