Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 18 μήνες τα F16 στην Ουκρανία - Στόχος μας η Κριμαία λέει το Κίεβο – Προειδοποιεί η Ρωσία

Σε 18 μήνες τα F16 στην Ουκρανία - Στόχος μας η Κριμαία λέει το Κίεβο – Προειδοποιεί η Ρωσία
Προαναγγέλλουν χτυπήματα στην Κριμαία οι Ουκρανοί, προειδοποιεί η Ρωσία
Αν και η Δύση έσπευσε να υποσχεθεί στο Κίεβο ότι θα το προμηθεύσει με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτά θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα σε ένα διάστημα 18 μηνών.
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα F-16 θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να καταστούν έτοιμα για μάχη στην Ουκρανία.
Συνεπώς αυτό σηματοδοτεί την προσδοκία εκ μέρους της G7 και του προέδρου Zelensky, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των Ουκρανών, αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο» υποστήριξε ο Βρετανός πρώην διοικητής της κοινής διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Richard Barrons.

Gamechanger

Σύμφωνα με τον Barrons, τα F-16 είναι ένα περίπλοκο αεροσκάφος που μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στην Ουκρανία έναντι της ρωσικής αεροπορίας αλλά και των ρωσικών επίγειων δυνάμεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα F-16 θα δώσουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πάρουν τον έλεγχο στον ουκρανικό εναέριο χώρο, κάτι που μπορεί να είναι ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά τον πόλεμο.

Στόχος η Κριμαία

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του ρωσικού εδάφους, αν και σημείωσε πως θα έχουν κάθε δικαίωμα να πλήξουν ρωσικούς στόχους εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, υπονοώντας προφανώς και την Κριμαία αλλά και τα εδάφη (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, ο οποίος τόνισε ότι η Κριμαία είναι ένα αδιαμφισβήτητο και αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.
«Ήταν, είναι και θα είναι.
Η απελευθέρωση της Κριμαίας με την χρήση οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης και μέσου είναι ο μόνος ορθολογικός τρόπος για να σταματήσουμε τις ρωσικές επιθέσεις και να επαναφέρουμε τον κόσμο στο Διεθνές Δίκαιο.
Είναι άμεση υποχρέωση και αναγκαιότητα για την Ουκρανία σήμερα…» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Podolyak.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τη Δύση πως η τυχόν παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, εγείρει ζήτημα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden, ότι τα F-16 δεν θα επιχειρήσουν σε ρωσικό έδαφος, αλλά μπορούν να πλήξουν ρωσικούς στόχους εντός των συνόρων της Ουκρανίας – υπονοώντας έτσι τόσο την Κριμαία όσο και τις τέσσερις επαρχίες που έχει προσαρτήσει η Ρωσία – κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν θέλουν την ειρήνη και υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία η Μόσχα θα το εκλάβει ως επίθεση στη Ρωσία.

Θα απαντήσουμε

«Η Ουάσιγκτον έχει υποτάξει πλήρως τα μέλη της G-7 στη δική της γραμμή σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Επιπλέον, έχει αυστηροποιήσει τις προσεγγίσεις της σε δύο σημαντικά ζητήματα.
Αναφέρομαι στις προετοιμασίες για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο καθεστώς του Κιέβου, καθώς στην και άνευ όρων έγκριση χτυπημάτων στην Κριμαία με χρήση αμερικανικών και άλλων δυτικών όπλων.
Τέτοια βήματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την ειρήνη» υποστήριξε ο Antonov, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στην Κριμαία, θα θεωρηθούν από τη Μόσχα «ως επίθεση σε περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτεί ποια θα ήταν η απάντηση της Ρωσίας.

Δεν υπάρχει υποδομή για τα F-16

Όσον αφορά την έγκριση των ΗΠΑ στους Συμμάχους να στείλουν F-16 και να αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ο Antonov υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών.
«Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι ‘εθελοντές’;» διερωτήθηκε ο Antonov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης