Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Εξισορρόπηση στις διεθνείς αγορές αερίου, αλλά θα παραμείνουν σφιχτές το 2023

IEA: Εξισορρόπηση στις διεθνείς αγορές αερίου, αλλά θα παραμείνουν σφιχτές το 2023
H παγκόσμια προσφορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 4%
Σχετικά Άρθρα
Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου υπέστησαν ένα μεγάλο σοκ στην προσφορά το 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 80%, προκαλώντας παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ο ήπιος καιρός, η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η έντονη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου συνέβαλαν στην άμβλυνση του σοκ, αφήνοντας τις αποθήκες της Ευρώπης κατά 60% γεμάτες.
«Οι μειωμένες πιέσεις στην αγορά και οι σχετικά καλά εφοδιασμένοι αποθηκευτικοί χώροι εν όψει του καλοκαιριού αποτελούν λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού», αναφέρει ο ΙΕΑ στην τριμηνιαία έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου.
«Οι βελτιωμένες προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου το 2023 δεν αποτελούν εγγύηση έναντι της μελλοντικής αστάθειας... Η παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου θα παραμείνει περιορισμένη το 2023 και το παγκόσμιο ισοζύγιο υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι κίνδυνοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ένα ξηρό καλοκαίρι, χαμηλότερη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ρωσικών παραδόσεων στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να ανανεώσουν τις εντάσεις στην αγορά και τη μεταβλητότητα των τιμών.
Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 16%, ή 55 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης 2022/23.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΕ χρειάζεται μόνο το ήμισυ του επιπέδου έγχυσης αποθήκευσης που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2022 για να επιτύχει τον στόχο της για αποθήκευση 90% μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης 2023/24.

Το LNG

Όσον αφορά το LNG αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης 2022/23. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 25% ή 20 δισ. κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πάνω από το 45% της πρόσθετης προσφοράς.
Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 4% (ή πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα) το 2023, γεγονός που δεν θα επαρκούσε για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των προμηθειών αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης