Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων

Centeno (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων
"Πρέπει να προσεγγίζουμε το τελικό επιτόκιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της ΕΚΤ
Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας πλησιάζουν στην κορύφωσή τους, αν και περαιτέρω "προσαρμογές” είναι ακόμη αναγκαίες, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Mario Centeno, ο οποίος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου να μειώνονται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
"Πρέπει να προσεγγίζουμε το τελικό επιτόκιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ολοκληρώσει τις αυξήσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ο Centeno σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται ήδη "στο άνω όριο του κύκλου της”, αλλά εκτίμησε ότι κάποιες μικρές προσαρμογές είναι σε εξέλιξη.
Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, όπως τόνισε, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει σφιχτή "για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη, χωρίς όμως αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να μειώνονται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2024”.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της την προηγούμενη Πέμπτη, προχωρώντας σε μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί, με την αγορά να εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί επιπλέον 40 μονάδες βάσης από το 3,25% που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης