Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεκλογικοί ύμνοι Bloomberg για το ελληνικό χρηματιστήριο: Με +22% το 2023 είναι η αγορά με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Προεκλογικοί ύμνοι Bloomberg για το ελληνικό χρηματιστήριο: Με +22% το 2023 είναι η αγορά με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο
«Ενθουσιασμό» σκορπά το ελληνικό χρηματιστήριο....
Συνεχίζεται, όπως φαίνεται, το άνευ προηγουμένου «πομπάρισμα» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά από το διεθνές γραφείο «ειδήσεων» Bloomberg, το οποίο ενόψει εκλογών με άρθρο-ύμνο στο ελληνικό χρηματιστήριο το χαρακτηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ «καλύτερη αγορά του κόσμου».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους τους διεθνούς μέσου, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση στον κόσμο, με τους επενδυτές «εν όψει εκλογών» να εκτιμούν πως η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανθεκτικότητα που εφαρμόζεται θα καταστήσουν δυνατή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την εγχώρια οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνει το Bloomberg, παραλείποντας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και ως εκ τούτου είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το ειδησεογραφικό μέσο.
Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τράπεζες –κυρίως η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα– αλλά από εταιρείες λιανικής πώλησης όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.
Οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν καταλύτη για τις αγορές, δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ανάδειξη κυβέρνησης μπορεί να απαιτήσει δεύτερο γύρο εκλογών, γεγονός το οποίο ενισχύει την αστάθεια.
Από την άλλη το ράλι στις ελληνικές μετοχές μέχρι στιγμής υποστηρίζεται σθεναρά από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα που επιδεικνύει ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.

Τι έχει αλλάξει...

Εύλογο είναι το ερώτημα «τι έχει αλλάξει» και ο ξένος Τύπος –ω του θαύματος– εκθειάζει αίφνης την ελληνική χρηματαγορά…
«Να τι έχει αλλάξει: η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.
«Έχουμε μια οικονομία και μια αγορά που υποτιμώνταν επί 10 χρόνια, στη συνέχεια συνετρίβη και τώρα η Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφει στις οθόνες και στα ραντάρ των επενδυτών».
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής εκπροσώπησης, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης - αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να τερματίζει στην τρίτη θέση.
Ο Γιώργος Λαγαριάς είπε ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου γύρου είναι προεξοφλημένος και οι επενδυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από το καθεστώς «junk» σε ό,τι αφορά το αξιόχρεο.
Οι αναλυτές στρατηγικής της Barclays Plc δεν αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2015 και λένε ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου είναι πιθανή εντός του επόμενου έτους.
«Η Ελλάδα είναι επίσης ο μεγαλύτερος ωφελούμενος των κεφαλαίων του Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις εάν η κυβέρνηση εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις» επισημαίνουν.
Οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο εμπόδιο σε μια 13ετή αναζήτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Ένας νέος μεγάκυκλος πιθανότατα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το φως των θετικών αναθεωρήσεων των EPS», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Emmanuel Cau, σε ερευνητικό σημείωμα την εβδομάδα που πέρασε.
«Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετεκλογικά, προοιωνίζεται καλά πράγματα για την αγορά, δεδομένης του αντικτύπου τους στα χρηματοοικονομικά και τα εγχώρια κυκλικά».

Τραπεζική ενίσχυση

Ο δείκτης FTSE/Athex Banks έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, καθώς τρέχει με 45%.
Οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της χώρας σημείωσαν πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των επισφαλών δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ενδεχόμενο έναρξης επαναδιανομής μερισμάτων.
Σημειώνεται πως παρά τη γενική τραπεζική αναταραχή οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επέδειξαν ανθεκτικότητα, γεγονός το οποίο αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών.
Παρά τα πρόσφατα κέρδη, ωστόσο, οι μετοχές της χώρας παραμένουν σημαντικά κάτω από τις πιο μακροπρόθεσμες κορυφές και οι αποτιμήσεις δεν φαίνονται απαιτητικές.
Το ΧΑ διαπραγματεύεται οκτώ φορές τα μελλοντικά κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με πολλαπλάσιο του 13 περίπου για τον δείκτη Stoxx Europe 600.
«Το ΧΑΑ τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε χαμηλές αποτιμήσεις και συμπλέει με το παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης του value investing, ενώ ταυτόχρονα η επενδυτική βαθμίδα είναι πλέον κοντά», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA.
«Η καλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και των κερδών ενισχύουν την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών», προσθέτει.



Καταγραφή_117.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης