Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίθανο να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του σαμποτάζ στους Nord Stream – Υπονοούμενα Medvedev για την ΕΕ

Απίθανο να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του σαμποτάζ στους Nord Stream – Υπονοούμενα Medvedev για την ΕΕ
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ευρώπη για την έλλειψη προόδου στις έρευνες
Σχετικά Άρθρα
Οι πιθανότητες να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στους Nord Stream είναι αμελητέες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν.
«Φυσικά, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αλλά οι πιθανότητες να γίνει αυτό στα διεθνή δικαστικά όργανα είναι αμελητέες», δήλωσε ο Medvedev στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, εξάλλου, κατηγόρησε την Ευρώπη για την έλλειψη προόδου στις έρευνες.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς ενεργώντας με σχέδιο, έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Σύμβασης για την καταστολή των τρομοκρατικών επιθέσεων», κατηγόρησε ο Medvedev.

Το σαμποτάζ

Η Ρωσία τηρεί στάση αναμονής ως προς το μέλλον των αγωγών, επειδή δεν υπάρχουν σχέδια να τους χρησιμοποιήσει ή να τους επισκευάσει σύντομα λόγω των κακών σχέσεών της με τη Δύση.
Αρχικά, η γερμανική Uniper είχε πει ότι ο αγωγός θα μπορούσε να επισκευαστεί σε ένα χρόνο, αν και δεν είναι σαφές εάν η Γερμανία ενδιαφέρεται καν να αγοράσει ρωσικό αέριο αυτή την περίοδο.
Οι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν σαμποτάζ στα τέλη Σεπτεμβρίου υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.
Ο Nord Stream 1 μετέφερε αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού το Βερολίνο ακύρωσε τη διαδικασία πιστοποίησης μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, έκλεισε επ' αόριστον τον Nord Stream 1 στις αρχές Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη αδυναμία επισκευής των αεριοστροβίλων λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Η Ρωσία ζήτησε διεθνή έρευνα για τη δολιοφθορά του Nord Stream αφού ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh έγραψε τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας για να ανατινάξουν τους αγωγούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης