Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσικη ρουλέτα για την Ουκρανία η αντεπίθεση - Τι θα συμβεί εάν αποτύχει - 200 τανκ και 300 οχήματα πεζικού από τη Δύση

Ρώσικη ρουλέτα για την Ουκρανία η αντεπίθεση - Τι θα συμβεί εάν αποτύχει - 200 τανκ και 300 οχήματα πεζικού από τη Δύση
Στέρεψε από όπλα και πυρομαχικά η Ευρώπη, περιορίζεται η ικανότητα της να συνδράμει την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Σε ρώσικη ρουλέτα έχει μετατραπεί για την Ουκρανία η μεγαλεπήβολη αντεπίθεση της για την ανακατάληψη των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από τις αντικρουόμενες δηλώσεις του Κιέβου αλλά και από την παραδοχή του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρειάζονται και άλλο χρόνο για να προετοιμάσουν την επίθεση τους.

Δυτική βοήθεια

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι τα κράτη της Δύσης έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 200 άρματα μάχης και 300 οχήματα μάχης πεζικού για να προετοιμαστούν για τη λεγόμενη αντεπίθεση.
Βάσει των στοιχείων που επικαλείται το πρακτορείο, οι στρατιώτες της Ουκρανίας ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 700.000, χωρίς αυτό να σημαίνει προφανώς ότι όλη αυτή η δύναμη θα χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη αντεπίθεση.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Όπως αναφέρεται, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εξοπλισμένες είτε με στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ είτε με πρώην σοβιετικά όπλα που παρείχαν τα κράτη που ήταν μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Όπως υποστηρίζει ο Gustav Gressel, ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι οι παράμετροι που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της αντεπίθεσης.

Δυσάρεστα μηνύματα

Ωστόσο, όπως λέει ο Gressel, η ικανότητα της Ευρώπης να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ιδίως πυρομαχικά, έχει πράγματι στερέψει, κάτι που σημαίνει πως μια από τις δύο σημαντικές παραμέτρους – ο στρατιωτικός εξοπλισμός - για την επιτυχία της αντεπίθεσης, σύντομα δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί.
Εάν η αντεπίθεση των Ουκρανών αποδειχθεί ανεπιτυχής, τότε είναι πολύ πιθανή η σύγκρουση να μετατραπεί σε αδιέξοδο έως τον ερχόμενο χειμώνα.
Υπενθυμίζεται πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι - όπως έχει προκύψει από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών – εκτιμούν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ούτε να αλλάξει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης.

Με την πλάτη στον τοίχο

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αυτό το σενάριο, η Δύση μπορεί να ασκήσει πίεση στο Κίεβο, ωθώντας το να συνάψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, προφανώς βάσει των όρων της Μόσχας.
Η εκδοχή αυτή διαψεύδει τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν η επικείμενη αντεπίθεση δεν επιφέρει τα θεμιτά για το Κίεβο αποτελέσματα, τότε θα ακολουθήσει και άλλη επίθεση.

Διστάζει ο Zelensky

Ίσως και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky καθυστερεί να λάβει την απόφαση για την κήρυξη της αντεπίθεσης, υποστηρίζοντας πως οι Ουκρανοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι και ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
«Μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε.
Αλλά θα χάναμε πολύ κόσμο.
Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε.
Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει έτοιμες ταξιαρχίες, αλλά λείπει ο στρατιωτικός εξοπλισμός.
«Εξακολουθούν να λείπουν τεθωρακισμένα οχήματα που μας είχαν υποσχεθεί, τα οποία φτάνουν σταδιακά» είπε ο Zelensky.
Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι πως η βασική ανησυχία του Zelensky είναι πως εάν η ουκρανική αντεπίθεση αποτύχει – κάτι που ακόμα και οι Σύμμαχοι του εκτιμούν – τότε δεν θα έχει καμία εναλλακτική και κανένα ισχυρό «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης