Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tsai: Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή για την Ταϊβάν - Εννέα σύμμαχοι της γυρίζουν πλάτη, λόγω... ΗΠΑ

Tsai: Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή για την Ταϊβάν - Εννέα σύμμαχοι της γυρίζουν πλάτη, λόγω... ΗΠΑ
Φαινομενικά ως μέρος αυτού του κινδύνου «εκτόνωσης», οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν συζητούν τη λήψη βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων όπλων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden
Η Ταϊβάν είναι μάρτυρας της κλιμάκωσης των πολιτικών διχασμών ενόψει των εκλογών στο νησί, οι οποίες προγραμματίζονται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2024.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν - που θεωρείται από το Πεκίνο ως επαρχία της - δικαιολογώντας την κίνηση με την "απειλή" της «εισβολής» της Κίνας.
Καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αντλεί την Ταϊβάν με όπλα ενώ προωθεί την αφήγηση μιας διαφαινόμενης κινεζικής «εισβολής», η Πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen υποσχέθηκε ότι ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την ειρήνη και ότι το νησί είχε την πρόθεση να διατηρήσει το «status quo» σε όλο το στενό της Ταϊβάν.

«Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή.
Καμία πλευρά δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς το status quo με μη ειρηνικά μέσα.
Η διατήρηση του status quo της ειρήνης και της σταθερότητας είναι η συναίνεση τόσο για τον κόσμο όσο και για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Tsai Ing-wen το Σάββατο.
Η Ταϊβανέζα ηγέτης έδωσε ομιλία στην Ταϊπέι με την ευκαιρία της έβδομης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων της – μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα.
«Αν και η Ταϊβάν περιβάλλεται από κινδύνους, δεν είναι σε καμία περίπτωση παράγοντας κινδύνου.
Είμαστε υπεύθυνος διαχειριστής κινδύνου και η Ταϊβάν θα σταθεί μαζί με τις δημοκρατικές χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο για να εκτονώσουν από κοινού τους κινδύνους», πρόσθεσε η Tsai.
Φαινομενικά ως μέρος αυτού του κινδύνου «εκτόνωσης», οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν συζητούν τη λήψη βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων όπλων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, όπως δεν παρέλειψε να αναφέρει ο Tsai.

Αποσύρεται η Πρόεδρος

Νωρίτερα τον Μάιο, υπήρξαν αναφορές ότι η Ουάσιγκτον ετοίμαζε ένα άλλο στρατιωτικό πακέτο για το νησί και για να επισπεύσει την παράδοση, σκόπευε να καταφύγει στην Προεδρική Αρχή Απόσυρσης.
Είτε πρόκειται για τη συνεχή ροή αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, είτε για την «ιστορικά σημαντική» συμφωνία για το πρώτο μέρος της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο του 21ου αιώνα, που μόλις ολοκληρώθηκε, η Κίνα και η Αμερική παραμένουν σε διαμάχη για το νησί.
Η Ταϊβάν, η οποία κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949, θεωρείται από το Πεκίνο ως επαρχία της, αλλά η Ταϊπέι - μια περιοχή με τη δική της εκλεγμένη κυβέρνηση - θεωρεί τον εαυτό της μια αυτόνομη χώρα αλλά δεν έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.
Η Tsai Ing-wen ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον επόμενο χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές στα μέσα Ιανουαρίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της, η οποία ξεκίνησε το 2016, η Ουάσιγκτον επέκτεινε περαιτέρω την επιρροή της στην Ταϊβάν.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και άλλων χωρών.

Παραβλέποντας πλήρως τις προειδοποιήσεις της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις άτυπες διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο το 1979.
Από την αρχή, ο Tsai Ing-wen υιοθέτησε μια στρατηγική πρόκλησης στο Πεκίνο, με αντιληπτή ενθάρρυνση από την Ουάσιγκτον.
Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του Donald Trump εμβάθυνε τους δεσμούς με την Ταϊβάν και ο διάδοχός του, Joe Biden, έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να προστατεύσει το νησί στρατιωτικά από το Πεκίνο.
Αν και οι ΗΠΑ δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, έχουν γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι και παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του νησιού.
Όταν η τότε Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε το νησί στις αρχές Αυγούστου 2022, ένα εξοργισμένο Πεκίνο καταδίκασε το ταξίδι ως χειρονομία υποστήριξης προς τον αυτονομισμό και πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του νησιού ως αντίποινα.
Έκτοτε, ακολούθησε διαδοχικές επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού βουλευτή Michael McCaul, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε μιας δικομματικής αντιπροσωπείας Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν, και καταδικάστηκε από την Κίνα για παραβίαση της αρχής της One China, στέλνοντας ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Η τωρινή υπόσχεση όπλων στο νησί έρχεται εν όψει των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου 2024, οι οποίες ενδέχεται να δουν μια επιστροφή στο Kuomintang (KMT).

Εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας της Ταϊβάν, και αφού εννέα διπλωματικοί σύμμαχοι του νησιού άλλαξαν πλευρά και στράφηκαν προς το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της θητείας της Tsai, το KMT προσπαθεί να τοποθετηθεί ως δύναμη ικανή να εξασφαλίσει σταθερότητα και στενότερους δεσμούς με την Κίνα.
Ο δήμαρχος της πόλης της Ταϊπέι Hou Yu-ih, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης KMT της Ταϊβάν για τη βασική ψηφοφορία, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας ότι η Δημοκρατία της Κίνας (επίσημο όνομα της Ταϊβάν) αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ «ειρήνης και πολέμου» υπό τον Tsai.
Δεσμεύτηκε να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα μέσω «διαλόγου και ανταλλαγών», προσθέτοντας:
«Οι φόβοι για πόλεμο δεν θα διώξουν ποτέ την ελπίδα για ειρήνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης