Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω της ανησυχίας για το χρέος στις ΗΠΑ και της επιδείνωσης στα ομόλογα – Στο -1% o S&P 500, o Nasdaq -1,26%

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω της ανησυχίας για το χρέος στις ΗΠΑ και της επιδείνωσης στα ομόλογα – Στο -1% o S&P 500, o Nasdaq -1,26%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 23 Μαΐου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ μέχρι τώρα αποδεικνύονται ατελέσφορες.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy συναντήθηκαν, συνομίλησαν, συνηγόρησαν πως πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά λύση δεν εξευρέθη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,7%, στις 33.055 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μείωση -1,12%, στις 4.145 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,26%, στις 12.560 μονάδες

Στο ταμπλό, η τεχνολογία ήταν ένας από τους κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς πιέστηκε από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με την Apple, την Alphabet και τη Microsoft να οδηγούν την πτώση.
Οι λιανοπωλητές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και η Lowe's Companies Inc σημείωσε άνοδο 2%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
Η Dick’s Sporting Goods Inc σημείωσε πτώση 1%, παρά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street.
Οι περιφερειακές τράπεζες πρόσθεσαν κέρδη, υποστηριζόμενη από την άνοδο 8% της PacWest Bancorp.
Η Citizens Financial, η Zions Bancorporation και η KeyCorp σημείωσαν επίσης άνοδο.
Σε άλλες ειδήσεις, η Yelp Inc εκτινάχθηκε περισσότερο από 6%, αφού ο ακτιβιστής επενδυτής TCS Capital Management φέρεται να απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία συστάσεων υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης στο 3,72% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,37%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,2% στα 72,91 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.974 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0778 δολ.

Στο μεταξύ, προειδοποίηση προς τους επενδυτές απευθύνει με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, επισημαίνοντας πως η τρέχουσα ανοδική τάση δεν είναι bull market αλλά παγίδα για τους… ταύρους.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής αναλυτής του επενδυτικού οίκου Michael Wilson, μία από τις λιγοστές φωνές λογικής στη Wall Street (ο μοναδικός από τις μεγάλες τράπεζες ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση στις μετοχές το 2022) παραμένει στο bearish στρατόπεδο από το 2023, όταν τότε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 «έτρεχε» με 9%.
Σε αυτό το χρονικό σημείο λοιπόν βλέπει πάρα πολλά ανησυχητικά σημάδια, τα οποία τον κάνουν να πιστέψει πως τα όποια κέρδη καταγράφονται θα εξαϋλωθούν.
«Είναι τελικά αυτό το ξεκίνημα μιας νέας ανοδικής αγοράς;» αναρωτιέται, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση:
«Η σύντομη απάντηση είναι όχι».
Συγκεκριμένα, βλέπει κινδύνους στις υψηλές αποτιμήσεις, στενό εύρος μετοχών που οδηγεί τα κέρδη και υπεραπόδοση των αμυντικών μετοχών.

Στα μάκρο, σε υψηλό 13 μηνών σκαρφάλωσε τον Μάιο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 στο 54,5 τον Μάιο, από 53,4 τον Απρίλιο.
Για τον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα σκαρφάλωσε στο 55,1 από 53,6 τον Απρίλιο, επίσης υψηλό 13 μηνών.
Στον αντίποδα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στο 48,5 από 50,2 τον Απρίλιο, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Τέλος, ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στο 51,0 τον Μάιο από 52,4 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, σε υψηλό 13 μηνών σκαρφάλωσαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις νεόδμητων μονοκατοικιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 4,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 683.000 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν οι πωλήσεις να υποχωρήσουν στις 665.000 μονάδες.
Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ανέκαμψαν 11,8% τον Απρίλιο.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,3%

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, να επιβαρύνουν το κλίμα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,44%, στις 16.152 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε μείωση 0,1%, στις 7.762 μονάδες.
Στις 7.478 μονάδες με πτώση 1,33% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,5% στις 27.225μονάδες.

Στο ταμπλό, sell off καταγράφηκε στις μετοχές ειδών πολυτελείας.
Οι μετοχές της Hermès International σημείωσαν «βουτιά» έως και 5%, της LVMH -5% ενώ η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, σημειώνει πτώση άνω του 2%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τo ξεπούλημα προκλήθηκε μετά την προειδοποίηση της Deutsche Bank ότι η επιβράδυνση στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία.
Η ευρωπαϊκή περίοδος εταιρικών κερδών πλησιάζει στο τέλος της, αλλά η μετοχή της Julius Baer υποχώρησε κατά 8%, αφού η ελβετική τράπεζα κατάφερε να αναφέρει μόνο μέτριες εισροές χρημάτων μετά από ένα αργό ξεκίνημα το 2023, στην προσπάθειά της να επωφεληθεί από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Στα μάκρο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε ύφεση, ενώ η ανακοίνωση του PMI υπηρεσιών υποχώρησε από τα επίπεδα του Απριλίου, παραμένοντας ωστόσο σε έδαφος ανάπτυξης.
Το κλίμα στη γερμανική μεταποίηση υποχώρησε επίσης τον Μάιο, με τον PMI του να υποχωρεί στο 42,9 από 44,5, αλλά ένα ισχυρό αποτέλεσμα στον τομέα των υπηρεσιών βοήθησε στην άνοδο του σύνθετου PMI του.
Οι έρευνες PMI που ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες βοήθησαν στην ενίσχυση του κλίματος τον Απρίλιο, αλλά η εμπιστοσύνη αυτή εξανεμίζεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού με πιθανή περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης