Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκο Orban σε εξοπλισμό 500 εκατ. ευρώ της ΕΕ στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις του Κιέβου στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας

Μπλόκο Orban σε εξοπλισμό 500 εκατ. ευρώ της ΕΕ στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις του Κιέβου στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας
Η Βουδαπέστη προειδοποιεί με αυστηρότερα μέτρα, εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της OPT
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αγορά όπλων για την Ουκρανία, η οποία θα είναι η 8η μεταφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Világgazdaság.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε στις 5 Μαΐου την κοινή αγορά από τις χώρες της ΕΕ πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η οικονομική βοήθεια, η οποία εγκρίθηκε, θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εφοδιαστούν με οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και ρουκέτες.
Μία ημέρα πριν από την απόφαση του συμβουλίου, η Ουκρανική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACC) συμπεριέλαβε την ουγγρική τράπεζα OTP Bank στη λίστα των διεθνών χορηγών πολέμου.
Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε από τη θέση της διοίκησης της τράπεζας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και την de facto αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Donetsk και του Lugansk.

Ουγγαρία: Σκανδαλώδης απόφαση

Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó
ξεκαθάρισε ότι έως ότου η Ουκρανία ανακαλέσει την απόφασή της, η ουγγρική κυβέρνηση θα πιέζει σκληρά ώστε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που θα απαιτούσαν περαιτέρω θυσίες.
«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει θέσει την OTP, η οποία δεν παραβιάζει κανένα νόμο, στη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου», είπε ο Szijjártó.
Οι σχέσεις με το Κίεβο δεν είναι καλές εδώ και καιρό και πριν την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας, λόγω της καταπίεσης – όπως καταγγέλλει η Βουδαπέστη – της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η απόφαση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία και η προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία έχουν εξοργίσει το Κίεβο και μια σειρά δυτικών κυβερνήσεων.
Τον περασμένο μήνα, ο Tamás Menczer, υφυπουργός διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας από το Κίεβο.

Η επίθεση της Ουκρανίας ...στο ΝΑΤΟ

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να ανατινάξει έναν ζωτικής σημασίας ρωσικό αγωγό που προμήθευε πετρέλαιο στη Βουδαπέστη προκειμένου να ακρωτηριάσει τη βιομηχανία της Ουγγαρίας, σύμφωνα με έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν.
Η είδηση αντιμετωπίστηκε με σοκ στην Ουγγαρία, με έναν αναλυτή ασφαλείας να λέει ότι ισοδυναμεί με επίθεση στην Ουγγαρία, και ως εκ τούτου επίθεση στο ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για επίθεση στην Ουγγαρία και συνεπώς στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Ούγγρος ειδικός σε θέματα πολιτικής ασφαλείας György Nógrádi στην εφημερίδα Magyar Nemzet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης