Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Πορτογαλία – Διάγγελμα του προέδρου, μετά από διαφωνία με τον πρωθυπουργό και σκάνδαλο με υπουργό

Πολιτική κρίση στην Πορτογαλία – Διάγγελμα του προέδρου, μετά από διαφωνία με τον πρωθυπουργό και σκάνδαλο με υπουργό
H διένεξη του προέδρου της Πορτογαλίας με τον πρωθυπουργό Antonio Costa έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα
Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία με τον πρόεδρο της χώρας Marcelo Rebelo de Sousa να απευθύνει ομιλία προς το έθνος στις 8 μ.μ. της Πέμπτης 4/5/2023 (22:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.
H διένεξή του με τον πρωθυπουργό Antonio Costa έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού ο Costa αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Joao Galamba, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στο πλαίσιο ενός διευρυνόμενου σκανδάλου γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, αγνοώντας τον Rebelo de Sousa
Ο συντηρητικός πρόεδρος κατέστησε σαφές πως θέλει την αποχώρηση του Galamba, και είπε πως διαφώνησε με την απόφαση του Costa αφού προηγουμένως είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να διαλύσει το κοινοβούλιο αν η κυβέρνηση χάσει την αξιοπιστία της.
Δεν είναι πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν συγκαλέσει πρώτα το συμβουλευτικό όργανο, Συμβούλιο του Κράτους, και, ακόμη και τότε, η προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που θα έχουν αποτέλεσμα μια ακόμη πιο αδύναμη κυβέρνηση, παραμένει στο χέρι του, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι Σοσιαλιστές του Costa κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο του 2022, όμως η τρίτη στη σειρά κυβέρνησή του ταλαιπωρείται από αστάθεια, αν και οι αναλυτές τη βλέπουν να επιβιώνει - τουλάχιστον για τώρα.
Τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση πέρυσι, τουλάχιστον δύο από αυτούς σε σχέση με σκάνδαλα στον αερομεταφορέα TAP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης