Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμική βόμβα Biden και επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη συμμαχία για την Ουκρανία με F- 16

Πολεμική βόμβα Biden και επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη συμμαχία για την Ουκρανία με F- 16
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ενημέρωσε τους ηγέτες των G7 ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κλιμακώνεται επικίνδυνα η πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία με την αμερικανική διοίκηση να προχωρά σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό βήμα μετά το αντίστοιχο της Γαλλίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ενημέρωσε τους ηγέτες των G7, που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής της Ιαπωνίας ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα  βήμα, που θεωρείται ως προπομπός για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών  F -16 στο καθεστώς Zelensky.
Ο Biden είπε στους ηγέτες των G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP.
Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό.
Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Πράσινο φως

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, νωρίτερα ο Biden άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης.
Διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία τους για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά τέταρτης γενιάς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Απαιτείται η έγκριση των ΗΠΑ

Για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από μια τρίτη χώρα απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή της η Ουάσινγκτον.
«Στο διάστημα που θα γίνεται η εκπαίδευση, τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη, πόσα θα είναι και ποιος θα τα δώσει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η διατύπωση αυτή –το γεγονός ότι είπε «πότε» και όχι «εάν»– είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη ένδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ ότι βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα αεροσκάφη αυτά.
«Η εκπαίδευση θα γίνει εκτός της Ουκρανίας, σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και θα κρατήσει μήνες», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι «ελπίζει να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων».

Θριαμβολογεί ο Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του, όπως τα F-16 που ζητά το Κίεβο.
«Χαιρετίζω την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ και (του Αμερικανού προέδρου Joe Biden) να στηρίξουν τον διεθνή συνασπισμό που διάκειται ευνοϊκά στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών.
Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας», έγραψε στο Twitter ο Zelensky.

Χαιρέτισαν την απόφαση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak χαιρέτισε τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία πολλών χωρών –μεταξύ των οποίων είναι και η Βρετανία– για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, ώστε να εφοδιάσουν την Ουκρανία με τις δυνατότητες που χρειάζεται», είπε ο Sunak.
Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Η Γαλλία έκανε το πρώτο βήμα

Η Γαλλία «άνοιξε την πόρτα» για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στον χειρισμό μαχητικών αεροσκαφών, γνωστοποίησε στις 15/5 ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron, σημειώνοντας πως αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι εφικτό να ξεκινήσουν αμέσως.
Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα.
«Δεν μίλησα για αεροπλάνα, μίλησα για πυραύλους, μίλησα για εκπαίδευση» είπε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε γαλλικά αεροσκάφη.
«Νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς», συνέχισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
ΗΠΑ και Γαλλία μέχρι τώρα δεν συζητούσαν την πιθανότητα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι θα χρειάζονταν πολλοί μήνες εκπαίδευσης των πιλότων.
Η έναρξη αυτής της εκπαίδευσης ωστόσο θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να ανοίξει τον δρόμο και για την αποστολή των αεροπλάνων.
Όσον αφορά τα όπλα που θα παραχωρήσει η Γαλλία, ο Macron δεν θέλησε να δώσει πολλές λεπτομέρειες.
«Αποφασίσαμε να δώσουμε νέα πυρομαχικά» περιορίστηκε να πει.
Σύμφωνα με τον Macron, «η στρατηγική της Γαλλίας είναι απλή: βοηθάμε την Ουκρανία να αντισταθεί, να οργανώσει, τη στιγμή που εκείνη θα το επιλέξει, μια αντεπίθεση για να μπορέσει να οδηγήσει όλον τον κόσμο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους όρους που θα επιλέξει η ίδια, να οικοδομήσει μια βιώσιμη ειρήνη για την ίδια».

Ρωσία: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή από την Ουκρανία

Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξουδετερώσει τις απειλές για την ασφάλειά της που προέρχονται από την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξουδετερώσει την απειλή για την ασφάλειά της.
Οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η Δύση δεν θυμάται ποτέ την προστασία των αμάχων και τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην περίπτωση του βομβαρδισμού των πόλεων του Donbass από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Nebenzya, «οι επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου στην αστική υποδομή και στον άμαχο πληθυσμό του Donbass είναι καθημερινή πραγματικότητα».
«Το Donetsk βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από το 2014 και τώρα υπάρχουν καθημερινές αναφορές για απώλειες αμάχων εκεί», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Οι δυτικές χώρες το γνωρίζουν καλά, αλλά όταν πρόκειται για αυτές τις πόλεις, δεν σκέφτονται ποτέ την προστασία των αμάχων ή τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Δεν ντρέπονται καθόλου για το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις γίνονται με όπλα που προμήθευσαν», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης