Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χαστούκι» Scope στις ΗΠΑ - Απειλεί με υποβάθμιση - Απομένουν 25 μέρες ως τη χρεοκοπία αν δεν τα βρουν στο Κογκρέσο

«Χαστούκι» Scope στις ΗΠΑ - Απειλεί με υποβάθμιση - Απομένουν 25 μέρες ως τη χρεοκοπία αν δεν τα βρουν στο Κογκρέσο
Από την 1η Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση θα αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της, έχει προειδοποιήσει η Yellen
Σχετικά Άρθρα
Η Scope Ratings που ήδη αξιολογεί τα μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και του μη ασφαλισμένου senior χρέους σε τοπικό και ξένο νόμισμα με «ΑΑ», ανακοίνωσε ότι θέτει τους συγκεκριμένους τίτλους υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση λόγω των μακροπρόθεσμων κινδύνων που σχετίζονται με την κατάχρηση του εργαλείου της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η Scope, η οποία θεωρείται ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης, ανακοίνωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις σχετικά με τις παραβιάσεις ή εναλλακτικά τις αυξήσεις του ανώτατου ορίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών τροφοδοτούν περιοδικά περιόδους ισχυρής πίεσης αναφορικά με τις προοπτικές αποπληρωμής του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μονίμως εξαρτάται από αποφάσεις του Κογκρέσου της «τελευταίας στιγμής» για να διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους «πλήρως και εγκαίρως». 
H Scope επικαλείται επίσης ως λόγους για την αναθεώρηση της αξιολόγησης των αμερικανών μαρκοπρόθεσμων ομολόγων την άνοδο της πολιτικής πόλωσης, τον πολιτικό διχασμό μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών που ενισχύθηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022 και την αύξηση των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων που μάλιστα προβλέπεται ότι θα έχει συνέχεια και στα επόμενα χρόνια. 
Η αμερικανική κυβέρνηση άγγιξε το ανώτατο όριο δανεισμού που ανέρχεται σε 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω κλιμάκωσης της διαμάχης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και της κυβέρνησης που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούτς και τον προέδρο Joe Biden. 

Yellen: Κίνδυνος χρεοκοπίας από την 1η Ιουνίου 

Καρτά την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους από την 1η Ιουνίου κιόλας, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει μέσα στο Μάιο το ανώτατο όριο χρέους. 
Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που συνδυάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τη ζητούμενη αύξηση του ανώτατου ορίου. Όμως ο Biden και οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το ανώτατο όριο χωρίς όρους.
Η Scope έθεσε επίσης υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τα βραχυπρόθεσμα senior ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου σε τοπικό και ξένο νόμισμα.

Πώς βαθμολογούν τα αμερικανικά ομόλογα οι οίκοι

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch διατηρούν ακόμη την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τις Ηνωμένες Πολιτείες - την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορούν να αποδώσουν σε έναν δανειολήπτη.
Αντίθετα, η S&P Global έχει υποβαθμίσει της ΗΠΑ σε «AA+», τη δεύτερη υψηλότερη αξιολόγηση που δίνει, από το 2011, καθώς οι αμερικανικοί πολιτικοί αδυνατούσαν και τότε να συμφωνήσουν στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, διακινδυνεύοντας όμως ως την τελευταία στιγμή μια έστω και τεχνική χρεοκοπία η οποία λόγω του ειδικού βάρος των αμερικανικών 10ετών ομολόγων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πιθανόν να προκαλούσε παγκόσμια ύφεση.   
Στην τελευταία έκθεσή της που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Μάρτιο, ο S&P υπογράμμιζε ότι αναμένει πως το Κογκρέσο θα αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους, παρά την «πολιτική σύγκρουση» μεταξύ του εκτελεστικού και του νομοθετικού κλάδου της κυβέρνησης.
Η Scope Ratings βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να γίνει ένας από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς της, μαζί με τις Standard and Poor's, Moody's, Fitch και DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης