Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell: Αποκάλυψε ευαίσθητες λεπτομέρειες

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell: Αποκάλυψε ευαίσθητες λεπτομέρειες
«Ο πρόεδρος Powell συμμετείχε σε μια συνομιλία τον Ιανουάριο με κάποιον που προσποιήθηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Fed
Σε περίεργες –αν όχι σοκαριστικές– παραδοχές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης-φάρσας με δύο Ρώσους που παρίσταναν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky προέβη ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας, συζητήθηκαν θέματα όπως ο πληθωρισμός, η ρωσική κεντρική τράπεζα, η ύπαρξη «τυπογραφείου» (σ.σ. επειδή τυπώνει συνεχώς χρήματα) στο υπόγειο της Fed και πιθανώς η δημιουργία ομοσπονδιακής αποθεματικής τράπεζας στο Κίεβο.
Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η παραδοχή του Powell (που φέρεται να έλαβε χώρα τον Ιανουάριο) ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές - ένα θέμα στο οποίο ήταν πολύ πιο προσεκτικός, ακόμα και όταν έδινε κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου.
powell_1.png
Το επόμενο ερώτημα είναι «το πόσο θα παραμείνουν τα επιτόκια ψηλά;», με τον Powell να απαντά πως θα παραμείνουν ψηλά για αρκετό καιρό…
Εκ των υστέρων, αυτό ακριβώς συνέβη, με τη Fed να κάνει αυξάνει τα επιτόκια δύο φορές το 2023, κάνοντας μερικούς να αναρωτηθούν αν βρισκόμαστε τώρα στη φάση «και τελειώσαμε» μόλις ξεπεράσουμε την αύξηση των επιτοκίων του Μαΐου...
bfm982E.jpg
... και αν πράγματι ο Powell ηγείται της αγοράς, όπως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό σημαίνει ότι η Fed σύντομα θα αναγκαστεί να αντιστρέψει τον ρυθμό της και να βρει λόγους για επιθετική μείωση, όπως αναμένουν τώρα οι αγορές.
bfmD2.jpg
Ο Powell είπε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί «σε υποτονικό επίπεδο» και ότι η ύφεση είναι «σχεδόν εξίσου πιθανή με την πολύ αργή ανάπτυξη».
Αιτία γι’ αυτό είναι ότι η Fed «αύξησε αρκετά τα επιτόκια», γεγονός το οποίο ο Powell υπερασπίστηκε «ως αναγκαίο για τον περιορισμό του πληθωρισμού».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια περίοδος βραδύτερης ανάπτυξης, ώστε η οικονομία να ψυχρανθεί, να ψυχρανθεί η αγορά εργασίας, να ψυχρανθούν οι μισθοί.
Έτσι μειώνεται ο πληθωρισμός.
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό.
Και μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά δεν γνωρίζουμε κανέναν ανώδυνο τρόπο για να μειωθεί ο πληθωρισμός».
«Ο πρόεδρος Powell συμμετείχε σε μια συνομιλία τον Ιανουάριο με κάποιον που προσποιήθηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Fed την Πέμπτη.
«Ήταν μια φιλική συνομιλία και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της στάσης μας για υποστήριξη του ουκρανικού λαού σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Δεν συζητήθηκαν ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες».

Τα άλλα θύματα

Οι Ρώσοι φαρσέρ έχουν κάνει παρόμοια βίντεο με διάφορες προσωπικότητες των ΗΠΑ και του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια.
Το 2020, ξεγέλασαν τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda παριστάνοντας τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ο Duda φέρεται να υποψιάστηκε επειδή ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Antonio Guterres, δεν θα είχε προφέρει το όνομα μιας πολωνικής μάρκας βότκας όπως έκαναν οι καλούντες.
Προηγούμενες φάρσες είχαν ως στόχο τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson, καθώς και τον τότε υπουργό Ενέργειας Rick Perry.
Πέρυσι, προσποιήθηκαν επίσης τον Zelensky για να τηλεφωνήσουν στη συγγραφέα του Harry Potter.
Η δημιουργός της σειράς βιβλίων «Harry Potter» εξαπατήθηκε πιστεύοντας ότι βρισκόταν σε κλήση στο Zoom με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, σε συζήτηση που κοινοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη Rowling.
Οι Vovan και Lexus είναι γνωστοί για τις φάρσες σε διασημότητες όπως οι Elton John, πρίγκιπας Harry, Billie Eilish και Kamala Harris.
«Η J. K. Rowling κλήθηκε να μιλήσει για το φιλανθρωπικό της έργο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας παιδιά και οικογένειες που έχουν πληγεί από την τρέχουσα σύγκρουση στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της συγγραφέως στον ιστότοπο The Hollywood Reporter, πριν χαρακτηρίσει τη φάρσα «απεχθή», προσθέτοντας:
«Το βίντεο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, είναι μια διαστρεβλωμένη παρουσίαση της συζήτησης».
Το βίντεο διάρκειας 12 λεπτών περιλαμβάνει τους κωμικούς (στον ρόλο του Zelensky) να λένε στη Rowling ότι η διάσημη ουλή από κεραυνό στο μέτωπο του Harry Potter θυμίζει το «Ζ» που έβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στα τανκς τους κατά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το ντουέτο ζήτησε από τη Rowling να αλλάξει την ουλή σε ουκρανική τρίαινα.
Η συγγραφέας απάντησε ότι «θα το κοιτούσε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης