Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση εξαπατά τη Ρωσία με τη συμφωνία για τα σιτηρά και θα αποχωρήσει - Σκληραίνει η Μόσχα

Η Δύση εξαπατά τη Ρωσία με τη συμφωνία για τα σιτηρά και θα αποχωρήσει - Σκληραίνει η Μόσχα
Σύμφωνα με Ρώσο ειδικό σε διεθνή θέματα, Mark Sleboda, η ΕΕ έλαβα μερίδιο σιτηρών που προοριζόταν για την Αφρική
Η παράταση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπογράφηκε μεταξύ Μόσχας, Άγκυρας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, πέραν της προθεσμίας της 18ης Μαΐου, είναι εκκρεμής
Αυτή η συμφωνία δεν οφέλησε σε κανένα σημείο τη Ρωσία, επισήμανε ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων Mark Sleboda.
Εάν η Ρωσία αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τα σιτηρά, θα οφείλεται στο ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι αυτής της συμφωνίας δεν επιτεύχθηκαν ποτέ, δήλωσε ο Sleboda στο πρακτορείο Sputnik το Σάββατο 6 Μαΐου 2023.
«Η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ακυρώσει αυτή τη συμφωνία, όσο με αφορά, εδώ και πολύ καιρό», υπογράμμισε ο αναλυτής διεθνών σχέσεων και ασφάλειας.

Κακή συμφωνία για τη Μόσχα

Εν μέσω συνεχιζόμενων διεργασιών για την επίτευξη επέκτασης της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να λήξει στις 18 Μαΐου, ο Sleboda επεσήμανε ότι ήταν μια «κακή συμφωνία» για τη Μόσχα.
Η Ρωσία, ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών, συμφώνησε να υπογράψει τη συμφωνία, μαζί με την Άγκυρα, το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη, στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2022.
Προβλέπει εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων. τη Μαύρη Θάλασσα από τρία λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.
Αλλά – πραγμα που είναι σημαντικό - περιλαμβάνει επίσης ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΗΕ για την απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω των εμπορικών οδών της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.
Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει η Μόσχα, καμία από αυτές τις υποχρεώσεις σε σχέση με αυτήν δεν έχει εκπληρωθεί.
«Οι ΗΠΑ είναι πάντα γρήγορα να επισημάνουν ότι δεν στοχεύουν τα ρωσικά σιτηρά», διευκρίνισε ο Mark Sleboda, προσθέτοντας:
«Ακυρώνουν κάθε δυνατότητα της Ρωσίας να εξάγει τα σιτηρά της.
Έχουν αποκόψει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών...
Έχουν επιβάλει κυρώσεις και απειλούν με δευτερεύουσες κυρώσεις σε όποιες εταιρείες παρέχουν ασφάλιση πλοίων, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο.
Οι κυρώσεις τους εμπόδισαν τα ρωσικά πλοία να γίνουν δεκτά σε ξένα λιμάνια...
Έθεσαν εκτός αγοράς τα ρωσικά λιπάσματα».
G7 Calls for Extension of Black Sea Grain Initiative - Farm Policy News
Δίνουν το σιτάρι στις πλούσιες χώρες και πεινούν οι φτωχές

Επιπλέον, η συμφωνία για τα σιτηρά επιτεύχθηκε με την αποδοχή ότι για την επίτευξη του στόχου της σίτισης των φτωχών χωρών του κόσμου, τα σιτηρά από τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών – την Ουκρανία – θα επιτρεπόταν να μεταφέρονται με ασφάλεια στη ζώνη σύγκρουσης…
Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι κυρώσεις ανασταλούν, τόνισε ο Sleboda.
Ωστόσο, η Δύση δεν συμμορφώθηκε ποτέ με αυτό και «δεν υπήρχαν σταθερές εγγυήσεις», πρόσθεσε.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών.
Φέτος αναμένεται να έχει μια από τις καλύτερες σοδειές ιστορικά.
Η γεωργία είναι μεταξύ των πιο σημαντικών οικονμικώ κλάδων στη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν ευθύνεται η Ρωσία 

Στη συνέχεια, προέκυψε ότι ένα μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών είχε πάει σε πλούσιες χώρες, ιδιαίτερα στην ΕΕ, και όχι στις φτωχότερες.
Μια τεράστια ποσότητα σιτηρών πήγε για να ταΐσει ισπανικούς χοίρους, ενώ ορισμένα από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει την ένσταση ότι βλάπτουν τους δικούς τους παραγωγούς – σε βαθμό που πίεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τα ουκρανικά σιτηρά από τις χώρες τους.
Όσο για τις αφρικανικές χώρες, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τις εμποδίζει να πάρουν το σιτάρι και το λίπασμα που χρειάζονται, επισήμανε ο αναλυτής.
«Δεν είναι Ρωσία που ευθύνεται.
Είναι η Δύση και ο οικονομικός πόλεμος μέσω των κυρώσεων στη Ρωσία», είπε ο Sleboda, επισημαίνοντας ότι εάν η Ρωσία επιλέξει να συνεχίσει αυτή τη συμφωνία, σίγουρα δεν θα είναι επειδή έχουν ωφεληθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τους όρους που συμφωνήθηκαν.
Russia's war on Ukraine – Maritime logistics and connectivity: State of  play | Epthinktank | European Parliament
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης