Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομικό και πολιτικό vertigo: «Συνταγματική κρίση» στις ΗΠΑ για το όριο στο χρέος – Η 14η Τροποποίηση ύστατη (αλλά καταστροφική) λύση

Οικονομικό και πολιτικό vertigo: «Συνταγματική κρίση» στις ΗΠΑ για το όριο στο χρέος – Η  14η Τροποποίηση  ύστατη (αλλά καταστροφική) λύση
Η λύση της 14ης τροποποίησης και ο εφιάλτης των επενδυτών στις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Η πολιτική και οικονομική κρίση στις ΗΠΑ καρυφαώνεται καθώςη  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen προειδοποίησε ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να αναλάβει επιτυχή δράση σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει μια «συνταγματική κρίση», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια (δηλαδή τι κρίσιμες για την οικονομία συνθήκες δανεισμού), σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Reuters την Κυριακή Μαΐου 2023.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, γίνεται ολοένα και πιθανότερο να ενεργοποιηθούν οι έκτακτες προεδρικές εξουσίες, σύμφωνα με την 14 Τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την αμερικανική όσο και για τη διεθνή οικονομία.

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Η Yellen σε συνέντευξή της στην εκπομπή «This Week» του ABC News δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν θα πρέπει να γίνονται «με το όπλο στον κρόταφο του αμερικανικού λαού» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους γερουσιαστές και του βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου του δανεισμού, - όριο το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου την Κυριακή 7 Μαΐου σχετικά με τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «The Sunday Show» του MSNBC.
«Η χρεοκοπία είναι καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Adeyemo.
«Εάν επρόκειτο να αθετήσουμε το χρέος μας, θα είχε τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell και κορυφαίους Δημοκρατικούς, ξεκινώντας μια αγωνιώδη διαπραγμάτευση λίγες εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ήδη από την 1η Ιουνίου.
Treasury Secretary Janet Yellen - Sputnik International, 1920, 07.05.2023 
To όπλο παρά πόδας

Ο παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος ρώτησε επανειλημμένα τη Yellen για το εάν ο Biden επικαλούμενος την 14η Τροποποίηση -στην οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να εκδίδει χρέος χωρίς να αυξήσει το όριο δανεισμού- ήταν στο τραπέζι.
Σε μεγάλο βαθμό παρέκαμψε τις ερωτήσεις και έριξε την ευθύνη στο Κογκρέσο, αλλά υπαινίχθηκε ότι αυτό θα ήταν μια τρομερή ως προς τις συνέπειές της επιλογή.
Όταν κλήθηκε να απαντήσει στην επισήμανση ότι ο Biden δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος να επικαλεστεί την 14η Τροποποίηση, η Yellen απάντησε: «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο κάνει τη δουλειά του».
«Δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, την οικονομία μας, εκτός από το να κάνει το Κογκρέσο τη δουλειά του και να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και να μας επιτρέψει να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να σκεφτούμε αν ο Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες για την έκδοση χρέους.
Αυτό θα ήταν μια συνταγματική κρίση», επισήμανε.
Ρωτήθηκε επίσης εάν η επίκληση της επιλογής επίκλησης της τροπολογίας ήταν στο τραπέζι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Κογκρέσου.
Η Yellen απάντησε ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποφύγει μια «οικονομική καταστροφή» χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό, παρόλο που η επίκληση της 14ης τροποποίησης θα ήταν μία επιλογή.
«Δεν είμαι ακόμα ακριβώς ξεκάθαρο αν αυτή η λύση είναι στο τραπέζι ή εκτός;», ρώτησε ο Στεφανόπουλος.
«Είναι η τελευταία λύση ανάγκης;».
Infographic: U.S. National Debt Stands at $31.5 Trillion | Statista
Οι ευθύνες στο.. Κογκρέσο - Δεν υπάρχουν.. καλές επιλογές

«Κοιτάξτε, δεν θέλω να εξετάσω τις επιλογές έκτακτης ανάγκης.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέλη του Κογκρέσου να αναγνωρίσουν ποια είναι η ευθύνη τους και να αποτρέψουν αυτό που σίγουρα θα είναι, ανεξάρτητα από το πώς θα αντιμετωπιστεί, ποια επιλογή χρησιμοποιείται για να το χειριστεί… μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Yellen.
«Ακούγεται σαν να λες ότι δεν θέλεις, αλλά μπορεί να χρειαστεί», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Λοιπόν…τι να κάνουμε εάν το Κογκρέσο δεν ανταποκριθεί στις ευθύνες του, απλά δεν υπάρχουν καλές επιλογές.
Και αυτές που παραθέσατε είναι από τις όχι καλές επιλογές», απάντησε η Yellen.
Ο Biden δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή ότι δεν είναι έτοιμος να επικαλεστεί την 14η Τροποποίηση, αφήνοντας την επιλογή στο τραπέζι πριν από μια συνάντηση που έχει αυτή την εβδομάδα με τους ηγέτες του Κογκρέσου για το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης