Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αύξηση 0,25% στα επιτόκια της ΕΚΤ - Ο DAX -0,5%

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αύξηση 0,25% στα επιτόκια της ΕΚΤ - Ο DAX -0,5%
Η απόφαση της ΕΚΤ ακολούθησε αυτήν της αμερικανικής Fed, η οποία επίσης αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,5% στις 15.742 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,6% στις 7.726 μονάδες.
Στις 7.348 μονάδες με πτώση 0,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,6% στις 26.685 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,7% στις 9.012 μονάδες.
Ήπια άνοδο 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.527 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 36 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο -0,8%.
Οριακές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 0,6% στα 72,97 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,6% στα 69,09 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν ήπια κέρδη στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed, με τον Asia Dow στο +0,3%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο +0,1% στις 29.157 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,1% στις 20.294 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.350 μονάδες με άνοδο 0,8%.

Κατά 25 μ.β. αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ - Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα

Κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, αύξησε τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται, σύμφωνα με τις προβολές, να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα στοιχεία για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τα επιτόκια πολιτικής.
Αυτές οι αποφάσεις θα καθορίζονται από την αξιολόγησή του όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, από τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και από την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Γερμανία: «Βουτιά» 5,2% στις εξαγωγές τον Μάρτιο

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο, καθώς οι παραδόσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μειώθηκαν απότομα, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώνονται κατά 6,2%, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 10,9% και προς την Κίνα κατά 9,3%, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μείωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
"Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε ενδείξεις για την επαναλειτουργία της Κίνας σε αυτά τα στοιχεία", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.
Ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα συρρικνώθηκε σημαντικά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αλλά ο Vistesen σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Κίνας δεν ξεκίνησε πλήρως μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου.
Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων έχει ανακάμψει στο υψηλότερο σημείο που έχει σημειωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των ελπίδων για αυξημένη ζήτηση μετά την επαναλειτουργία της Κίνας και χάρη στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Παρά το αισιόδοξο κλίμα μεταξύ των εξαγωγέων, η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις: τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Η γερμανική οικονομία, η οποία είναι γεμάτη εξαγωγές, αισθάνεται τις επιπτώσεις", δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση 1,7%.
Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16,7 δισ. ευρώ (18,52 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο, έναντι 16,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) υποβάθιμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή του για την πραγματική αύξηση των γερμανικών εξαγωγών το 2023 στο 1% από 2,5% που προέβλεπε προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης