Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic - Αποκαλύψεις από τον Dimon της JP Morgan

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic - Αποκαλύψεις από τον Dimon της JP Morgan
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση του ζήτησε να παρέμβαση για τη διάσωση της First Republic
Σχετικά Άρθρα
Το παρασκήνιο της διάσωσης της αμερικανικής First Republic αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, αποδίδοντας την παρέμβαση του, σε αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η JP Morgan απέκτησε τη σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic μετά την κατάσχεση της περιφερειακής τράπεζας από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Η τιμή της μετοχής της τράπεζας σημείωσε άλμα έως και 4,2% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση νωρίς τη Δευτέρα (1/5/2023), με την JP Morgan να δηλώνει ότι θα πάρει 92 δισ. δολάρια σε καταθέσεις πελατών.
«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να αναλάβουμε δράση και το κάναμε», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan σε δελτίο Τύπου.
«Η οικονομική μας ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.
Αυτή η εξαγορά ωφελεί σε μέτριο βαθμό την εταιρεία μας συνολικά, είναι σταδιακά αυξανόμενη για τους μετόχους, συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής μας για τον πλούτο και είναι συμπληρωματική προς το υφιστάμενο franchise μας».

Το χρονικό της κατάρρευσης

Σύμφωνα με το Business Insider, η First Republic βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν το χαρτοφυλάκιο δανείων της, εξανεμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας. Ενώ μια πιστωτική γραμμή ύψους 70 δισ. δολαρίων από οργανισμούς όπως η JP Morgan και η Fed περιόρισε τις ανησυχίες, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψε την έκταση της ζημιάς στην τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 41% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σε 104,5 δισ. δολάρια, στέλνοντας την τιμή της μετοχής της σε περαιτέρω πτώση. Χωρίς έναν λευκό ιππότη που θα την έσωζε, η First Republic έπεσε υπό την κηδεμονία της FDIC με κόστος 13 δισ. δολαρίων για τη ρυθμιστική αρχή.
Η JP Morgan φέρεται να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ανταγωνίστρια PNC Financial Group για να αναλάβει τον έλεγχο της First Republic μετά την κατάρρευσή της, αφού συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες να βοηθήσει στη διάσωση της προβληματικής τράπεζας.
Εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων της First Republic, η JP Morgan θα παραλάβει περίπου 173 δισ. δολάρια σε δάνεια και περίπου 30 εκατ. δολάρια σε τίτλους. Ωστόσο, δεν θα αναλάβει το εταιρικό χρέος ή τις προνομιούχες μετοχές της First Republic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης