Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Ακύρωση της πράξης του 1954 για την παραχώρηση Κριμαίας στην Ουκρανία

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Ακύρωση της πράξης του 1954 για την παραχώρηση  Κριμαίας στην Ουκρανία
Στο δημοψήφισμα του 2014, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στη Σεβαστούπολη ήταν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία
Σε μια κίνηση με σημαντικό ιστορικό συμβολισμό, το προεδρείο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας ξεκινά της διαδικασία ακύρωσης της απόφασης του 1954 για τη παραχώρηση της χερσονήσου στην Ουκρανική Δημοκρατία από την ΕΣΣΔ, δήλωσε ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας Vladimir Konstantinov.
«Δκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία», επισήμανε ο Konstantinov στο RIA Novosti την Κυριακή 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα προγραμματίζεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου του κοινοβουλίου.
«Θα εξετάσουμε αυτό το θέμα.
Σχεδιάζουμε να αναθέσουμε τη λεπτομερή μελέτη του στο Επιστημονικό Συμβούλιο για τη Νομοπαραγωγή υπό τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας», τόνισε ο Konstantinov .

Το δημοψήφισμα του 2014

Η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία .
Στο δημοψήφισμα του 2014, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στη Σεβαστούπολη ήταν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία .
Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της, πολλές δυτικές χώρες υποστηρίζουν το Κίεβο σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της δημοκρατικής επανένωσης με τη Ρωσία, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ .
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin , το θέμα της Κριμαίας έχει «κλείσει οριστικά».
Η περιοχή της Κριμαίας ήταν μέρος της Ρωσικής Δημοκρατίας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 1954, όταν το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εξέδωσε διάταγμα για τη μεταφορά της περιοχής στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία .
Εμπνευστής του διατάγματος θεωρείται ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ , ο οποίος υπηρέτησε στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η χερσόνησος παρέμεινε μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης