Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι Έλληνες πολιτικοί «ανακάλυψαν» το TikTok... προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους νέους

Politico: Οι Έλληνες πολιτικοί «ανακάλυψαν» το TikTok... προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους νέους
Οι Έλληνες πολιτικοί διεκδικούν την προσοχή των απογοητευμένων Gen Zers με εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η "τσαντισμένη" νεολαία έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου, πολιτικοί από όλο το φάσμα τρέχουν να μάθουν τη γλώσσα της γενιάς Z.
Οι (κυρίως) μεσήλικες κουστουμαρισμένοι άνδρες της ελληνικής πολιτικής έχουν αναρτήσει στο TikTok, έχουν συμφωνήσει σε συνεντεύξεις με YouTubers και σχεδιάζουν ακόμη και δώρα για τους νέους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις ψήφους τους, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.
Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 430.000 άνθρωποι, ηλικίας από 16 έως 21 ετών, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά την Κυριακή.
Σημαντική στιγμή για την πολιτικοποίηση πολλών ατόμων αυτής της δημογραφικής ομάδας ήταν ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και το οποίο δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης.
"Δεν ήταν μόνο η σοβαρότητα του δυστυχήματος, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νέοι φοιτητές και οι νέοι μπορούσαν εύκολα να δουν τον εαυτό τους, τους φίλους ή τα αδέλφια τους στη θέση τους", δήλωσε ο Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής επιστημονικής έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata.
"Επιβεβαίωσε με πολύ βίαιο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο που βρίσκονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επηρέασε την πολιτικοποίηση των νέων".

Θυμός και ντροπή

Το κύμα δημόσιας οργής που ακολούθησε το σιδηροδρομικό δυστύχημα οδήγησε στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της χώρας μετά την οικονομική κρίση, με νέους κυρίως ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις θύμιζαν -αν και σε μικρότερη κλίμακα- την ατμόσφαιρα του 2008 μετά τον πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αστυνομικό.
Αλλά οι διαδηλώσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι νέοι Έλληνες έχουν κάνει γνωστή την απογοήτευσή τους: Η Ελλάδα χάνει τους καλύτερους και πιο έξυπνους νέους της στις δυτικές αγορές εργασίας, παρά τις δεσμεύσεις για την αντιστροφή της διαρροής εγκεφάλων.
Βάλτε όλα αυτά μαζί και έχετε ένα θυμωμένο τμήμα του πληθυσμού, αναφέρει το Politico.
"Ήταν σαν κάποιος να τράβηξε το τραπεζομάντιλο και να εμφάνισε όλη τη σαπίλα του ελληνικού συστήματος από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και μάλιστα με τρόπο που οι νέοι, που δεν έδιναν και πολύ σημασία, είδαν και συνειδητοποίησαν", δήλωσε η δημιουργός περιεχομένου Νεφέλη Μεγκ, η οποία πρόσφατα πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο podcast της.
Η Meg δήλωσε ότι οι θαυμαστές της δεν έχουν ξεχάσει το δυστύχημα του τρένου και έχουν παρατηρήσει ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών μετά τη φονική σύγκρουση, είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη.
"Πρόκειται για κοροϊδία", πρόσθεσε η ίδια.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα που ένιωσε η νέα γενιά μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν η οργή, η απόγνωση και η ντροπή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το Ινστιτούτο Eteron - ένα ελληνικό think tank.
Περίπου το 59,5% των ερωτηθέντων κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα, ενώ το 58,3% κατηγόρησε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τα οφέλη ΣΥΡΙΖΑ

Μια μεγάλη εισροή νέων ψηφοφόρων αναμένεται να ωφελήσει τον κύριο αριστερό ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Αλλά υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για μικρότερα κόμματα, όπως το ριζοσπαστικό αριστερό ΜέΡΑ25, το κομμουνιστικό κόμμα ΚΚΕ, καθώς και μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς.
Ένα από αυτά, το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα, απαγορεύτηκε πρόσφατα να κατέβει στις εθνικές εκλογές, αλλά είναι σε θέση να δημιουργεί διαδικτυακό θόρυβο, καθώς ο ηγέτης Ηλίας Κασιδιάρης συνεχίζει να αναρτά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη φυλακή όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών για τον ρόλο του στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο κηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση το 2020.
Παρ' όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σχετικά άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής νίκης.
Μπορεί, ωστόσο, να χρειαστεί έναν δεύτερο γύρο εκλογών το καλοκαίρι προτού μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, και ακόμη και τότε μπορεί να χρειαστεί τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να κυβερνήσει.

Υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία έμπαινε στις δύο τελευταίες εβδομάδες -με τα μεγάλα κόμματα να έχουν ήδη δημοσιεύσει τα κυβερνητικά τους προγράμματα- ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάποια επιπλέον μέτρα, μεταξύ των οποίων και το Youth Pass, το οποίο θα δίνει στους 18- και 19χρονους 150 ευρώ για να τα ξοδέψουν στον πολιτισμό, τον τουρισμό ή τις μεταφορές.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι η πρώτη νομοθετική πράξη του, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι να καταργήσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό των εξετάσεων.
"Γελάω και με τις δύο" προτάσεις, δήλωσε η Meg the TikTok star, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να σκεφτόταν διαφορετικά αν ήταν 17 ή 18 ετών.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - και ιδιαίτερα το TikTok - έχουν γίνει βασικό πεδίο μάχης για τη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων και την απόκτηση δημοτικότητας μεταξύ των νέων.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο λογαριασμός του Μητσοτάκη στο TikTok δημοσιεύει βίντεο από την προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα στο TikTok, αλλά με πιο άμεσο τρόπο, με τον αριστερό ηγέτη να μιλάει στους οπαδούς του.
"Η παραδοσιακή δημοσιογραφία στην Ελλάδα θεωρείται προκατειλημμένη, οπότε οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης", δήλωσε η Ζωή Πρε, μια σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πήρε συνέντευξη από τον Τσίπρα.
Τόσο η Pre όσο και η Meg δήλωσαν ότι το κοινό τους δεν θα παρακολουθούσε μια συνέντευξη με πολιτικούς ηγέτες που διεξάγεται στην τηλεόραση από δημοσιογράφους.
"Οι πολιτικοί έπρεπε να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όχι ως παράγοντες επιρροής, αλλά μάλλον ως μέσο για να περάσουν το μήνυμά τους", δήλωσε η Pre.
"Θα πρέπει να δούμε μια πιο ανεπίσημη ανθρώπινη πλευρά, επειδή αυτά τα μέσα το απαιτούν, αλλά δεν θέλουμε να γίνουν ανατριχιαστικοί, να αρχίσουν να κάνουν vlogging για τη μέρα τους", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης