Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολονύχτιο θρίλερ για την First Republic - Μπλόκο στα σχέδια της JP Morgan, μοιράζονται τα «ιμάτια»

Ολονύχτιο θρίλερ για την First Republic - Μπλόκο στα σχέδια της JP Morgan, μοιράζονται τα «ιμάτια»
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εργάστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα για την επίλυση της κρίσης της First Republic Bank
Ολονύχτιο θρίλερ εκτυλίχθηκε στο όνομα της First Republic Bank, καθώς τρεις μνηστήρες προσπαθούν να μοιράσουν τα «ιμάτια» της υπό κατάρρευσης τράπεζας.
Η PNC Financial Services Group και η JPMorgan ήταν μεταξύ των τραπεζών που υπέβαλλαν τελικές προσφορές για την First Republic Bank.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εργάστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα για την επίλυση της κρίσης της First Republic Bank, μετά την παρέλευση της μεσημεριανής προθεσμίας για την υποβολή των τελικών προσφορών για την ανάληψη του προβληματικού δανειστή.
Η Federal Deposit Insurance είχε ζητήσει από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, PNC Financial Services Group και Citizens Financial Group να υποβάλουν προσφορές.
Η Bank of America και η US Bancorp κλήθηκαν επίσης, αλλά αποφάσισαν να μην υποβάλουν προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν.

Μπλόκο στα σχέδια της JP Morgan

Αλλά τα οικονομικά δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας.
Η JPMorgan συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού γιγαντιαίων τραπεζών που έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από το 10% των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά την τράπεζα μη επιλέξιμη βάσει των αμερικανικών κανονισμών για την εξαγορά άλλου ιδρύματος που δέχεται καταθέσεις.
Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για να επιτρέψουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, τον ισολογισμό της First Republic επιβαρύνει ένα βουνό χαμηλότοκων δανείων, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων jumbo σε πλούσιους πελάτες.
Τα χρέη αυτά έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αντιμετωπίζει ζημίες εάν αναγκαστεί να τα πουλήσει.
Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του περασμένου μήνα, πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις απέσυραν τα μετρητά τους από τράπεζες με τέτοιες αδυναμίες στους ισολογισμούς τους.
Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε μια έκτακτη δανειοδοτική διευκόλυνση για να δώσει στις τράπεζες έναν τρόπο να δανειστούν έναντι ορισμένων από τις συμμετοχές τους για να καλύψουν τυχόν απαιτήσεις για μετρητά.

Αναμονή για βοήθεια

Μια ομάδα 11 τραπεζών που κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic τον Μάρτιο - δίνοντάς της χρόνο για να βρει λύση στον ιδιωτικό τομέα - αποδείχθηκε απρόθυμη να συμμαχήσει για την πραγματοποίηση μιας κοινής επένδυσης.
Μερικές προτάσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ζητούσαν από μια κοινοπραξία ισχυρότερων τραπεζών να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από την First Republic σε τιμή μεγαλύτερη από την αγοραία αξία τους.
Όμως, καμία συμφωνία δεν υλοποιήθηκε.
Αντ' αυτού, ορισμένες ισχυρότερες τράπεζες περίμεναν από την κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια ή να θέσει την τράπεζα υπό αναγκαστική διαχείριση, μια λύση που θεωρούν πιο καθαρή - και ενδεχομένως να καταλήξει σε πώληση της τράπεζας ή των τμημάτων της σε ελκυστικές τιμές.
Αλλά η αναγκαστική διαχείριση είναι μια έκβαση που η FDIC θα προτιμούσε να αποφύγει, εν μέρει λόγω της προοπτικής ότι θα επιφέρει πλήγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δικό της ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.
Ο οργανισμός σχεδιάζει ήδη να επιβάλει ειδική αξιολόγηση στον κλάδο για να καλύψει το κόστος των χρεοκοπιών της SVB και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.

Κρίσιμο το ποσό της στήριξης και η ασφάλιση των καταθέσεων

Ενώ οι αγορές παραμένουν ήρεμες, μια συμφωνία για την First Republic θα παρακολουθείται στενά για το ποσό της υποστήριξης που χρειάζεται να παράσχει η κυβέρνηση.
Το FDIC ασφαλίζει επίσημα καταθέσεις έως 250.000 δολ.
Όμως, φοβούμενες περαιτέρω φυγή των καταθέσεων, οι ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν στην εξαιρετική κίνηση να ασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις τόσο στη Silicon Valley Bank όσο και στην Signature.
Μένει να δούμε αν οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να το κάνουν και στην First Republic.
Για αυτό θα χρειάζονταν έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο και τις πλειοψηφίες των διοικητικών συμβουλίων της Federal Reserve και της FDIC.
Προσπαθώντας να βρει έναν αγοραστή πριν κλείσει την τράπεζα, η FDIC στρέφεται σε σε μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
Οι μεγάλες τράπεζες είχαν κληθεί να υποβάλουν προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της FRC, σύμφωνα με μια από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Το ιστορικό

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985 από τον James "Jim" Herbert, γιο ενός τοπικού τραπεζίτη στο Οχάιο.
Η Merrill Lynch εξαγόρασε την τράπεζα το 2007, αλλά εισήχθη ξανά στο χρηματιστήριο το 2010 αφού πουλήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη της Merrill, Bank of America Corp, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Για χρόνια, η First Republic προσέλκυε πελάτες με υψηλή ρευστότητα μέσω προνομιακών επιτοκίων σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και δάνεια χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις.
Αυτή η στρατηγική την έκανε πιο ευάλωτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές τράπεζες με λιγότερο εύπορους πελάτες.
Η τράπεζα είχε υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων, που ανήλθαν στο 68%.ενώ είδε καταθέσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων να την εγκαταλείουν το πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να αντολήσει απελπισμένα ρευστότητα
Παρά το αρχικό σωσίβιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 τράπεζες της Wall Street τον Μάρτιο, οι προσπάθειες αποδείχθηκαν μάταιες, εν μέρει επειδή οι αγοραστές απέφευγαν την προοπτική να εγγράψουν μεγάλες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο δανείων της.
Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι η FDIC αποφάσισε ότι η θέση της τράπαζας είχε επιδεινωθεί και δεν υπήρχε άλλος χρόνος για να επιδιωχθεί μια διάσωση μέσω του ιδιωτικού τομέα (privite sector).
Μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, η αγοραία αξία της First Republic είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 557 εκατομμυρίων δολαρίων, από το ανώτατο όριο των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Δημοκρατικοί: Λύση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ro Khanna επισήμανε ότι η Federal Deposit Insurance Corp. θα πρέπει να αναζητήσει την «εναλλακτική λύση με το χαμηλότερο κόστος» για να σώσει την First Republic Bank καθώς η ρυθμιστική αρχή εξετάζει τις τελικές προσφορές.
«Αυτή είναι η εντολή τους», είπε ο Khanna, στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή 20 Απριλίου 2023.
«Και αυτή τη στιγμή ίσως χρειαστεί να συνεργαστούν με τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια για να σώσουν την First Republic
Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».
Ο Khanna, ένας Δημοκρατικός που ανήκει στη αρισκερή πτέρυγα, ρωτήθηκε εάν οι μεγάλες τράπεζες θα έπρεπε να αποτραπούν από το να παρέμβουν για να σώσουν την First Republic στο όνομα της αποφυγής περαιτέρω συγκέντρωσης καταθέσεων μακριά από μικρότερα ιδρύματα. Σημείωσε ότι δεν ήταν τώρα η ώρα, ενώ επαναλάμβανε μια έκκληση για απεριόριστη ασφάλιση των καταθέσεων από την FDIC (δηλ. πάνω απο 250.000 δολ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης