Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παγκόσμια τάξη από Ρωσία - Κίνα – Πάνω από 200 δις οι εμπορικές συναλλαγές, το 70% σε ρούβλια, γιουάν - Στο Πεκίνο ο Putin

Νέα παγκόσμια τάξη από Ρωσία - Κίνα – Πάνω από 200 δις οι εμπορικές συναλλαγές, το 70% σε ρούβλια, γιουάν - Στο Πεκίνο ο Putin
Στρατηγικός πλέον ο χαρακτήρας των δύο κρατών στον ενεργειακό τομέα
Τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων διαμορφώνουν σταδιακά και μεθοδικά Ρωσία και Κίνα, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών της Κίνας, Li Qiang και της Ρωσίας, Mikhail Mishustin, οι οποίοι συναντώνται στο Πεκίνο.
Σε δηλώσεις του ο Κινέζος πρωθυπουργός επισήμανε την πρόθεση του Πεκίνου να εργαστεί με τη Ρωσία έτσι ώστε η πραγματική τους συνεργασία να εξαπλωθεί σε διάφορους τομείς και να φτάσει σε νέα επίπεδα.
«Η πραγματική συνεργασία Κίνας – Ρωσίας έχει δείξει μια καλή αναπτυξιακή τάση.
Η κλίμακα των επενδύσεων αναβαθμίζεται συνεχώς» υποστήριξε ο Li Qiang απευθυνόμενος στο Ρώσο πρωθυπουργό, ο οποίος αποτελεί τον πλέον υψηλόβαθμο Ρώσο πολιτικό που επισκέπτεται την Κίνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πάνω από 200 δις

Από την πλευρά του ο Mishustin υποστήριξε ότι ο τζίρος από τις εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών κατά τη διάρκεια του 2023 μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Είμαι σίγουρος ότι φέτος όχι μόνο θα εκπληρώσουμε τους στόχους που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών για να αυξήσουμε τις μεταξύ μας εμπορικές συναλλαγές στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά θα το υπερβούμε» υπογράμμισε ο Mishustin.
Μάλιστα σημείωσε ότι το 70% του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διακανονίζεται στα εθνικά νομίσματα, δηλαδή σε ρούβλια και γιουάν.
Σημειώνεται πως πριν από μόλις δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις στο 30%

Στρατηγική συνεργασία στην ενέργεια

Επιπλέον, ο Mishustin υποστήριξε ότι η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα έχει αποκτήσει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα.
«Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στις προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται» τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε σε ορισμένα μεγάλα ενεργειακά έργα, στα οποία εμπλέκονται και κινεζικές εταιρείες, όπως η Power of Siberia, η Yamal LNG, η Arktik LNG-2, το Amur Gas Chemical Plant και ένα συγκρότημα επεξεργασίας αερίου στην Ust-Luga.

Νέες γεωπολιτικές συνθήκες

Κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό, σε αυτές τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη διαδρόμων μεταφορών και logistics που διέρχονται από τα σινο-ρωσικά σύνορα.
«Επιταχύνουμε την ανάπτυξη της δομής των συνόρων και εκσυγχρονίζουμε την επέκτασή της.
Αυτό είναι απαραίτητο για την αύξηση της μεταφοράς φορτίου και το περαιτέρω εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας» υπογράμμισε ο Mishustin.
Μεταξύ των νέων τομέων για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κίνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέδειξε την κατασκευή αεροσκαφών, τη ναυπηγική, τη μηχανολογία, την κατασκευή εργαλειομηχανών και την κοινή διαστημική έρευνα.
«Χρησιμοποιώντας τη σταθερή επιστημονική βάση και το δυναμικό παραγωγής που έχουμε συσσωρεύσει, θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε από κοινού την τεχνολογική κυριαρχία της Ρωσίας και της Κίνας», δήλωσε ο Mishustin, ο οποίος κάλεσε τον Li Qiang να εξετάσει τα σημαντικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών.

Ετοιμάζει επίσκεψη στο Πεκίνο o Putin

Ενδεικτικό άλλωστε της σημασίας που δίνει η Ρωσία στις σχέσεις με την Κίνα είναι ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζει ήδη την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στο Πεικίνο.
«Υπάρχει η πρόσκληση, συντονίζονται ημερομηνίες και οτιδήποτε άλλο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping υποστήριξε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κίνα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί εντός του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης