Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η μάχη για την αποτροπή της χρεοκοπίας στο Κογκρέσο είναι ήδη χαμένη

HΠΑ: Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η μάχη για την αποτροπή της χρεοκοπίας στο Κογκρέσο είναι ήδη χαμένη
Η Lael Brainard, διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 ενώ αναμένει ότι το Κογκρέσο θα αποτρέψει την χρεοκοπία, οι ηγέτες των αμερικανικών επιχειρήσεων εκφράζουν «ανησυχίες» ότι οι γερουσιαστές ενδέχεται να αποτύχουν 
Σχετικά Άρθρα
Η αγωνία της corporate America (του επιχειρηματικού κόσμου επί το ελληνικότερον) ότι οι πολιτική αντιπαράθεση στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου χρέους δεν θα έχει αίσια έκβαση μεταφερθεί και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Biden
Η Lael Brainard, διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 ενώ αναμένει ότι το Κογκρέσο θα αποτρέψει την χρεοκοπία, οι ηγέτες των αμερικανικών επιχειρήσεων εκφράζουν «ανησυχίες» ότι οι γερουσιαστές ενδέχεται να αποτύχουν. 
Η Brainard, η οποία άρχισε πρόσφατα να ανέλαβα τη δεύθυνση του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων,του συμβουλίου αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Federal Reserve, έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο CBS.
«Όταν μιλάω με CEOs, με ηγέτες επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, μου λένε ότι τα πράγματα στην πραγματικότητα πάνε πολύ καλά», είπε ο Brainard.
«Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι το Κογκρέσο μπορεί να αποτύχει να αποτρέψει την χρεοκοπία και αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Θα οδηγούσε σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για αυτοκίνητα, για στεγαστικά δάνεια, για μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ."
Ακόμη και με αυτές τις ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ, η Brainard επισήμανε ότι οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους μεταξύ των γερουσιαστών στην Ουάσιγκτον είναι «σοβαρές» και «εποικοδομητικές».
Lael Brainard
Αγώνας δρόμου μέχρι την 1η Ιουνίου

«Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», επισήμανε η οικονομολόγος.
«Το Κογκρέσο ενεργούσε πάντα και ξέρουν πώς να το κάνουν (την αποφυγή της χρεοκοπίας) και έχουν την ικανότητα να το κάνουν έγκαιρα».
Το ανώτατο όριο χρέους, το οποίο επί του παρόντος είναι περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι το νόμιμο όριο του συνολικού ποσού του χρέους που μπορεί να δανειστεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για λογαριασμό του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare, στρατιωτικών μισθών και επιστροφών φόρων.
Η γενική κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε αυτό το όριο τον Ιανουάριο, ωθώντας το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών που είναι γνωστά ως «έκτακτα» μέτρα και έχουν σκοπό να αποτρέψουν μια χρεοκοπία.
Παρά τις ανησυχίες για το ανώτατο όριο του χρέους, ξ Brainard είπε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα.
«Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται πραγματικά πολύ στον προϋπολογισμό, που είναι το μέλλον των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που μπορούν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, αλλά όσον αφορά την ευθύνη να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, η Αμερική δεν είναι ένα έθνος νεκρό» επισήμανε.
Η Brainard υποστήριξε ότι η προσδοκία του συμβουλίου «είναι ότι το Κογκρέσο θα ενεργήσει για να αποτρέψει την χρεοκοπία εγκαίρως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης