Περισσότερες από 2.315 αμερικανικές τράπεζες κάθονται σήμερα σε περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερο από τις υποχρεώσεις τους
Η δίδυμη κατάρρευση των αμερικανικών εμπορικών ακινήτων και της αγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ "συγκρούστηκε" με τις ανασφάλιστες καταθέσεις ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Τέτοιες καταθέσεις μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε ένα απόγευμα στην εποχή του κυβερνοχώρου.
Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ ακολούθησαν με γρήγορη διαδοχή.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ήθελαν να θεωρούν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα λαθών στους χειρισμούς.
Ααλλά αυτή είναι μια επικίνδυνη υπεκφυγή, σύμφωνα με ανάλυση της Telegraph.
Δεν υπάρχουν κεφάλαια
Σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες της Αμερικής έχουν ήδη εξαντλήσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Μπορεί να μην χρειάζεται να αποτιμήσουν όλες τις ζημίες στην αγορά σύμφωνα με τους αμερικανικούς λογιστικούς κανόνες, αλλά αυτό δεν τις καθιστά φερέγγυες.
Κάποιος θα αναλάβει αυτές τις ζημιές.
"Είναι τρομακτικό.
Χιλιάδες τράπεζες είναι προβληματικές", δήλωσε ο καθηγητής Amit Seru, τραπεζικός εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
"Ας μην προσποιούμαστε ότι πρόκειται μόνο για τη Silicon Valley Bank και την First Republic.
Μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι δυνητικά αφερέγγυο".
Η έκθεση του Ινστιτούτου Hoover
Το πλήρες σοκ της νομισματικής σύσφιξης από τη Fed δεν έχει ακόμη χτυπήσει.
Ένα μεγάλο οικοδόμημα χρέους αντιμετωπίζει έναν γκρεμό αναχρηματοδότησης τα επόμενα έξι τρίμηνα.
Μόνο τότε θα μάθουμε αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να ξεφουσκώσει με ασφάλεια την υπερβολική μόχλευση που προκάλεσε η ακραία νομισματική τόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου Hoover από τον καθηγητή Seru και μια ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων υπολογίζει ότι περισσότερες από 2.315 αμερικανικές τράπεζες κάθονται σήμερα σε περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερο από τις υποχρεώσεις τους.
Η αγοραία αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων τους είναι κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από τη δηλωμένη λογιστική αξία.
Σε αυτούς τους δανειστές περιλαμβάνονται μεγάλα θηρία.
Μία από τις 10 πιο ευάλωτες τράπεζες είναι μια παγκόσμια συστημική οντότητα με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Άλλες τρεις είναι μεγάλες τράπεζες.
"Δεν είναι πρόβλημα μόνο για τράπεζες κάτω των 250 δισ. δολαρίων που δεν χρειάστηκε να περάσουν τεστ αντοχής", είπε.
Οι υπεκφυγές των αρχών
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) πίστευαν ότι είχαν αναχαιτίσει την κρίση, διασώζοντας τους ανασφάλιστους καταθέτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με μια "εξαίρεση συστημικού κινδύνου" μετά την κατάρρευση αυτών τον Μάρτιο.
Ο Λευκός Οίκος απέφευγε την καθολική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, διότι αυτό θα έμοιαζε με κοινωνική πρόνοια για τους πλούσιους.
Άλλωστε, η FDIC διαθέτει μόνο 127 δισ. δολάρια ενεργητικού (και πολύ σύντομα λιγότερα) και μπορεί τελικά να χρειαστεί τη δική της διάσωση.
Οι αρχές προτίμησαν να αφήσουν το θέμα ασαφές, ελπίζοντας ότι οι καταθέτες θα διέκριναν μια σιωπηρή εγγύηση.
Το στοίχημα απέτυχε.
Οι καταθέτες εγκατέλειψαν την First Republic Bank με γρήγορο και άγριο ρυθμό την περασμένη εβδομάδα, παρά την προηγούμενη εισροή 30 δισ. δολαρίων από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών.
Οι "λευκοί ιππότες" που εξέταζαν μια πιθανή εξαγορά της First Republic αναδιπλώθηκαν μόλις εξέτασαν τα βιβλία και ανακάλυψαν το μέγεθος της ζημιάς στα ακίνητα.
Η FDIC αναγκάστηκε να κατασχέσει την τράπεζα, μηδενίζοντας τόσο τους μετόχους όσο και τους ομολογιούχους.
Χρειάστηκε μια επιδότηση 13 δισ. δολαρίων μαζί με δάνεια 50 δισ. δολαρίων για να δελεαστεί η JP Morgan να μαζέψει τα κομμάτια της.
"Κανένας αγοραστής δεν θα έπαιρνε την First Republic χωρίς δημόσια επιδότηση", δήλωσε ο Krishna Guha από την Evercore ISI.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες τράπεζες θα βάλουν λουκέτο και θα περιορίσουν τον δανεισμό για να αποφύγουν την ίδια μοίρα. Έτσι ξεκινάει μια πιστωτική κρίση.
Κρίση φερεγγυότητας
Η τιμή της μετοχής της PacWest, της επόμενης στον κατάλογο των "ασθενών", αποδεκατίστηκε.
Αυτό θα είναι το καμπανάκι για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Οι αμερικανικές αρχές μπορούν να περιορίσουν την άμεση κρίση ρευστότητας με την προσωρινή εγγύηση όλων των καταθέσεων.
Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση φερεγγυότητας.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC βρίσκονται ακόμη στη φάση της άρνησης.
Κατηγορούν για τις χρεοκοπίες τον απερίσκεπτο δανεισμό, την κακή διαχείριση και την υπερβολική εξάρτηση μιας χούφτας τραπεζών από τους χαλαρούς ανασφάλιστους καταθέτες.
Αυτό ακούγεται γνώριμο.
"Είπαν το ίδιο πράγμα όταν κατέρρευσε η Bear Stearns το 2008.
Όλα θα πήγαιναν καλά", δήλωσε ο καθηγητής Seru.
Η First Republic χορηγούσε δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά κυρίως δεν τα κατάφερε με τα εμπορικά ακίνητα.
Δεν θα είναι η τελευταία σε αυτό το θέμα.
Τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο μιας βαθιάς ύφεσης.
"Εκεί που βρισκόμαστε σήμερα είναι μια σχεδόν τέλεια καταιγίδα", δήλωσε ο Jeff Fine, γκουρού των ακινήτων στην Goldman Sachs.
Ο ρόλος της νομισματικής σύσφιξης
"Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 400 έως 500 μονάδες βάσης μέσα σε ένα χρόνο και οι αγορές χρηματοδότησης έχουν σχεδόν πλήρως κλείσει.
Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 4 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, εκ των οποίων περίπου 1 τρισεκατομμύριο λήγει τους επόμενους 12 με 18 μήνες", είπε.
Τα πακέτα δανείων εμπορικών ακινήτων (CMBS) είναι συνήθως μικρής διάρκειας και πρέπει να αναχρηματοδοτούνται κάθε δύο έως τρία χρόνια.
Ο δανεισμός εξερράγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Fed πλημμύρισε το σύστημα με ρευστότητα.
Το χρέος αυτό λήγει στα τέλη του 2023 και του 2024.
Θα μπορούσαν οι απώλειες να είναι τόσο σοβαρές όσο η κρίση των subprime;
Πιθανώς όχι.
Η Capital Economics λέει ότι η επενδυτική φούσκα στα οικιστικά ακίνητα στις ΗΠΑ κορυφώθηκε στο 6,5% του ΑΕΠ το 2007.
Το συγκρίσιμο ποσοστό για τα εμπορικά ακίνητα σήμερα είναι 2,6%.
Σημαντική η απειλή
Αλλά ούτε η απειλή είναι ασήμαντη.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής μόλις κατά 4% έως 5%.
Η Capital Economics αναμένει πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο κατά 22%.
Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή στα χαρτοφυλάκια δανείων των περιφερειακών τραπεζών που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου της χρηματοδότησης εμπορικών ακινήτων.
"Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας "βρόχος καταδίκης" που θα επιταχύνει την ύφεση των ακινήτων, η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα", δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου.
Οι δυσκολίες της Silicon Valley Bank ήταν διαφορετικές.
Το αμάρτημά της ήταν να "παρκάρει" τις πλεονάζουσες καταθέσεις σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι το ασφαλέστερο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο: Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Ενθαρρύνθηκε να το πράξει βάσει των κανόνων στάθμισης κινδύνου των ρυθμιστικών αρχών της Βασιλείας.
Ορισμένοι από αυτούς τους χρεωστικούς τίτλους έχουν χάσει 20 π.μ. στις μεγάλες διάρκειες - μια θεωρητική λογιστική απώλεια μόνο μέχρι να χρειαστεί να τους πουλήσει για να καλύψει τη φυγή καταθέσεων.
Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι η τράπεζα θα έπρεπε να είχε αντισταθμίσει αυτό το χρέος του Δημοσίου με παράγωγα επιτοκίων.
Αλλά όπως καθιστά σαφές το έγγραφο Hoover, η αντιστάθμιση κινδύνου απλώς μεταφέρει ζημίες από μια τράπεζα σε μια άλλη τράπεζα.
Ο αντισυμβαλλόμενος που εγγυάται το συμβόλαιο αντιστάθμισης αναλαμβάνει το χτύπημα αντ' αυτού.
Οι στρεβλώσεις
Η βασική αιτία αυτής της κρίσης ομολόγων και τραπεζών έγκειται στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και τα στρεβλά κίνητρα που δημιούργησαν η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επί πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα τη βίαιη μεταστροφή από το εξαιρετικά εύκολο χρήμα στο εξαιρετικά σφιχτό χρήμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρώτα δημιούργησαν τον "κίνδυνο επιτοκίου" σε γαλαξιακή κλίμακα: τώρα πυροδοτούν την καθυστερημένη ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Ο Chris Whalen από το Institutional Risk Analyst δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε μια ψευδή αφήγηση που ρίχνει όλες τις ευθύνες στις κακοπληρωτές τράπεζες.
"Η υπερβολική παρέμβαση της Fed στην ανοικτή αγορά από το 2019 έως το 2022 ήταν η κύρια αιτία της αποτυχίας της First Republic καθώς και της Silicon Valley Bank", είπε.
Ο Whalen δήλωσε ότι οι αμερικανικές τράπεζες και οι επενδυτές ομολόγων (δηλαδή τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες) "κρατούν το σάκο" με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σιωπηρών ζημιών που άφησε πίσω της η τελική φάση εκτόνωσης του πειράματος QE της Fed.
"Δεδομένου ότι οι αμερικανικές τράπεζες διαθέτουν μόνο περίπου 2 τρισ. δολάρια σε απτά ίδια κεφάλαια, έχουμε πρόβλημα", είπε.
Προβλέπει ότι η τραπεζική κρίση θα συνεχίσει να κινείται προς τα πάνω στην "τροφική αλυσίδα" από τις αρχικές ακραίες περιπτώσεις στις mainstream τράπεζες μέχρι η Fed να κάνει πίσω και να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης.
Η Fed δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει.
Σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Συνεχίζει να συρρικνώνει την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ με ρυθμό ρεκόρ με ποσοτική σύσφιξη ύψους 95 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.
Η φρικτή αλήθεια είναι ότι η κεντρική τράπεζα της παγκόσμιας υπερδύναμης έχει κάνει τέτοιο μπάχαλο τα πράγματα που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δηλητήρια: είτε συνθηκολογεί στον πληθωρισμό, είτε αφήνει μια τραπεζική κρίση να πάρει συστημικές διαστάσεις.
Επέλεξε την τραπεζική κρίση..., καταλήγει η Telegraph.
Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση του Ινστιτούτου Hoover
RP4080.pdf
www.bankingnews.gr
Τέτοιες καταθέσεις μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε ένα απόγευμα στην εποχή του κυβερνοχώρου.
Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ ακολούθησαν με γρήγορη διαδοχή.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ήθελαν να θεωρούν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα λαθών στους χειρισμούς.
Ααλλά αυτή είναι μια επικίνδυνη υπεκφυγή, σύμφωνα με ανάλυση της Telegraph.
Δεν υπάρχουν κεφάλαια
Σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες της Αμερικής έχουν ήδη εξαντλήσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Μπορεί να μην χρειάζεται να αποτιμήσουν όλες τις ζημίες στην αγορά σύμφωνα με τους αμερικανικούς λογιστικούς κανόνες, αλλά αυτό δεν τις καθιστά φερέγγυες.
Κάποιος θα αναλάβει αυτές τις ζημιές.
"Είναι τρομακτικό.
Χιλιάδες τράπεζες είναι προβληματικές", δήλωσε ο καθηγητής Amit Seru, τραπεζικός εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
"Ας μην προσποιούμαστε ότι πρόκειται μόνο για τη Silicon Valley Bank και την First Republic.
Μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι δυνητικά αφερέγγυο".
Η έκθεση του Ινστιτούτου Hoover
Το πλήρες σοκ της νομισματικής σύσφιξης από τη Fed δεν έχει ακόμη χτυπήσει.
Ένα μεγάλο οικοδόμημα χρέους αντιμετωπίζει έναν γκρεμό αναχρηματοδότησης τα επόμενα έξι τρίμηνα.
Μόνο τότε θα μάθουμε αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να ξεφουσκώσει με ασφάλεια την υπερβολική μόχλευση που προκάλεσε η ακραία νομισματική τόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου Hoover από τον καθηγητή Seru και μια ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων υπολογίζει ότι περισσότερες από 2.315 αμερικανικές τράπεζες κάθονται σήμερα σε περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερο από τις υποχρεώσεις τους.
Η αγοραία αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων τους είναι κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από τη δηλωμένη λογιστική αξία.
Σε αυτούς τους δανειστές περιλαμβάνονται μεγάλα θηρία.
Μία από τις 10 πιο ευάλωτες τράπεζες είναι μια παγκόσμια συστημική οντότητα με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Άλλες τρεις είναι μεγάλες τράπεζες.
"Δεν είναι πρόβλημα μόνο για τράπεζες κάτω των 250 δισ. δολαρίων που δεν χρειάστηκε να περάσουν τεστ αντοχής", είπε.
Οι υπεκφυγές των αρχών
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) πίστευαν ότι είχαν αναχαιτίσει την κρίση, διασώζοντας τους ανασφάλιστους καταθέτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με μια "εξαίρεση συστημικού κινδύνου" μετά την κατάρρευση αυτών τον Μάρτιο.
Ο Λευκός Οίκος απέφευγε την καθολική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, διότι αυτό θα έμοιαζε με κοινωνική πρόνοια για τους πλούσιους.
Άλλωστε, η FDIC διαθέτει μόνο 127 δισ. δολάρια ενεργητικού (και πολύ σύντομα λιγότερα) και μπορεί τελικά να χρειαστεί τη δική της διάσωση.
Οι αρχές προτίμησαν να αφήσουν το θέμα ασαφές, ελπίζοντας ότι οι καταθέτες θα διέκριναν μια σιωπηρή εγγύηση.
Το στοίχημα απέτυχε.
Οι καταθέτες εγκατέλειψαν την First Republic Bank με γρήγορο και άγριο ρυθμό την περασμένη εβδομάδα, παρά την προηγούμενη εισροή 30 δισ. δολαρίων από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών.
Οι "λευκοί ιππότες" που εξέταζαν μια πιθανή εξαγορά της First Republic αναδιπλώθηκαν μόλις εξέτασαν τα βιβλία και ανακάλυψαν το μέγεθος της ζημιάς στα ακίνητα.
Η FDIC αναγκάστηκε να κατασχέσει την τράπεζα, μηδενίζοντας τόσο τους μετόχους όσο και τους ομολογιούχους.
Χρειάστηκε μια επιδότηση 13 δισ. δολαρίων μαζί με δάνεια 50 δισ. δολαρίων για να δελεαστεί η JP Morgan να μαζέψει τα κομμάτια της.
"Κανένας αγοραστής δεν θα έπαιρνε την First Republic χωρίς δημόσια επιδότηση", δήλωσε ο Krishna Guha από την Evercore ISI.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες τράπεζες θα βάλουν λουκέτο και θα περιορίσουν τον δανεισμό για να αποφύγουν την ίδια μοίρα. Έτσι ξεκινάει μια πιστωτική κρίση.
Κρίση φερεγγυότητας
Η τιμή της μετοχής της PacWest, της επόμενης στον κατάλογο των "ασθενών", αποδεκατίστηκε.
Αυτό θα είναι το καμπανάκι για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Οι αμερικανικές αρχές μπορούν να περιορίσουν την άμεση κρίση ρευστότητας με την προσωρινή εγγύηση όλων των καταθέσεων.
Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση φερεγγυότητας.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC βρίσκονται ακόμη στη φάση της άρνησης.
Κατηγορούν για τις χρεοκοπίες τον απερίσκεπτο δανεισμό, την κακή διαχείριση και την υπερβολική εξάρτηση μιας χούφτας τραπεζών από τους χαλαρούς ανασφάλιστους καταθέτες.
Αυτό ακούγεται γνώριμο.
"Είπαν το ίδιο πράγμα όταν κατέρρευσε η Bear Stearns το 2008.
Όλα θα πήγαιναν καλά", δήλωσε ο καθηγητής Seru.
Η First Republic χορηγούσε δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά κυρίως δεν τα κατάφερε με τα εμπορικά ακίνητα.
Δεν θα είναι η τελευταία σε αυτό το θέμα.
Τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο μιας βαθιάς ύφεσης.
"Εκεί που βρισκόμαστε σήμερα είναι μια σχεδόν τέλεια καταιγίδα", δήλωσε ο Jeff Fine, γκουρού των ακινήτων στην Goldman Sachs.
Ο ρόλος της νομισματικής σύσφιξης
"Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 400 έως 500 μονάδες βάσης μέσα σε ένα χρόνο και οι αγορές χρηματοδότησης έχουν σχεδόν πλήρως κλείσει.
Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 4 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, εκ των οποίων περίπου 1 τρισεκατομμύριο λήγει τους επόμενους 12 με 18 μήνες", είπε.
Τα πακέτα δανείων εμπορικών ακινήτων (CMBS) είναι συνήθως μικρής διάρκειας και πρέπει να αναχρηματοδοτούνται κάθε δύο έως τρία χρόνια.
Ο δανεισμός εξερράγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Fed πλημμύρισε το σύστημα με ρευστότητα.
Το χρέος αυτό λήγει στα τέλη του 2023 και του 2024.
Θα μπορούσαν οι απώλειες να είναι τόσο σοβαρές όσο η κρίση των subprime;
Πιθανώς όχι.
Η Capital Economics λέει ότι η επενδυτική φούσκα στα οικιστικά ακίνητα στις ΗΠΑ κορυφώθηκε στο 6,5% του ΑΕΠ το 2007.
Το συγκρίσιμο ποσοστό για τα εμπορικά ακίνητα σήμερα είναι 2,6%.
Σημαντική η απειλή
Αλλά ούτε η απειλή είναι ασήμαντη.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής μόλις κατά 4% έως 5%.
Η Capital Economics αναμένει πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο κατά 22%.
Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή στα χαρτοφυλάκια δανείων των περιφερειακών τραπεζών που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου της χρηματοδότησης εμπορικών ακινήτων.
"Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας "βρόχος καταδίκης" που θα επιταχύνει την ύφεση των ακινήτων, η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα", δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου.
Οι δυσκολίες της Silicon Valley Bank ήταν διαφορετικές.
Το αμάρτημά της ήταν να "παρκάρει" τις πλεονάζουσες καταθέσεις σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι το ασφαλέστερο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο: Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Ενθαρρύνθηκε να το πράξει βάσει των κανόνων στάθμισης κινδύνου των ρυθμιστικών αρχών της Βασιλείας.
Ορισμένοι από αυτούς τους χρεωστικούς τίτλους έχουν χάσει 20 π.μ. στις μεγάλες διάρκειες - μια θεωρητική λογιστική απώλεια μόνο μέχρι να χρειαστεί να τους πουλήσει για να καλύψει τη φυγή καταθέσεων.
Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι η τράπεζα θα έπρεπε να είχε αντισταθμίσει αυτό το χρέος του Δημοσίου με παράγωγα επιτοκίων.
Αλλά όπως καθιστά σαφές το έγγραφο Hoover, η αντιστάθμιση κινδύνου απλώς μεταφέρει ζημίες από μια τράπεζα σε μια άλλη τράπεζα.
Ο αντισυμβαλλόμενος που εγγυάται το συμβόλαιο αντιστάθμισης αναλαμβάνει το χτύπημα αντ' αυτού.
Οι στρεβλώσεις
Η βασική αιτία αυτής της κρίσης ομολόγων και τραπεζών έγκειται στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και τα στρεβλά κίνητρα που δημιούργησαν η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επί πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα τη βίαιη μεταστροφή από το εξαιρετικά εύκολο χρήμα στο εξαιρετικά σφιχτό χρήμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρώτα δημιούργησαν τον "κίνδυνο επιτοκίου" σε γαλαξιακή κλίμακα: τώρα πυροδοτούν την καθυστερημένη ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Ο Chris Whalen από το Institutional Risk Analyst δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε μια ψευδή αφήγηση που ρίχνει όλες τις ευθύνες στις κακοπληρωτές τράπεζες.
"Η υπερβολική παρέμβαση της Fed στην ανοικτή αγορά από το 2019 έως το 2022 ήταν η κύρια αιτία της αποτυχίας της First Republic καθώς και της Silicon Valley Bank", είπε.
Ο Whalen δήλωσε ότι οι αμερικανικές τράπεζες και οι επενδυτές ομολόγων (δηλαδή τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες) "κρατούν το σάκο" με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σιωπηρών ζημιών που άφησε πίσω της η τελική φάση εκτόνωσης του πειράματος QE της Fed.
"Δεδομένου ότι οι αμερικανικές τράπεζες διαθέτουν μόνο περίπου 2 τρισ. δολάρια σε απτά ίδια κεφάλαια, έχουμε πρόβλημα", είπε.
Προβλέπει ότι η τραπεζική κρίση θα συνεχίσει να κινείται προς τα πάνω στην "τροφική αλυσίδα" από τις αρχικές ακραίες περιπτώσεις στις mainstream τράπεζες μέχρι η Fed να κάνει πίσω και να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης.
Η Fed δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει.
Σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Συνεχίζει να συρρικνώνει την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ με ρυθμό ρεκόρ με ποσοτική σύσφιξη ύψους 95 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.
Η φρικτή αλήθεια είναι ότι η κεντρική τράπεζα της παγκόσμιας υπερδύναμης έχει κάνει τέτοιο μπάχαλο τα πράγματα που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δηλητήρια: είτε συνθηκολογεί στον πληθωρισμό, είτε αφήνει μια τραπεζική κρίση να πάρει συστημικές διαστάσεις.
Επέλεξε την τραπεζική κρίση..., καταλήγει η Telegraph.
Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση του Ινστιτούτου Hoover
RP4080.pdf
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών