Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξέλιξη - βόμβα: Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία

Εξέλιξη - βόμβα: Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία
Τα επικίνδυνα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου βρίσκονται τώρα υπό την κατοχή των Ουκρανών, επιβεβαιώνει το Λονδίνο
Σχετικά Άρθρα
Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Ρώσων οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν πως έστειλαν χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.
«Έχουμε στείλει χιλιάδες πυρομαχικά για Challenger 2 στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου», είπε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey απαντώντας σε ερώτηση του Σκωτσέζου βουλευτή Kenny MacAskill.
Ο Heappey επιβεβαίωσε ότι τα επικίνδυνα πυρομαχικά «είναι τώρα υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και πως το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν παρακολουθεί τα μέρη από όπου εκτοξεύονται βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις AFU στην Ουκρανία».
Ο Βρετανός υπουργός εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από τις ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί τους ρυθμούς χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά των ρωσικών δυνάμεων.
«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα σχολιάσουμε τα ποσοστά χρήσης της Ουκρανίας για τα βλήματα που παρέχονται», σημείωσε.
«Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μαχητικά οχήματα Bradley που έχουν ήδη σταλεί στο Κίεβο είναι ικανά να εξοπλιστούν με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκαλύψει εάν είναι εξοπλισμένα ή όχι με αυτά.

Η σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο ότι η Βρετανία θα έστελνε τα εν λόγω πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger II στην Ουκρανία,προκλήθηκε σφοδρή αντίδραση από το Κρεμλίνο, με μια έντονη δήλωση που τονίζει πως θα αντιμετωπιστούν ως ισοδύναμο ενός πυρηνικού όπλου.
«Αυτές οι οβίδες όχι μόνο σκοτώνουν, αλλά μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν όγκους σε ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα εδάφη» δήλωσε τότε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Παρεμπιπτόντως, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μόνο εκείνοι εναντίον των οποίων θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά θα γίνουν θύματα.
Στη Γιουγκοσλαβία, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα οι Ιταλοί, ήταν οι πρώτοι που υπέφεραν.
Μετά προσπάθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρουν αποζημίωση από το ΝΑΤΟ για την απώλεια της υγείας τους αλλά οι αξιώσεις τους απορρίφθηκαν», σημείωσε.
Στη συνέχεια, η Zakharova πρόσθεσε: «Πότε θα ξυπνήσουν στην Ουκρανία;…
Οι ευεργέτες τους, τους δηλητηριάζουν».

Η πυρηνική απάντηση Putin

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ συνδέθηκε με καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες στον ιρακινό πληθυσμό.
Ο Putin ως αποτέλεσμα της κίνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης