Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναντήσεις Ρώσων, Ουκρανών και Τούρκων αξιωματούχων για νέα επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Συναντήσεις Ρώσων, Ουκρανών και Τούρκων αξιωματούχων για νέα επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Τις διαπραγματεύσεις δημοσιοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar
Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας σε επίπεδο υφυπουργών θα συζητήσουν την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου, τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk την Κυριακή 30 Απριλιου 2021.
«Συνεχίζουμε τις επαφές με τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά.
Συμφωνήσαμε σε μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών τις επόμενες ημέρες για να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με την πρωτοβουλία για τα σιτηρά», επισημανε χωρίς να διευκρινίσει πού προγραμματίζεται συνάντηση.

Δεν εκπληρώθηκαν οι όροι

Το θέμα της παράτασης της συμφωνίας σιτηρών συζητήθηκε κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Τούρκων και Ρώσων προέδρων, Tayyip Erdogan και Vladimir Putin, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 ότι οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης δεν τηρήθηκαν σχετικά με τους όρους που αφορούν τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη οι προοπτικές επέκτασης της συμφωνίας δεν είναι πολύ καλές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η τουρκική πλευρά θα συζητήσει το θέμα με εκπροσώπους του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες ημέρες.
Οι συμφωνίες για την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία συνήφθησαν στις 22 Ιουλίου 2022 για 120 ημέρες και παρατάθηκαν τον Νοέμβριο για την ίδια περίοδο.
Μία από τις συμφωνίες ρυθμίζει τη σειρά των προμηθειών σιτηρών από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο λιμάνια της Οδησσού, του Chernomorsk και του Yuzhny.
Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μόσχα σημειώνει ότι το δεύτερο μέρος της συμφωνίας δεν εφαρμόζεται.

Η παράταση και οι όροι από τη Ρωσία

Στις 18 Μαρτίου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για 60 ημέρες, προειδοποιώντας ότι αυτός θα ήταν αρκετός χρόνος για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μνημονίου που υπογράφηκε με τον ΟΗΕ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η μελλοντική απόφαση για την παράταση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της Rosselkhozbank πίσω στο SWIFT, την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων και συντήρησης υπηρεσιών, την άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση, την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στα λιμάνια, επανέναρξη των εργασιών του αγωγού αμμωνίας Tolyatti-Odessa, αποδέσμευση ξένων περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών ρωσικών εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης