Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεμίζουν τα «θησαυροφυλάκια» τους οι κεντρικές τράπεζες: Επιπλέον 228 τόνοι στα παγκόσμια αποθέματα, λόγω τραπεζικής αναταραχής

Γεμίζουν τα «θησαυροφυλάκια» τους οι κεντρικές τράπεζες: Επιπλέον 228 τόνοι στα παγκόσμια αποθέματα, λόγω τραπεζικής αναταραχής
Η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσε ρεκόρ α' τριμήνου
Σχετικά Άρθρα
Ρεκόρ πρώτου τριμήνου σημείωσε η ζήτηση του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η συνολική παγκόσμια ζήτηση παρουσίασε μια κατά τα άλλα «μικτή εικόνα», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council- WGC).
Οι τιμές του χρυσού έσπασαν το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και φλερτάρουν με τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και τα πιθανά περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγούν τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο.
Η τριμηνιαία έκθεση του WGC για τις τάσεις της ζήτησης χρυσού, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5/5/2023), έδειξε ότι η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών) μειώθηκε κατά 13% το α' τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, αν και οι επιδράσεις της βάσης έπαιξαν ρόλο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε εκείνο το τρίμηνο καθώς οι επενδυτές διέφυγαν από τα ριψοκίνδυνα assets μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συνολική ζήτηση χρυσού, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 χάρη στην ανάκαμψη της εξωχρηματιστηριακής αγοράς.
Τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, ο υψηλότερος ρυθμός αγορών που παρατηρείται σε πρώτο τρίμηνο από τότε που ξεκίνησε η σειρά δεδομένων το 2000, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία τρίμηνα.
Η Louise Street, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στο WGC, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι πρόκειται για συνέχιση των τάσεων που είδαν τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες να εκτοξεύονται σε υψηλό 11 ετών το 2022.
«Στην κορυφή του δέντρου για τον χρυσό όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους τα ιδρύματα του επίσημου τομέα τον κατέχουν είναι ο ρόλος του ως περιουσιακό στοιχείο διαφοροποίησης, η μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει πως αυξάνεται η σημασία που δίνουν οι επενδυτές στην απόδοση του κατά τις περιόδους κρίσης» εξήγησε η Street.
Ο WGC αναμένει ότι η ζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών θα περιοριστεί φέτος μετά την έξαρση του 2022, αν και σημείωσε ότι εκεί που οι προηγούμενες αγορές είχαν επικεντρωθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές, τα πιο ανεπτυγμένα χρηματοπιστωτικά κέντρα αυξάνουν τώρα τη ζήτησή τους.

Οι μεγαλύτερες αγοραστές

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι πλέον 45% υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) πρόσθεσε 58 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου και τώρα κατέχει 2.068 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, 4% των συνολικών αναφερόμενων αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως. Η Τουρκία ήταν και πάλι μεγάλος αγοραστής, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 30 τόνους, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας πρόσθεσε έναν μέτριο αριθμό 7 τόνων.
Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσού κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το 41% του παγκόσμιου συνόλου, με τη ζήτηση να ανακάμπτει μετά την άρση των μέτρων μηδενικού κόστους, αν και οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές έπληξαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία είδε το πιο αδύναμο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών. Συνολικά, τα κοσμήματα παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα το πρώτο τρίμηνο, με την Κίνα να αντισταθμίζει την πτώση στην Ινδία.

Η τραπεζική αναταραχή πυροδοτεί αύξηση των επενδύσεων

Όσον αφορά το μέτωπο των επενδύσεων, η Street δήλωσε στο CNBC ότι η WGC είδε μια αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης χρυσού τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, την πρώτη από μια σειρά περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ που εκτέθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια.
Οικονομολόγοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα στο CNBC ότι θα μπορούσε να αναμένεται περαιτέρω πόνος μετά την τελευταία κρίση, μια έκτακτη διάσωση της First Republic Bank από την JP Morgan Chase το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων ενισχύθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση σε 302 τόνους, αν και υπήρξαν αξιοσημείωτες μετατοπίσεις σε βασικές αγορές, με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να φτάνει στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2010, λόγω των φόβων για ύφεση και της φυγής προς την ασφάλεια εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής.
Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη εξασθένησε, με τη Γερμανία ειδικότερα να σημειώνει πτώση της ζήτησης κατά 73%, κάτι που η WGC απέδωσε στα πραγματικά επιτόκια που έγιναν θετικά και στην άνοδο της τιμής του χρυσού σε ευρώ, η οποία προκάλεσε την αποκόμιση κερδών από τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης