Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ... ακριβότερη ακόμη και από την Ελλάδα η ασφάλιση έναντι χρεοκοπίας των ΗΠΑ - Πότε θα είναι η X-Day

Σοκ... ακριβότερη ακόμη και από την Ελλάδα η ασφάλιση έναντι χρεοκοπίας των ΗΠΑ - Πότε θα είναι η X-Day
Ακόμη και μια τεχνική χρεοκοπία - που απλώς καθυστερεί τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου - θα αναστάτωνε την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας επισκιάζει πλέον ορισμένες αναδυόμενες αγορές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση πλησιάζει στο να ξεμείνει από χρήματα.
Τα αμερικανικά συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικών αθέτησης είναι ακριβότερα από τα συμβόλαια για τα ομόλογα της Ελλάδας, του Μεξικού και της Βραζιλίας, που έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές και έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση πολλές βαθμίδες κάτω από την ΑΑΑ των ΗΠΑ.


Λίγοι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η Αμερική θα ανταποκριθεί στα χρέη της.
Αλλά ακόμη και μια τεχνική χρεοκοπία - που απλώς καθυστερεί τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου - θα αναστάτωνε την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για τους κατόχους των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), ένα τέτοιο σενάριο θα απέφερε μια προσοδοφόρα απόδοση.
"Υπάρχει κάτι σαν τζόγος στα αμερικανικά CDS", δήλωσε ο John Canavan, επικεφαλής αναλυτής της Oxford Economics.
"Δεν είναι ένα καθαρό παιχνίδι ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα χρεοκοπήσει και θα παραμείνει χρεοκοπημένο.
Υπό αυτή την έννοια είναι διαφορετικό από χώρες όπως η Ελλάδα ή το Μεξικό, όπου η ανησυχία θα ήταν ότι η κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει και δεν θα σας πληρώσει ποτέ ή θα σας πληρώσει πίσω με κούρεμα".

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Στην τελευταία διαπραγμάτευση στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy φέρεται να δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μια βραχυπρόθεσμη παράταση του ορίου χρέους, η οποία θα επέτρεπε στο υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος Joe Biden και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου σημείωσαν μικρή πρόοδο την Τρίτη για την αποτροπή μιας χρεοκοπίας, αλλά δεσμεύτηκαν για διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δαπάνες που θα άνοιγαν την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία.
Αυτό έγινε αφού η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να παραμείνει κάτω από το ανώτατο όριο χρέους ήδη από την 1η Ιουνίου - την ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση εξαντλεί τις επιλογές της για τη χρηματοδότησή της, που συνήθως αναφέρεται ως ημέρα Χ.

Αυξάνονται στα CDS για ομόλογα σε ευρώ

Η εμπλοκή έχει τροφοδοτήσει μια αύξηση της ζήτησης για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης των ΗΠΑ σε ευρώ, τα πιο ενεργά διαπραγματεύσιμα.
Αυτά τα συμβόλαια έναντι χρεοκοπίας το επόμενο έτος διαπραγματεύονταν την Τετάρτη στις 166 μονάδες βάσης, κοντά σε υψηλό ρεκόρ και ξεπερνώντας τα επίπεδα κατά τη διάρκεια προηγούμενων αντιπαραθέσεων για το όριο του χρέους το 2011 και το 2013.
Το trade έχει απογειωθεί λόγω μιας ιδιορρυθμίας της αγοράς παραγώγων που θα επιτρέψει στους κατόχους να αποκομίσουν πλούσιες αποδόσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Η πληρωμή τους θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ της αγοραίας αξίας και της ονομαστικής αξίας του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, μια ελκυστική πρόταση όταν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου διαπραγματεύονται ιδιαίτερα φθηνά.
Η δυνητική πληρωμή θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2.400%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
"Τοποθέτησα κάποια προστασία επενδυτικής βαθμίδας CDX στο αμοιβαίο κεφάλαιό μου την περασμένη εβδομάδα και θα επιδιώξω να προσθέσω σε αυτή τη θέση τις επόμενες δύο εβδομάδες", δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn.
Ο ίδιος επανεξετάζει επίσης την έκθεσή του στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, κινούμενος προς τίτλους με μεγαλύτερη διάρκεια.
Τα αμερικανικά CDS είναι ως επί το πλείστον εκφρασμένα σε ευρώ, ενώ εκείνα για τις αναδυόμενες αγορές τείνουν να είναι εκφρασμένα σε δολάρια.
Αλλά ακόμη και αν ληφθεί υπόψη αυτή η συναλλαγματική διαφορά, η ασφάλιση της έκθεσης στο χρέος των ΗΠΑ μέσω CDS ενός έτους είναι αρκετές φορές πιο δαπανηρή από ό,τι στη Βραζιλία και το Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τι δείχνει η ιστορία

Ο καθαρός ονομαστικός όγκος που εκκρεμεί στα CDS των ΗΠΑ είναι επίσης πλέον συγκρίσιμος με πολλές μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, στα 5,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Simon Waever.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν περισσότερο από τις όποιες ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά.
"Η ιστορία δείχνει ότι τα ευρύτερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των spreads των κρατικών CDS των αναδυόμενων αγορών, αρχίζουν να αντιδρούν ένα μήνα πριν από την ημερομηνία Χ", δήλωσε ο Waever.
"Αυτός είναι ένας λόγος για να μην προσθέσουμε τον κρατικό πιστωτικό κίνδυνο των ΕΜ".

Η Morgan Stanley βλέπει "σημαντικό κίνδυνο" για την X-Date των ΗΠΑ

Η ανωμαλία περιορίζεται στα μονοετή CDS.
Τα πενταετή συμβόλαια, τα οποία είναι συνήθως πιο ρευστά και αντικατοπτρίζουν καλύτερα την άποψη για τον μακροπρόθεσμο πιστωτικό κίνδυνο μιας χώρας, έχουν επίσης αυξηθεί στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από τις ετήσιες διάρκειες.
Αυτή η ανεστραμμένη καμπύλη υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι θεωρούνται πιο αυξημένοι στο άμεσο μέλλον από ό,τι μακροπρόθεσμα.
Και οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν σχετικά σίγουροι ότι μια τεχνική χρεοκοπία θα αποτραπεί μέσω μιας συμφωνίας της τελευταίας ώρας, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στο παρελθόν.
"Η τιμή των CDS αντανακλά το κόστος ασφάλισης μιας πολύ μεγάλης πίστωσης σε μια πολύ μικρή ασφαλιστική αγορά", δήλωσε ο Charles Diebel, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Mediolanum International Funds.
"Δεν μπορείτε να μεταφράσετε από την τιμή του CDS στην πιθανότητα των αποτελεσμάτων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης