Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Σχεδόν 100 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό και 13 οι νεκροί

Ιράκ: Σχεδόν 100 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό και 13 οι νεκροί
Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών και ψύλλων ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά», σύμφωνα με τον ΠOY
Σχετικά Άρθρα
Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί και στα 95 τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό στο Ιράκ.
Η ιογενής ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα παρασίτων ή την επαφή με μολυσμένα ζώα, ενώ οι άνθρωποι που απειλούνται περισσότερο είναι όσοι εκτρέφουν ζώα ή εργάζονται σε σφαγεία.
«Από την αρχή της χρονιάς, ο αριθμός των μολύνσεων από τον αιμορραγικό πυρετό ανέρχεται σε 95, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», μετέδωσε στις 13/5 το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA, ενώ η αγροτική επαρχία Ντι Καρ (νότια) καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα
(28)και τους περισσότερους θανάτους (6).
Στην επαρχία αυτή κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι δυνητικοί ξενιστές του ιού που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Ο ιός

Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών και ψύλλων ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων μπορεί να γίνει μέσω της «άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί», σημειώνει ο ΠΟΥ.
Έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται από το 10%-40% των κρουσμάτων.
Η νόσος θεωρείται ενδημική στο Ιράκ, όπου αναφέρονται κρούσματα από το 1979, όμως το 2022 καταγράφτηκε η πιο αξιοσημείωτη έξαρσή της, καθώς από το 1989 μέχρι το 2009 είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 6 κρούσματα, το 2018 τρεις θάνατοι κρούσματα και «το 2021 καταγράφηκαν 33 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης