Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς τα drone Bayraktar επηρεάζουν καίρια το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία - Erdogan και γαμπρός Bayraktar στο επίκεντρο

Πώς τα drone Bayraktar επηρεάζουν καίρια το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία - Erdogan και γαμπρός Bayraktar στο επίκεντρο
Ο Bayraktar συγκρίνεται πλέον με τον Αμερικανό Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου
Σχετικά Άρθρα
Στις 14 Μαΐου 2023 η Τουρκία θα γίνει αναμφισβήτητα μάρτυρας των πιο πολωμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της.
Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Adalet ve Kalkınma Partisi, γνωστότερο ως AKP) αντιμετωπίζουν ίσως μια σοβαρή πρόκληση, καθώς η Τουρκία παλεύει με χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης και τις επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.
Ο κύριος αντίπαλός του και κοινός υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Kemal Kiliçdaroğlu, με το παρατσούκλι "Τούρκος Γκάντι", λέγεται ότι προηγείται σήμερα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, για ορισμένους διακριτικούς παρατηρητές, αυτό που θα συμβεί στην τουρκική πολιτεία μετά τις εκλογές είναι πιο σημαντικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Ο Erdogan μπορεί να ξεπεράσει την πρόκληση κατά της 20ετούς διακυβέρνησής του, αλλά μια οριακή νίκη ή ήττα μπορεί να οδηγήσει το AKP του στην αναζήτηση διαδόχου.
Και αυτός ο διάδοχος πιστεύεται ευρέως ότι θα είναι ο Selçuk Bayraktar, συνιδιοκτήτης της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar, παραγωγός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar.
Άλλωστε, τυχαίνει να μην είναι άλλος από τον γαμπρό του Erdogan.

Στην κορυφή παγκοσμίως τα drone Bayraktar

Η Baykar έχει πλέον αναδειχθεί ως η πιο γνωστή αμυντική επιχείρηση στην Τουρκία.
Έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων της χώρας το 2021, με ετήσιες πωλήσεις ύψους 664 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πέρυσι, η Baykar φέρεται να έχει παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη τεχνολογία αξίας 1,20 δισ. δολαρίων σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η εταιρεία αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος με την ονομασία "Kizilelma".
Το εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας του μη επανδρωμένου αεροσκάφους TB2 Bayraktar έχει ενισχύσει αποτελεσματικά την Ουκρανία στον συνεχιζόμενο πόλεμό της κατά της Ρωσίας.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özdemir Bayraktar'ın milletimize yaptığı eşsiz  hizmetler asla unutulmayacak
Έχει καταστήσει την Baykar έναν από τους πιο πολυσυζητημένους κατασκευαστές drone στον κόσμο.
Έχει άνοιγμα φτερών μόλις 12 μέτρα (39 πόδια), έναν ουραίο έλικα και τρεις τροχούς.
Είναι οπλισμένο με έως και τέσσερις κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες ή πυραύλους.
Αν και δεν μπορεί να πετάξει τόσο γρήγορα ή να μεταφέρει τόσο βαρύ φορτίο όσο οι κύριοι ανταγωνιστές του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, φαίνεται πιο ελκυστικό καθώς κοστίζει μόνο 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περίπου το ένα έκτο της αξίας του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Reaper και το ένα δέκατο της αξίας του ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Heron TP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων αγοράς των μικρών και μεσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.

Πως τα drone Bayraktar επηρεάζουν καίρια το πολιτικό σκηνικό

Όπως ήταν αναμενόμενο, η στενή σχέση της εταιρείας με τον Erdogan έχει γίνει προεκλογικό θέμα στην Τουρκία.
Εξάλλου, η Baykar είναι η ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία φέρεται να έχει δεκαπλασιαστεί από τότε που ο Erdogan ανέβηκε στην εξουσία το 2003.
Ο Erdogan δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε νεοσύλλεκτους Τούρκους στρατιωτικούς: "Δεν είμαστε πλέον ζητιάνοι.
Όλοι θέλουν drones από εμάς". Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσίασε αμυντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού πλοίου από το οποίο θα εκτοξεύονται στο μέλλον μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Παρόλο που η ενίσχυση του παγκόσμιου προφίλ της Baykar και τα έσοδα που αποφέρει στη χώρα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι λίγο μετρημένα στα σχόλιά τους γι' αυτήν, στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία έχει διεξαχθεί συζήτηση για το αν η εταιρεία θα πρέπει να έχει την αυτονομία της ή αν θα πρέπει να τεθεί υπό αυξανόμενο κρατικό έλεγχο.
Ο Kiliçdaroğlu έχει δηλώσει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να εμπιστεύεται αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση της αμυντικής του βιομηχανίας.
Έχει υποσχεθεί ότι υπό τη διακυβέρνησή του, το κράτος πρέπει να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία όπως η Baykar, και κανένας ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να επιτρέπεται να παράγει μόνος του όπλα.
Αν το δώσεις μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την Τουρκία", δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
Αν και ο Kiliçdaroğlu διευκρίνισε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον του Bayraktar προσωπικά, το γεγονός παραμένει ότι ο τελευταίος μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε τρομερό ηγέτη του ΑΚΡ αργά ή γρήγορα, γεγονός που τον ανησυχεί.
tb2drones.webp
Ο διάδοχος του Erdogan

Ο Erdogan έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες του εκλογές, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Και αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΡ αναζητά έναν διάδοχο του στον οποίο μπορεί να παραδώσει τα ηνία.
Δεδομένου ότι κανένας από τους δύο γιους του δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και προτιμούν να επικεντρωθούν στα αντίστοιχα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, ο Erdogan είχε προηγουμένως προωθήσει τον μεγαλύτερο γαμπρό του Berat Albayrak, σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του Esra.
Ο Erdogan τον είχε κάνει πρώτα υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στη συνέχεια υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών της χώρας.
Όμως ο Albayrak αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες το 2020.
Έτσι, τώρα ο Erdogan έμεινε με τον νεότερο γαμπρό του Selçuk Bayraktar, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του προέδρου Sümeyye Erdoğan.
Λέγεται ότι ακόμη και αν ο Erdogan καταψηφιστεί, η επιτυχία του Bayraktar τον έχει κάνει τόσο δημοφιλή στην Τουρκία που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν και την εταιρεία του.
Η επιρροή του στην τουρκική πολιτική είναι πιθανό να αυξηθεί.
Μάλιστα, λόγω της επιχειρηματικής του επιτυχίας, ο Bayraktar συγκρίνεται πλέον με τον Αμερικανό Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.
Έξυπνος και όμορφος, ο Bayraktar είναι 43 ετών.
Έχει οδηγήσει την αρχική οικογενειακή του επιχείρηση προμήθειας υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του Özdemir τη δεκαετία του 1980, σε νέο ύψος.
Σπούδασε μηχανικός στην Πενσυλβάνια και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Επέστρεψε στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007 και βοήθησε στην ίδρυση του τμήματος drone της Baykar.
Η επανάσταση ήρθε επτά χρόνια αργότερα, όταν η εταιρεία εξόπλισε τον τουρκικό στρατό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αγώνα κατά του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Εν αναμονή του Erdogan

Αν και ο Bayraktar δεν έχει δηλώσει ακόμη δημοσίως την πρόθεσή του να ενταχθεί στην πολιτική, γεγονός παραμένει ότι φαίνεται να κάνει πράγματα με έντονο πολιτικό πρόσημο.
Έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει 1.000 νέα σπίτια και 2.000 κοντέινερ για τα θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός αυτός, ένας από τους πιο τραγικούς, στέρησε περισσότερες από 50.000 ζωές και έκανε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους.
Δεύτερον, παρά το τεχνικό του υπόβαθρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσιεύει τακτικά ισλαμικές ευλογίες στο Instagram και στο Twitter, όπου λέγεται ότι έχει περίπου δυόμισι εκατομμύρια ακόλουθους.
Και εδώ είναι αξιοσημείωτο ότι στα 20 χρόνια της διακυβέρνησής του, ο πρόεδρος Erdogan έχει απομακρύνει συστηματικά την Τουρκία από την πορεία που χάραξε ο θρυλικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας ως κοσμικής δημοκρατίας.
Έχει προωθήσει την ήπια ισλαμική διακυβέρνηση, γεγονός που εξηγεί τα "ισλαμικά" μηνύματα του Bayraktar στα tweets και το Instagram.
Τρίτον, η οικογένεια του Bayraktar ήταν κοντά στην τουρκική πολιτική, ακόμη και πριν από τον γάμο του με την κόρη του Erdogan.
Ο πατέρας του Özdemir ήταν έμπιστος του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού Necmettin Erbakan, σε τέτοιο βαθμό που το πρωτότυπο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 ήταν αφιερωμένο στον Erbakan.
Εν ολίγοις, ο Bayraktar έχει την καταγωγή, τα χρήματα και τη φήμη που χρειάζεται κανείς για να τα καταφέρει καλά στην πολιτική.
Όπως και να έχει, είναι νέος και μπορεί πάντα να περιμένει μέχρι ο Erdogan να υποκλιθεί επίσημα από την τουρκική πολιτική σκηνή.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του τον έχει κάνει τόσο δημοφιλή στην Τουρκία που καμία κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει αυτόν και την εταιρεία του.
Εξάλλου, οι κατασκευαστές όπλων και οι επενδυτές τους παντού είναι συνήθως σίγουροι για τις προοπτικές τους, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος ή ποιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές.
Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην Τουρκία, καθώς ένας τέτοιος κατασκευαστής διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να κάνουν οποιονδήποτε πολιτικό επιτυχημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης