Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Πλήρης αφοπλισμός, αυστηροποίηση οπλοκατοχής μετά τo νέο μακελειό με 10 νεκρούς

Σερβία: Πλήρης αφοπλισμός, αυστηροποίηση οπλοκατοχής μετά τo νέο μακελειό με 10 νεκρούς
Ο νεαρός φερόμενος δράστης συνελήφθη από την αστυνομία μετά από ανθρωποκυνηγητό
(upd 3) Νέο μακελειό σε λιγότερο από ένα 48ωρο καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου τα ξημερώματα στη Σερβία, όπου ένας νεαρός 21 ετών πυροβόλησε με αυτόματο όπλο από το εν κινήσει αυτοκίνητο του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14.
Η επίθεση έγινε στο Mladenovac, περίπου 46 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.
Ο νεαρός φερόμενος δράστης συνελήφθη από την αστυνομία μετά από ανθρωποκυνηγητό, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksander Vucic να υποστηρίζει ότι πρότεινε ακόμα και τη θανατική ποινή για την περίπτωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβέρνησης, πρόταση όμως που απορρίφθηκε.

Σεσημασμένος ο δράστης

Σύμφωνα με τη σερβική αστυνομία, ο 21χρονος δράστης Uros B. ήταν σεσημασμένος καθώς είχε ποινικό μητρώο με πολλές καταγγελίες σε βάρος του για περιστατικά βίας.
Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης αφού έριξε δεκάδες σφαίρες με όπλο τύπου καλάσνικοφ στα χωριά Dubona, Mali Orasie και Sepsin, διέφυγε αρχικά με το όχημα από το οποίο είχε πυροβολήσει (φέρεται να οδηγούσε άλλος), και μετά υποχρέωσε οδηγό ταξί να τον μεταφέρει υπό την απειλή του όπλου σε γειτονικό χωριό όπου διέμενε συγγενικό του πρόσωπο και ήλπιζε να βρει καταφύγιο.
Ωστόσο, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν επιστρατεύσει ελικόπτερο και drones, εντόπισαν τα ίχνη του και τον συνέλαβαν στο χωριό Viniista.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δράστη.

Πλήρης αφοπλισμός στη Σερβία

Δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της Σερβίας μετά τις δύο ένοπλες επιθέσεις αυτήν την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic.
«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία» ανέφερε ο Vucic σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας από τη σερβική τηλεόραση.
Ο Vucic πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 "σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000".
Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Πάνω από 765.000 όπλα

Στη Σερβία των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες.
Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.
«Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής» τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος..
serbia.JPG
Τρομοκρατική ενέργεια

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Bratislav Gasic έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νεαρός ύστερα από ένα επεισόδιο σε αυλή σχολείου κοντά στο Mladenovac, πήγε σπίτι του και επέστρεψε με ένα αυτόματο όπλο.
Εκεί άνοιξε πυρ ενώ συνέχισε να πυροβολεί αδιακρίτως ανθρώπους από το εν κινήσει αυτοκίνητο του.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αστυνομικός και η αδελφή του.

Ανθρωποκυνηγητό

«Έπειτα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Ub.B., γεννηθέντα το 2002, στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς.
Είναι ύποπτος ότι σκότωσε (...) με αυτόματο όπλο 8 ανθρώπους και ότι τραυμάτισε άλλους 14» τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.
Στην επιχείρηση για την σύλληψη του υπόπτου μετείχαν περίπου 600 Σέρβοι αστυνομικοί και μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας και της χωροφυλακής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερο, drones και κινητοποιήθηκαν πολλές περίπολοι της αστυνομίας για να εντοπιστεί ο δράστης.

Δεύτερο μακελειό

Το νέο αιματοκύλισμα σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το μακελειό της περασμένης Τετάρτης 3 Μαΐου, όταν ένας 13χρονος άνοιξε πυρ σε σχολείο του Βελιγραδίου σκοτώνοντας 8 μαθητές και έναν φύλακα.
Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει σοκ στη Σερβία, όπου η ένοπλη βία είναι σπάνια, παρά το γεγονός ότι πολλοί Σέρβοι διατηρούν όπλα στα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως από σήμερα Παρασκευή 5/5 η Σερβία επρόκειτο να αρχίσει το τριήμερο εθνικό πένθος για το mass shooting στο σχολείο του Βελιγραδίου, ενώ χθες την ώρα που καταγραφόταν το δεύτερο αιματοκύλισμα εκατοντάδες μαθητές με κεριά και λουλούδια συμμετείχαν σε εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών μαθητών.

Στο ψυχιατρείο

Ο 13χρονος δράστης, όπως έγινε γνωστό, θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική ενώ έχουν συλληφθεί και οι γονείς του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση στο δημοτικό σχολείο ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης