Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός από το ξαφνικό -7% του πετρελαίου για λίγα λεπτά - Ανακάμπτει στα 68 δολάρια, τι συνέβη

Πανικός από το ξαφνικό -7% του πετρελαίου για λίγα λεπτά - Ανακάμπτει στα 68 δολάρια, τι συνέβη
Οι προβληματισμένοι επενδυτές και αναλυτές πρότειναν μια πληθώρα πιθανών παραγόντων, αλλά κανένας δεν ήταν οριστικός
Μετά από ένα κύμα πωλήσεων την τελευταία εβδομάδα, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού άνοιξαν χαμηλότερα σήμερα, 4/5, αλλά λίγοι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για τη βουτιά 7,2% που εκτυλίχθηκε στα πρώτα δραματικά λεπτά της διαπραγμάτευσης.
Το West Texas Intermediate έπεσε κατά σχεδόν 5 δολάρια το βαρέλι για λίγα δευτερόλεπτα λίγο μετά το άνοιγμα στην Ασία στις 6 π.μ. στη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια ανέκαμψε.
Όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση λίγες ώρες αργότερα στο παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, χάνοντας απλώς λίγο περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι.

Ο προβληματισμός

Οι προβληματισμένοι επενδυτές και αναλυτές πρότειναν μια πληθώρα πιθανών παραγόντων, αλλά κανένας δεν ήταν οριστικός: οι κερδοσκόποι εγκατέλειψαν τα ανοδικά στοιχήματα, μια πιθανή συναλλαγή με μεγάλες εντολές, αλγοριθμικές πωλήσεις, ακόμη και μια γιγαντιαία θέση δικαιωμάτων προαίρεσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που τώρα φαίνεται να είναι ζημιογόνος, όλα αναφέρθηκαν ως εξηγήσεις.
"Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρέπει να ήταν μια μεγάλη συναλλαγή", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.
"Αλλά θα μπορούσε απλώς να ήταν κάποιος που έκλεινε, και αυτού του είδους ο όγκος θα γίνει αισθητός εκείνη τη στιγμή".
Ένας άλλος έμπειρος παρατηρητής της αγοράς στη Σιγκαπούρη, η Vandana Hari, έκανε λόγο για "πωλήσεις πανικού".

Έξι εβδομάδες αναταραχής

Η ραγδαία πτώση και η ταχεία υποχώρηση είναι η τελευταία άγρια ταλάντευση σε μια ταραχώδη περίοδο έξι εβδομάδων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να εκτοξεύονται λόγω των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, για να παρασυρθούν ξανά προς τα κάτω από τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι ανησυχίες για τις τράπεζες των ΗΠΑ θα εξοντώσουν τη ζήτηση και θα μειώσουν τη διάθεση για ρίσκο.
Η παράξενη πτώση σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Ασίας, συχνά μερικές από τις πιο λεπτές στιγμές διαπραγμάτευσης.
Παρόλα αυτά, η χρονική στιγμή ήταν ασυνήθιστη.
Κανονικά, οι απότομες κινήσεις συμβαίνουν ακριβώς στο άνοιγμα, με παράδειγμα την άνοδο που ακολούθησε την πρόσφατη μείωση του ΟΠΕΚ+.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να μετατοπιστούν ουσιαστικά οι τιμές.
Στο πέμπτο λεπτό της συνεδρίασης, περισσότερα από 3.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου άλλαξαν χέρια.
Σε αυτό το διάστημα, οι τιμές έπεσαν ξαφνικά κατά περισσότερο από 3 δολάρια για να φτάσουν στο ναδίρ των 63,64 δολαρίων το βαρέλι, το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τα τέλη του 2021.
Μόλις τρία λεπτά αργότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI επέστρεψαν στα 66 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια χρειάστηκαν λίγο περισσότερες από τρεις ώρες για να γυρίσουν τελικά οι τιμές υψηλότερα.
Η κλίμακα της κίνησης θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την υγεία της ρευστότητας στην αγορά, ιδίως δεδομένου ότι η κίνηση επικεντρώθηκε στο WTI, ενώ το Brent παρέμεινε σταθερό.
Οι μικρότεροι όγκοι και οι υπερμεγέθεις κινήσεις των τιμών αποτέλεσαν βασικό χαρακτηριστικό στις αγορές εμπορευμάτων, όταν τα αυξημένα περιθώρια μείωσαν τη δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης