Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι... αθόρυβες προετοιμασίες στις Βρυξέλλες για ήττα Biden στις ΗΠΑ - Η ΕΕ τρέχει να προωθήσει θέματα κοινού συμφέροντος

Οι... αθόρυβες προετοιμασίες στις Βρυξέλλες για ήττα Biden στις ΗΠΑ - Η ΕΕ τρέχει να προωθήσει θέματα κοινού συμφέροντος
Στην ΕΕ είχε επικρατήσει ενθουσιασμός μετά τη νίκη του Biden στις ΗΠΑ στα τέλη του 2020
Σχετικά Άρθρα
Αν και απομένει περισσότερος από ένας χρόνος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ήττας ο Joe Biden.
«Υπάρχει πρωτοφανής στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της ΕΕ και της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης. Πηγαίνει από τα επίσημα επίπεδα μέχρι τα υψηλότερα», δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ και συνέχισε «η ΕΕ γνωρίζει ότι αυτή (η συνεργασία) δεν είναι δεδομένη και ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να αλλάξει όταν θα υπάρχει ξανά κάποιος σαν τον (πρώην πρόεδρο Donald) Trump στον Λευκό Οίκο. Και η ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική για να προωθήσει μια σειρά θεμάτων όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ΕΕ ήταν ενθουσιασμένη με την εκλογή του Joe Biden στα τέλη του 2020 έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια υπό την προεδρία του Trump, κατά τα οποία οι διατλαντικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ. Οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικές απόψεις για το εμπόριο, την άμυνα και την τεχνολογία. Ωστόσο, μετά τη νίκη του Biden σημειώθηκε δραστική βελτίωση των σχέσεων. Το ύφος και οι πολιτικές του προτεραιότητες ήταν πολύ πιο ευθυγραμμισμένες με τις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έγινε ακόμη πιο σαφές με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλωσορίζουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ανησυχία για τη στήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει ισχυρή και ενιαία θέση κατά του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Μάρτιο μαζί με τον Biden στην Ουάσινγκτον.
«Ο Putin πίστευε ότι θα μας διχάσει, και όμως είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Στεκόμαστε ενωμένοι στην ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε η ίδια. Αλλά είναι πιθανό ότι η τρέχουσα συμφωνία, και οι πρακτικές εργασίας, θα έρθουν όλα στο τέλος τους, αν υπάρξει νέος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
«Θα είναι μια δύσκολη σχέση», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Kevin Klowden, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής του Ινστιτούτου Milken, στο σενάριο ανάληψης της προεδρίας από έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
«Υπάρχει μια ανησυχία για τους Ευρωπαίους ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τη στήριξη (προς την Ουκρανία)», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται τόσο για στρατιωτική όσο και για οικονομική βοήθεια.
Μιλώντας στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν θέλει να κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία ή η Ουκρανία και δεν δεσμεύτηκε για οποιαδήποτε στήριξη προς το Κίεβο, αν καταφέρει να κερδίσει και πάλι την προεδρία. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η σύγκρουση θα τελείωνε μέσα σε 24 ώρες, αν ήταν και πάλι επικεφαλής.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν περαιτέρω στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλάζει η σχέση ΕΕ και ΗΠΑ

«Η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει απαραίτητη για την ΕΕ» δήλωσε στο CNBC Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ωστόσο, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η σχέση μπορεί να μοιάζει ελαφρώς διαφορετική στο μέλλον ούτως ή άλλως, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από άλλα μέρη του κόσμου - συμπεριλαμβανομένης τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ.
«Η ΕΕ αναπτύσσει τη δική της πορεία προς τη στρατηγική αυτονομία, πράγμα που δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε την πλάτη στους συμμάχους μας. Αντιθέτως, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο ικανοί για να μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές», δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία στον Λευκό Οίκο.
Υπάρχει μια συνειδητοποίηση στην Ευρώπη ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα έχει φυσικά στο μυαλό του τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τα οποία συχνά δεν ταυτίζονται με αυτά που θέλει η Ευρώπη. Απόδειξη αυτού ήταν όταν η κυβέρνηση Biden, παρά τις στενές σχέσεις, εισήγαγε πρωτοφανείς πράσινες επιδοτήσεις που απείλησαν την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, που συχνά συντομεύεται ως IRA, άφησε την Ευρώπη αιφνιδιασμένη και να ψάχνει για παραχωρήσεις.
Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο του 2024 αναμένονται εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ανοιχτά ότι έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να ολοκληρώσουν τις δράσεις πολιτικής. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν νέα νομοθεσία από τον Ιανουάριο και μετά με τους νομοθέτες να επικεντρώνονται στην προεκλογική τους εκστρατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης