Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Ποιες κυρώσεις; Σαν να μην έχουμε πόλεμο - Ανάπτυξη 2% το 2023, κάτω από 4% ο πληθωρισμός

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Ποιες κυρώσεις; Σαν να μην έχουμε πόλεμο - Ανάπτυξη 2% το 2023, κάτω από 4% ο πληθωρισμός
Η ρωσική κεντρική τράπεζα αποκάλυψε τις τελευταίες της προβλέψεις, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, όπου ήταν από τον Σεπτέμβριο…
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι η οικονομία θα ανακάμψει φέτος, εκτιμώντας ανάπτυξη έως και 2%, καθώς εξασθενεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι πιθανό να φτάσει τα προπολεμικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσαν οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την Παρασκευή – χρονικό διάστημα το οποίο δείχνει πως η πρόοδος της ρωσικής οικονομίας επετεύχθη πολύ νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ότι ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων είναι πολύ περιορισμένος.

Τελευταίες προβλέψεις

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε τις τελευταίες της προβλέψεις, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, όπου ήταν από τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως σε προγενέστερο χρόνο μέσα στο 2023 οι ρωσικές αρχές προέβλεπαν οικονομική συρρίκνωση.
«Η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι υπολόγιζε η Τράπεζα της Ρωσίας στις προβλέψεις του Φεβρουαρίου», ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
«Αυτό αντανακλά τόσο την επέκταση της εγχώριας ζήτησης όσο και τις συνεχιζόμενες διαδικασίες μετασχηματισμού της ρωσικής οικονομίας».
Η ισχύς της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβερνήτη Elvira Nabiullina να επικεντρωθεί στη μείωση αυτού που η κεντρική τράπεζα αποκαλεί «σημαντικό κίνδυνο», δηλαδή τον πληθωρισμό, παρότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο του 4%.
Την Παρασκευή 28 Απριλίου, η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε μια hawkish προκατάληψη που της αφήνει την επιλογή για αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Η ζήτηση ανακάμπτει καθώς η οικονομία προσαρμόζεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ενώ η προσφορά αποτυγχάνει να συμβαδίσει, είπε η Nabiullina στη Μόσχα.
«Λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση στην επίδραση της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να απαντήσουμε άμεσα σε αυτό αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο», είπε.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο».
Το ρούβλι βρέθηκε να σημειώνει άλμα 2,5% μετά την ανακοίνωση, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου.
Η τελευταία κίνηση της κεντρικής τράπεζας ήταν να μειώσει το επιτόκιο της στο 7,5% τον Σεπτέμβριο του 2022. Από τότε έχει υιοθετήσει στάση αναμονής, επισημαίνοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους στο εγχώριο και παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική της.
φδσασδφαφσδα.JPG
Τι λέει το Bloomberg Economics...

«Το μήνυμα της Nabiullina παραμένει συγκεκριμένο και αμετάβλητο: ο πληθωρισμός μπορεί να είναι συγκρατημένος προς το παρόν, αλλά μια ολοένα και πιο καυτή αγορά εργασίας, ένα πιο ήπιο νόμισμα και οι αυξανόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να τον ωθήσουν ανοδικά τους επόμενους μήνες.
Το σήμα της Nabiullina δεν υποδηλώνει νέα αύξηση, αλλά τα επιτόκια πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 εάν οι δημόσιες δαπάνες συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες και το ρούβλι παραμείνει αδύναμο» δήλωσε ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.
Σε κάθε περίπτωση, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται ελαφρώς, στο εύρος 4,5%-6,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Το δίλημμα για τη Nabiullina είναι πώς να χρονομετρήσει την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων.
Αν και αντιμετωπίζει μικρή πίεση, η Τράπεζα της Ρωσίας πρέπει να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, την επιδείνωση των εμπορικών συνθηκών και την έλλειψη εργαζομένων.
Μεταξύ των πιο άμεσων ανησυχιών είναι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας που απειλούν να αυξήσουν τους πραγματικούς μισθούς.
Έρευνα της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσε ότι οι εταιρείες το πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων από το 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης