Διεθνή

Κομισιόν: Βελτιωμένες οι προοπτικές της Ευρωζώνης - Στο 1,1% η ανάπτυξη το 2023

Κομισιόν: Βελτιωμένες οι προοπτικές της Ευρωζώνης - Στο 1,1% η ανάπτυξη το 2023
Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης
Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο.
Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η άμβλυνση των περιορισμών στην προσφορά και η ισχυρή αγορά εργασίας στήριξαν τη μέτρια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023, διαλύοντας τους φόβους για ύφεση, αναφέρει η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση.
Και σύμφωνα με την ίδια, αυτή η καλύτερη από την αναμενόμενη έναρξη του έτους αυξάνει τις προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία της ΕΕ σε 1,0% το 2023 (0,8% στις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις) και 1,7% το 2024 (1,6% στις χειμερινές προβλέψεις).
Οι ανοδικές αναθεωρήσεις για τη ζώνη του ευρώ είναι παρόμοιου μεγέθους, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται τώρα στο 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα.
Λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στον πυρήνα των τιμών, ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω σε σύγκριση με τον χειμώνα, σε 5,8% το 2023 και 2,8% το 2024 στη ζώνη του ευρώ.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ΕΕ και κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν συνέχιση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.
Η ευρωπαϊκή οικονομία κατάφερε να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ξεπερνώντας την ενεργειακή κρίση χάρη στην ταχεία διαφοροποίηση του εφοδιασμού και τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Οι αισθητά χαμηλότερες τιμές της ενέργειας διαχέονται στην οικονομία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.
Οι καταναλωτές βλέπουν επίσης τους λογαριασμούς ενέργειας να μειώνονται, αν και η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει υποτονική, καθώς η αύξηση των μισθών υπολείπεται του πληθωρισμού.
Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, οι συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω.
Αν και η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο κόστος και την ευκολία πρόσβασης σε πιστώσεις, επιβραδύνοντας την αύξηση των επενδύσεων και πλήττοντας ιδίως τις επενδύσεις σε κατοικίες.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναθεωρήθηκε υψηλότερα αλλά θα μειωθεί σταδιακά

Αφού κορυφώθηκε το 2022, ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 εν μέσω απότομης επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού (ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) αποδεικνύεται πιο επίμονος.
Τον Μάρτιο έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 7,6%, αλλά αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, καθώς τα περιθώρια κέρδους απορροφούν τις υψηλότερες μισθολογικές πιέσεις και οι συνθήκες χρηματοδότησης αυστηροποιούνται.
Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της ζώνης του ευρώ για τον Απρίλιο, η οποία δημοσιεύθηκε μετά την ημερομηνία λήξης της παρούσας πρόβλεψης, δείχνει οριακή μείωση του ρυθμού του βασικού πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχει κορυφωθεί το πρώτο τρίμηνο, όπως προβλέπεται.
Σε ετήσια βάση, ο πυρήνας του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 6,1%, προτού μειωθεί σε 3,2% το 2024, παραμένοντας πάνω από τον γενικό πληθωρισμό και στα δύο έτη πρόβλεψης.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική έναντι της οικονομικής επιβράδυνσης

Η ισχυρή αγορά εργασίας με ρεκόρ ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ.
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ 6,0% τον Μάρτιο του 2023 και τα ποσοστά συμμετοχής και απασχόλησης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η αγορά εργασίας της ΕΕ αναμένεται να αντιδράσει μόνο ήπια στον βραδύτερο ρυθμό οικονομικής επέκτασης.
Η αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται στο 0,5% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 0,4% το 2024.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει λίγο πάνω από το 6%.
Η αύξηση των μισθών έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του 2022, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό.
Αναμένονται πιο διατηρήσιμες αυξήσεις των μισθών λόγω της επίμονης στενότητας των αγορών εργασίας, των ισχυρών αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε αρκετές χώρες και, γενικότερα, της πίεσης των εργαζομένων να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική τους δύναμη.

Τα δημόσια ελλείμματα θα μειωθούν ιδίως το 2024

Παρά τη θέσπιση μέτρων στήριξης για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη και η άρση των υπολειπόμενων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία οδήγησαν το 2022 το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ΕΕ να μειωθεί περαιτέρω στο 3,4% του ΑΕΠ.
Το 2023 και πιο αισθητά το 2024, η πτώση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης της ενέργειας, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, σε 3,1% και 2,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Ο συνολικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί σταθερά και να διαμορφωθεί κάτω από το 83% το 2024 (90% στη ζώνη του ευρώ), που εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια της δημοσιονομικής πορείας μεταξύ των κρατών μελών.
Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να στηρίξει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών βραχυπρόθεσμα, η επίδραση αυτή είναι βέβαιο ότι θα εξανεμιστεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς το κόστος αποπληρωμής του χρέους αυξάνεται και οι δημόσιες δαπάνες προσαρμόζονται σταδιακά στο υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί

Ο πιο επίμονος πυρήνας του πληθωρισμού θα μπορούσε να συνεχίσει να περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να επιβάλει ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής, με ευρείες μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, νέα επεισόδια χρηματοπιστωτικής πίεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της αποστροφής κινδύνου, προκαλώντας μια εντονότερη αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από ό,τι υποτίθεται στην παρούσα πρόβλεψη.
Μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό, γεγονός που θα έτεινε κατά της δράσης της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, ενδέχεται να προκύψουν νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα ή σε σχέση με ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις.
Από τη θετική πλευρά, οι πιο ευνοϊκές εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας θα οδηγούσαν σε ταχύτερη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, με θετικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση.
Τέλος, υπάρχει αβεβαιότητα που απορρέει από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης