Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την First Republic Bank - Συντονίζεται παρέμβαση για να μην καταρρεύσει

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την First Republic Bank - Συντονίζεται παρέμβαση για να μην καταρρεύσει
Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συνοδεύεται από κάλυψη των ζημιών που θα αναλάμβανε η First Republic ή ένας πιθανός αγοραστής της τράπεζας, αν γινόταν συναλλαγή
Αμερικανοί αξιωματούχοι συντονίζουν επείγουσες συνομιλίες για τη διάσωση της First Republic Bank, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, καθώς οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα με επικεφαλής τους συμβούλους της τράπεζας δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), το Υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι μεταξύ των κυβερνητικών φορέων που έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να οργανώνουν συναντήσεις με χρηματοπιστωτικές εταιρείες σχετικά με τη συγκρότηση μιας γραμμής σωτηρίας για την προβληματική τράπεζα, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.
Η εμπλοκή της κυβέρνησης συμβάλλει στο να έρθουν περισσότερα μέρη, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι επιλογές

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια διάσωση της First Republic από τον ιδιωτικό τομέα.
Η εμπλοκή της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει ενθαρρύνει τα στελέχη της First Republic καθώς προσπαθούν να διαμορφώσουν μια συμφωνία που θα αποφύγει την εξαγορά από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Η First Republic έγινε το επίκεντρο της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, όταν οι πλούσιοι πελάτες που φλέρταρε για να τροφοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και άφησαν την τράπεζα να παραπαίει.
"Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πολλά μέρη σχετικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας", ανέφερε η First Republic σε ανακοίνωσή της.
Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει- η FDIC και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως σε ηλεκτρονικά αιτήματα για σχολιασμό μετά από ώρες.

Η παρέμβαση μεγάλων τραπεζών

Οι τράπεζες της Wall Street προσπαθούν να βρουν μια λύση για την First Republic από τότε που 11 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους των ΗΠΑ κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα στις 16 Μαρτίου για να ανακόψουν μια περιφερειακή τραπεζική κρίση που οδήγησε στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Οι συζητήσεις για μια συμφωνία απέκτησαν νέο επείγοντα χαρακτήρα αυτή την εβδομάδα, αφού η First Republic αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι είχε εκροές καταθέσεων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Αν και η τράπεζα δήλωσε ότι οι καταθέσεις της είχαν σταθεροποιηθεί, αποκάλυψε ότι έχανε χρήματα επειδή έπρεπε να αντικαταστήσει τις αποσυρθείσες καταθέσεις με τοκοφόρα χρηματοδότηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα είναι προτιμότερη από το να περιέλθει η First Republic σε αναγκαστική διαχείριση από την FDIC, ανέφεραν δύο από τις πηγές του Reuters.
Αλλά πολλές από τις επιλογές που προτάθηκαν -συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή της δημιουργίας μιας "κακής τράπεζας" που θα απομόνωνε τα προβληματικά περιουσιακά της στοιχεία- έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να οδηγήσουν σε συμφωνία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Απρόθυμοι οι αγοραστές

Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συνοδεύεται από κάλυψη των ζημιών που θα αναλάμβανε η First Republic ή ένας πιθανός αγοραστής της τράπεζας, αν γινόταν συναλλαγή.
Οι ζημίες αυτές θα προέρχονταν από το χαρτοφυλάκιο δανείων και το χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος της First Republic, του οποίου τα χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία θα υποτιμούνταν για να ληφθεί υπόψη η αύξηση των επιτοκίων.
Η First Republic εξετάζει ένα μεγάλο πλήγμα, ακόμη και μια ολική απώλεια για τους μετόχους, ως μέρος των επιλογών που θα εμπόδιζαν τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να την εξαγοράσουν, δήλωσε μία από τις πηγές.
Οι μετοχές της First Republic έχουν χάσει το 95% της αξίας τους από την έναρξη της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις 8 Μαρτίου.
Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την περαιτέρω πορεία και καμία συμφωνία δεν είναι σίγουρη, ανέφεραν οι πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης