Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο τρομερός πύραυλος Kh-22 που «τρέμει» η Ουκρανία - Γιατί το... βάφτισαν «Καταιγίδα»

Ο τρομερός πύραυλος Kh-22 που «τρέμει» η Ουκρανία - Γιατί το... βάφτισαν «Καταιγίδα»
Σύμφωνα με αναφορές, ο πύραυλος έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ουκρανία λόγω της δυσκολίας αναχαίτισής του
Το Kh-22 Burya ή αλλιώς Καταιγίδα ήταν ένας σοβιετικός πύραυλος κατά πλοίων ικανός να εκτοξεύσει πυρηνική κεφαλή. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ήταν ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Ο κύριος στόχος του Kh-22 ήταν να καταστρέψει αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων με το ωφέλιμο φορτίο του.
Ο πύραυλος μπορεί να στοχεύει σε φράγματα, γέφυρες και άλλους κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους. Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, οι πύραυλοι εκτόξευσης Kh-22 με συμβατικές κεφαλές χρησιμοποιήθηκαν συχνά εναντίον ουκρανικών στόχων.
Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και παρατηρητής της Ρωσίας, ο επικεφαλής της μοίρας Vijainder K Thakur (σ.σ.) είπε - πως το Kh-22, που έχει κεφαλή 1000 κιλών, ανεβαίνει στα 40.000 πόδια και καταδύεται ρηχά προς τον στόχο του, ο οποίος μπορεί να είναι επάνω σε απόσταση 600 km από το σημείο εκτόξευσης, σε περίπου 3,5 Mach. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον πύραυλο Kh-22 όταν θέλει να εξαφανίσει έναν στόχο.
Τυπικά, ένα Tu-22M3 που πετά με ταχύτητα 1,5 Mach θα εκτοξεύσει τον πύραυλο υγρού καυσίμου που ωθεί τον πύραυλο πτέρυγας δέλτα. Στη συνέχεια, ο πύραυλος επιταχύνει στα 3 Mach και αρχίζει να πέφτει προς τον στόχο του. Κατά τη διάρκεια της τελικής του φάσης, ο πύραυλος επιβραδύνεται γρήγορα και φτάνει σε τελική ταχύτητα περίπου 4 Mach.
Ο πύραυλος Kh-22N είναι ο τύπος Kh-22 που χρησιμοποιείται συχνά για να χτυπήσει στόχους εντός της Ουκρανίας. Έως και τρεις από αυτούς τους πυραύλους μπορούν να μεταφερθούν από ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3.
Ο Thakur συνδέθηκε περαιτέρω από τη νέα επίθεση στην Οδησσό ότι η Ρωσία είχε εντείνει την επίθεσή της στην πόλη καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ως βάση εκτόξευσης για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Κριμαία χρησιμοποιώντας πυραύλους (Grom-2, Tochka-U) και drones (Tu-141, PD-2, USV).
Η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να ανακτήσουν το έδαφος που κατέλαβε η Μόσχα.
Σύμφωνα με αναφορές, ο πύραυλος έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ουκρανία λόγω της δυσκολίας αναχαίτισής του. Η θέση εκτόξευσης, το ύψος και η ταχύτητα του πυραύλου εντοπίστηκαν κατά προσέγγιση από τα ουκρανικά ραντάρ, αλλά δεν ήταν δυνατό να καταρριφθεί. Το Kh-22 μπορεί να διαφέρει από τον επιδιωκόμενο στόχο του κατά εκατοντάδες μέτρα, αλλά προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα.
Kh-22_3.jpg

kremenchuk-1200x800.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης